Home » Când, unde, cum » Când se spune, de fapt, „La mulți ani” de Sfânta Maria. Pe 15 august sau pe 8 septembrie?

Când se spune, de fapt, „La mulți ani” de Sfânta Maria. Pe 15 august sau pe 8 septembrie?

Ileana Mladinoiu / 15.08.2022, 10:07
Când se spune, de fapt, „La mulți ani” de Sfânta Maria. Pe 15 august sau pe 8 septembrie?

S-a constatat că atât printre credincioșii ortodocși cât catolici circulă o nedumerire legată de urarea „La mulți ani!”. Trebuie ea făcută celor care poartă numele Sfintei Marii pe 15 august, când ziua marchează în realitate Adormirea Maicii Domnului sau pe 8 septembrie, când biserica prăznuiește nașterea Maicii Domnului?

Când se spune, de fapt, „La mulți ani” de Sfânta Maria

O simplă căutare pe internet ne determină să vă prezentăm câteva explicații care pot sau nu rezolva dilema în cauză. Astfel, profesor doctor Sebastian Pârvu, fost preot paroh la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, fost președinte al Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna” și fost director al Centrului European de Studii Covasna-Harghita al Academiei Române și mai nou director al Muzeului Primei Școli Românești din Brașov, ne aduce următoarele lămuriri:

„În mod normal, sărbătoarea aceasta a Adormirii Maicii Domnului se încadrează în această tipologie care spune că noi îi sărbătorim pe sfinți pentru că au plecat la cer, fiindcă pentru noi moartea nu e un sfârșit, nu e o tragedie, nu e finalitate, ci efectiv e trecerea la un alt nivel, la viața cea adevărată, la Împărăția lui Dumnezeu. De asta, în popor, îi zice Sfântă Maria Mare, și nu Sfântă Maria Mică. (…) Pentru noi e mai importantă data morții sfântului, decât data nașterii. (…) În limbajul cultic, nu spunem mort sau decedat, ci adormit, pentru că, la un moment dat, la Înviere, toți ne vom trezi ca dintr-un somn.”

Părintele citat consideră că cei care spun „La mulți ani” pe 15 august nu greșesc, așa cum nici cei care nu spun asta nu greșesc. În concluzie, credem că mai avem nevoie de argumente în plus.

Când se spune „La mulți ani” de Sfânta Maria?

Adormirea Maicii Domnului semnifică trecerea în neființă a Fecioarei Maria. Astfel se presupune că este mare păcat să spunem „La mulți ani” persoanelor care poartă numele Sfintei Fecioare. De Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, deci de Sfântă Marie Mare, pe 15 august, sunt pomeniți doar morții, iar pe 8 septembrie este sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului.

Mergând pe considerațiile bisericii, Sfânta Marie Mare ar fi o sărbătoare plină de bucurie, deoarece moartea Maicii Domnului înseamnă mutare la Viață. Așa reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”. Ar fi un motiv ca această sărbătoare să nu fie tristă, ci plină de bucurie, conform creștinortodox.ro.

Pentru cei care o înțeleg ca o comemorare a morții Sfintei Maria, ca înmormântare a ei, urarea „La mulți ani!” nu este deloc potrivită. Aici ortodoxia pune în centru învierea, viața cea veșnică și nu pune accentul pe moarte. Moartea este doar o ușă, o trecere, un prag. Așadar este corect să spunem „La mulți ani!”, pe 15 august, după cum explică și părintele Ioan Chirilă, președintele senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Dacă mai adăugăm că în biserica Ortodoxă sfinții sunt prăznuiți în calendar cu ziua în care au murit, adică atunci când au trecut la Dumnezeu, moartea pentru creștini este, de fapt, nașterea în Împărăția Cerurilor. Prin urmare, dacă privim lumește, toate sărbătorile din calendarul ortodox sunt triste. Este adevărat că pentru cei care nu cred în Înviere toate sunt triste. Dar pentru credincioșii în Iisus Hristos, „Învierea și Viața noastră, moartea sfinților prin mucenicie, este o trecere din moarte la viață, acolo unde-i așteaptă Dumnezeu, Maica Domnului, cetele îngerești, sfinții și toți creștinii binecredincioși”, mai explică părintele Ioan Chirilă.

Rezumând, praznicul Adormirii Maicii Domnului nu este unul trist și nici mai trist decât cel al Nașterii Maicii Domnului. Praznicul Adormirii Maicii Domnului este cea mai importantă sărbătoare din an închinată Născătoarei de Dumnezeu.

Ne întoarcem la ideea dacă ar trebui ca pe 15 august creștinii ar trebui să-și sărbătoreacă ziua numelui. Dacă luăm în calcul că ceilalți își sărbătoresc ziua numelui în ziua în care sfântul lor ocrotitor a trecut la Domnul, cum ar fi: Sfântul Nicolae pe 6 decembrie, Sfânta Filoteea pe 7 decembrie, Sfântul Andrei pe 30 noiembrie, etc., ar trebui ca cei cu numele Maria, Marian, Marina, și alții, să procedeze la fel.

 

Cum azi este praznicul Adormirii Maicii Domnului, fiecare dintre noi am citit, poate, un acatist sau un paraclis dedicat ei în această perioadă a postului. În felul acesta ne-am apropiat mai mult de Maica Domnului și am simțit Duhul lui Dumnezeu în inimile noastre rugându-ne ei. Credem că este suficient. Nu putem uita nici spusele Părintelui Stăniloae despre Maica Domnului:

„În Maica Domnului avem în cer o inima de mamă, inimă care s-a topit cel mai mult pentru Fiul ei și a bătut și bate ea însăși la inima Lui pentru cauza Lui, care e mântuirea noastra, căci mantuirea nu e o chestiune de justiție, ci de iubire între Dumnezeu și oameni”.

Când se spune, de fapt, „La mulți ani” de Sfânta Maria
Când se spune, de fapt, „La mulți ani” de Sfânta Maria

Maica Domnului îl iubește așa de mult pe Iisus Hristos Domnul nostru, încât se identifică cu dorințele lui. Ce vrea El, vrea și ea foarte mult. Vrea Domnul Mântuirea întregii lumi, atunci și Maica Domnului își va dori cu toată ființa ei același lucru. Iubește Domnul întreaga lume, pe fiecare în parte, la fel și Maica Domnul iubește pe fiecare și inima ei bate pentru toți cei în suferință.

Așa cum Fecioara Maria face cu Fiul ei, ar trebui să-i urmăm exemplu.
Maica Domnului iubește pe toată lumea, ceea ce înseamnă că și nouă trebuie să ne pese de toți muritorii și să ne aplecăm spre cei aflați în suferință.

Până la urmă, spunem sau nu „La mulți ani” pe 15 august de Sfânta Maria? Un răspuns definitiv este imposibil de oferit și subiectul stârnește în continuare controverse în rândul oamenilor care consideră, chiar dacă repetăm, că pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, se pomenesc doar morții, iar ziua onomastică poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie, când este Nașterea Maicii Domnului.

„Oamenii care nu sunt foarte preocupați de religie nu se vor supăra dacă spunem „La mulți ani” pe 15 august fiindcă, neștiind contextul teologic și interpretările, nu au de ce să fie deranjați”, potrivit hotnews.ro