Home » Când, unde, cum » Când începe Postul Paștelui 2022

Când începe Postul Paștelui 2022

Ileana Mladinoiu / 06.02.2022, 11:28
Când începe Postul Paștelui 2022

Alături de Crăciun, Paștele este cea mai importantă sărbătoare a creștinătății. Ea celebrează învierea lui Hristos, trecerea lui de la moarte la viață. Paștele a fost sărbătorit pentru prima dată în jurul anului 1400 î.Hr. Acum, data este variabilă şi în jurul ei sunt fixate alte sărbători, precum Rusaliile. Regula după care se calculează ziua exactă a Paștelui a fost stabilită în cadrul Primului Sinod Ecumenic de la Niceea (astăzi Iznik-Turcia), în 325 d.Hr.

Paștele Ortodox pică pe 24 aprilie

Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară ce are loc, anul acesta, pe 20 martie. Prin urmare, în 2022, Paștele Ortodox pică pe 24 aprilie.

Potrivit Codului Muncii, zilele de 22 aprilie (Vinerea Mare), 24 și 25 aprilie (duminică și luni), vor fi zile libere legale pentru angajații din România. De reținut că vinerea premergătoare Duminicii Paștelui numită Vinerea Mare marchează răstignirea și moartea lui Iisus Hristos.

Când începe Postul Paștelui 2022

Postul Paștelui sau Postul Mare este cea mai strictă perioadă de post impusă de Biserică. Durează patruzeci de zile, de la Miercurea Cenușii (prima zi a Postului Mare, după Marțea Vieții) până în săptămâna Paștelui. A apărut încă din secolul al IV- lea este inspirat de cele patruzeci de zile de retragere și post pe care le-a petrecut Iisus în deșert.

Pentru creștini, Postul Mare a fost un timp de rugăciune, pocăință, purificare și pregătire pentru sărbătoarea Paștelui. Rigorile din Postul Mare au variat în funcție de vremuri.

Mai întâi s-a permis doar masa de seară, apoi s-a acordat o a doua gustare. Pe lângă privarea de hrană, de-a lungul secolelor apar și alte constrângeri: abținerea sexuală , interzicerea căsătoriilor și a plăcerilor, (de ex. închiderea teatrelor).

Postul Mare se caracterizează prin două tipuri de post: un post total de o zi, post negru, și altul, parțial, de lungă durată. În această perioadă nu pot avea loc nunți sau botezuri.

Obiectivul, pentru ortodocși, este să împărtășească o perioadă de viață cu Hristos intrând în pustiu pentru a face acolo Postul.

Postul Mare Ortodox este marcat de diverse sărbători:

  • Triumful Ortodoxiei în prima duminică (sărbătoare care reunește un număr mare de credincioși).
  • Pomenirea marilor maeștri spirituali în duminica a 3-a, a 4-a și a 5-a (Sfântul Grigorie Palama, Sfântul Ioan Climac și Sfânta Maria Egipteanca).

Postul Mare nu este, în sine, o sărbătoare religioasă creștină, ci un timp de pregătire pentru sărbătoarea Catolică sau Ortodoxă a Paștelui, adică sărbătorirea Învierii lui Iisus Hristos. Durează 40 de zile. Creștinii postesc asemenea lui Hristos, care, înainte de a-şi începe activitatea sa de propovăduire şi de a se descoperi lumii ca Mântuitorul Cel Înviat, a postit 40 de zile şi 40 de nopţi, după care a înfruntat cu succes cele trei ispitiri ale diavolului.

Când începe Postul Paștelui 2022
Când începe Postul Paștelui 2022

Care este originea Postului Mare

Provine din latinescul „quadragesima” care înseamnă patruzecea. Astfel, numărul patruzeci se referă la un timp de pregătire și încercări înainte de o nouă eră.

Este un timp de penitență introdus de biserică din secolul al IV-lea. Practica a evoluat de-a lungul secolelor. Se consideră că această perioadă este propice pentru rugăciune, milostenie ca un gest de iubire și detașare de bunurile materiale .

Credincioșii sunt încurajați să reflecteze și să introspecteze.
Ortodocșii văd în ea și o dimensiune a luptei între forțele binelui și răului.  Pentru toți creștinii, acesta este un timp al schimbării, al deschiderii către ceilalți.

Postul Ortodox va începe luni, 7 martie, și se va încheia sâmbătă, 23 aprilie 2022 (în calendarul iulian).

Potrivit basilica.ro, practicarea Postului Mare face adesea parte dintr-o „călătorie de descoperire a credinței creștine pentru catehumenii adulți care solicită botezul. Ei întreprind apoi un proces de inițiere prin care intră treptat în Biserica. Însoțirea lor permite întregii comunități creștine să redescopere sensul profund al Postului Mare. Este timpul pentru ceva nou, o nouă viață. Dar și o perioadă de luptă”.

Cum se postește conform tradiţiei actuale a Bisericii

În primele două zile, respectiv luni şi marţi din prima săptămână, li se recomandă celor ce pot să ţină post complet sau pentru cei mai slabi ajunare până spre seară. Atunci se poate mânca puţină pâine şi bea apă.

În primele trei zile-luni, marţi, miercuri-şi în ultimele două zile-vineri şi sâmbătă din Săptămâna Patimilor, se va proceda la fel.

Miercuri, în Săptămâna Patimilor, se ajunează până seara, după oficierea Liturghiei Darurilor înainte sfinţite, când se pot mânca pâine şi legume fierte fără untdelemn.

În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână, se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin.

Dezlegarea la pește are loc la praznicul Bunei Vestiri, din 25 martie, şi în Duminica Floriilor, din 10 aprilie 2022.

Ileana Mlădinoiu