Home » Când, unde, cum » Care au fost ultimele cuvinte ale lui Napoleon. Mesajul copleșitor lăsat în urma sa

Care au fost ultimele cuvinte ale lui Napoleon. Mesajul copleșitor lăsat în urma sa

Alexandru Cazacu / 11.04.2022, 14:58
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Napoleon. Mesajul copleșitor lăsat în urma sa

Născut la data de 15 august 1769, în Corsica, Napoleon Bonaparte a fost una dintre cele mai marcante personalități din istorie. Fost lider militar și politic al Franței, Bonaparte a murit în exil pe insula Sfânta Elena, departe de familie și casă, la vârsta de 51 de ani. Află în continuare cum ar fi murit și care au fost ultimele cuvinte ale lui Napoleon. Ce mesaj copleșitor a lăsat în urmă unul dintre cei mai importanți oameni din istoria Franței.

Despre Napoleon Bonaparte

Fost lider militar și împărat al Franței, Napoleon a cucerit o mare parte din Europa la începutul secolului al XIX-lea. Născut pe insula Corsica, Napoleon a urcat rapid în rangurile armatei, mai ales în timpul Revoluției Franceze (1789-1799). În 1799, el a preluat puterea politică în Franța, iar în 1804 s-a încoronat împărat.

Strateg militar foarte priceput, Napoleon a purtat cu succes războaie împotriva coalițiilor unor națiuni europene, extinzându-și imperiul. Cu toate acestea, după o dezastruoasă invazie franceză a Rusiei, Napoleon a abdicat de la tron, ​​în 1814. Un an mai târziu, el s-a întors pentru scurt timp la putere, însă după înfrângerea de la Waterloo, a abdicat încă o dată, fiind exilat pe insula Sfânta Elena, unde a și murit.

Ultimele cuvinte ale lui Napoleon. Ce mesaj copleșitor a lăsat în urmă

După cum spuneam, Napoleon și-a petrecut ultimii ani din viață, în exil, pe insula Sfânta Elena. După înfrângerea suferită în Bătălia de la Waterloo, când armata anglo-prusiană a învins forțele armatei franceze aflate sub comanda sa, Napoleon a abdicat pentru a doua oară, la 22 iunie 1815. Ulterior, fiind exilat pe Insula Elena, starea lui de sănătate a devenit din ce în ce mai precară.

Deși durerile provocate de boală erau infernale, Napoleon a avut totuși puterea de a-și redacta testamentul. Mai exact, cu trei săptămâni înainte de a trece în neființă, Napoleon spunea următoarele: „Mor prematur, asasinat de oligarhia engleză și de asasinul ei plătit”. Se pare că aceste cuvinte se arată și la sfârșitului testamentului său.

Se spune că înainte de a muri, el ar fi spus: „France, l’armée, tête d’armée, Joséphine”, adică „ Franța, armata, capul armatei, Joséphine”. Ei bine, acestea ar fi fost ultimele cuvinte a lui Napoleon.

Care au fost ultimele cuvinte ale lui Napoleon
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Napoleon

Nu se știe cu exactitate cauza decesului

A doua zi după moartea sa, la reședința lui Napoleon au ajuns șapte medici britanici care trebuiau să asiste la autopsie. Șase dintre specialiști erau militari sub jurisdicția Lowe a insulei. Cel care a efectuat autopsia a fost Francesco Antommarchi, medicul personal a lui Napoleon.

În ciuda numărului mare de medici prezenți, cauza decesului nu a fost stabilită cu exactitate, deoarece aceștia nu au ajuns la un consens din acest punct de vedere. Însă, varianta acceptată a rămas cea a medicului Francesco Antommarchi, conform căreia decesul lui Napoleon s-ar fi produs din cauza unui ulcer canceros la stomac.

În schimb, nu toată lumea a acceptat verdictul medicilor, unii susținând că Napoleon ar fi fost otrăvit cu arsenic. De fapt, această variantă a fost luată în considerare și în 1840, când autoritățile franceze au decis deshumarea trupului fostului lider francez. Se pare că, corpul neînsuflețit al acestuia era păstrat foarte bine, arsenicul fiind o substanță care încetinește procesul de putrefacție.