Home » Când, unde, cum » Când intră în concurs România, la Eurovision 2021. În care dintre semifinale va participa

Când intră în concurs România, la Eurovision 2021. În care dintre semifinale va participa

Violeta Badea / 17.05.2021, 11:00
Când intră în concurs România, la Eurovision 2021. În care dintre semifinale va participa

Când intră în concurs România, la Eurovision 2021. România se poate lăuda cu 20 de apariții la Eurovision Song Contest, debutând în concursul din anul 1994. Țara noastră a reușit să se claseze pe locul 3 de două ori, aceasta fiind cea mai bună performanță. Rămâne de văzut ce se va întâmpla anul acesta. Iată în care din semifinalele de la Eurovision va participa România.

Când intră în concurs România, la Eurovision 2021

Eurovision 2021 va avea loc la Rotterdam, sub sloganul „Open Up”, iar semifinalele sunt programate pentru 18 şi 20 mai. Finala va avea loc pe data de 22 mai. Aceasta este ediția cu numărul 65 a concursului, iar alături de România vor mai participa alte 40 de ţări. Chiar dacă anul trecut concursul Eurovision a fost anulat din cauza pandemiei COVID-19, Roxen rămâne reprezentata țării noastre pentru această ediție, cu o nouă piesă „Amnesia”.

Artista noastră va urca pe scenă în prima semifinală Eurovision 2021, marți pe data de 18 mai. România va fi a 13-a țară care va cânta pe scena de la Rotterdam, după Eden Alene din Israel și înainte de Efendi din Azerbaijan. Așa cum ne-am obișnuit, fanii pot vota fie prin SMS, fie prin intermediul aplicaţiei oficiale Eurovision Song Contest sau la numărul de telefon afişat de televiziunea naţională a ţării în care se află.

„Îmi place numărul 13, mi-a purtat mereu noroc şi sper să se întâmple la fel şi de data aceasta. Abia aştept să urc pe scena Eurovision! Vă pup şi vă îmbrăţişez!”, a declarat Roxen.

Roxen
Roxen

În care dintre semifinale va participa

Ordinea de intrare în competiţie, stabilită de producătorii Eurovision şi aprobată de Martin Osterdahl, Executive Supervisor al concursului internaţional, a fost anunţată marţi de organizatori, conform unui comunicat TVR. În prima semifinală Eurovision 2021, care va avea loc pe 18 mai, alături de reprezentanta României vor participa reprezentaţii Lituaniei, Sloveniei, Rusiei, Suediei, Australiei, Macedoniei de Nord, Irlandei, Cipru, Norvegiei, Croaţiei, Belgiei, Israel, Azerbaidjan, Ucrainei şi Maltei. Menționăm că în finala care va avea loc pe 22 mai se vor califica doar zece concurenţi.

Din fericire, Roxen este cotată cu șanse reale de calificare la casele de pariuri, România fiind pe locul 16 din cele 39 de țări, într-o ușoară scădere, față de ultimele zile. În a doua semifinală, care va avea loc pe data de 20 mai, se vor selecta alți zece artiști. Favorite la primele poziții sunt Malta, Elveția și Franța. Republica Moldova va cânta în cea de-a doua semifinală a concursului. Natalia Gordienko va fi cea de-a șaptea interpretă care urcă pe scenă.

Cele mai bune performanţe ale României la Eurovision

România a participat de 20 de ori la Eurovision și a reușit să se claseze în Top 10 de șase ori. Cele mai bune performanțe la acest concurs au fost obținerea locului 3 de două ori: Luminița Anghel și Sistem în anul 2005; Paula Seling și Ovi în anul 2010. Foarte apreciată a fost și prestația lui Mihai Trăistariu din anul 2006.

Cel mai slab rezultat pe care România l-a avut în cadrul concursului a fost locul al 13-lea în semifinala de la Tel Aviv din anul 2019. Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.