Home » Când, unde, cum » Când începe postul Crăciunului în 2021

Când începe postul Crăciunului în 2021

Ileana Mladinoiu / 27.08.2021, 15:42
Când începe postul Crăciunului în 2021

Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului, numit și Advent, la catolici, este o perioadă precedentă Crăciunului. Aceasta variază în funcție de rit și loc.

Postul Crăciunului 2021. Tot ce trebuie să știi

Conform tradiției stabilite cu timpul în Biserica Ortodoxă, Postului Crăciunului este de asprime mijlocie, fiind un post al bucuriei. De aceea, pe lângă abținerea de la mâncărurile „de dulce”, biserica propune și un program liturgic în care un loc special îl ocupă colindele tradiționale.

Postul Crăciunului în 2021 va începe pe 15 noiembrie și se va sfârși la 25 decembrie, lăsând sec în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie.

Totuși, dacă această zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul începe încă din seara zilei de 14 noiembrie. În acest post credincioșii ar trebui să consume mâncăruri de post.

„Postul este o luptă aspră cu însuşi trupul tău. Dacă birui, bine îţi va fi, iar dacă nu, să ştii că toate relele de la stomac încep, iar relele sunt patimile. De aceea, postul are următorul rost: să curăţească trupul până acolo încât să nu mai fie nici o piedică pentru suflet. Şi nu luptător nătâng, împotriva Duhului Sfânt. Căci fără post trupul se face unealtă duhului rău. La sfârşitul veacului (şi pare că-i aproape) antihrist tot cu stomacul va vădi pe oameni”, declara Arsenie Boca despre Postul Crăciunului, conform antena1.ro.

Conciliul Tridentin a reglementat însă pentru Biserica Romano-Catolică timpul Adventului ca perioadă de patru săptămâni în vederea pregătirii pentru Crăciun.

Una din cele mai importante sărbători din perioada Postului Crăciunului este Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

Postul Crăciunului
Postul Crăciunului

Ce e interzis în Postul Crăciunului

Postul Crăciunului este un timp de pregătire fizică și spirituală pentru a primi Cuvântul Întrupat. El aparține tradiției antice a Bisericii universale.

Este un post mai ușor decât celelalte. Ne abținem de la carne, ouă și brânză. Luni, miercuri și vineri ne abținem de la vin și ulei. Marți și joi luăm vin și ulei. Sâmbătă și duminică luăm pește, ulei și vin. Peștele se mănâncă numai până la sărbătoarea Sfântului Nicolae (6 decembrie inclusiv).

În ajunul Crăciunului mâncăm cereale, fructe și legume doar seara. În ziua de Crăciun, renunțăm la post.

Pe 21 noiembrie, în amintirea Intrării Maicii Domnului în Biserică, mâncăm pește. La fel este și luni, miercuri și vineri, dacă există o petrecere.

În Postul Crăciunului, nu se fac nunți.

Ce e bine să faci în Postul Crăciunului

În acest timp, putem citi mai multe din Biblie, ne putem ruga mai mult. Putem merge la spovedanie mai des.

Putem exersa milostivitatea față de semenii noștri și față de toate creaturile. Ne pregătim astfel pentru marele mister al Crăciunului.

Dumnezeu devine ființă umană, coboară printre noi, asumându-și tot ceea ce este uman și trăind printre oameni pentru a schimba lumea din interior și a o salva.

„Să ne ajute Hristos Domnul să înțelegem această perioadă de post nu ca pe o perioadă de opreliști sau de restricții, ci ca timp de sporire în evlavie și dărnicie. Păcatul lăcomiei ne face robi, dar rugăciunea unită cu milostenia ne face liberi. Când ne rugăm, ne unim cu Dumnezeu Cel necuprins și netrecător, primind în suflet pace și bucurie”. (Patriarhul Daniel)