Home » Când, unde, cum » De ce testamentul Prințului Philip va fi ținut secret vreme de 90 de ani. Motivul nebănuit

De ce testamentul Prințului Philip va fi ținut secret vreme de 90 de ani. Motivul nebănuit

Manolică Anca / 17.09.2021, 14:36
De ce testamentul Prințului Philip va fi ținut secret vreme de 90 de ani. Motivul nebănuit

Testamentul prințului Philip, ducele de Edinburgh, care s-a stins din viață în luna aprilie, trebuie să rămână secret timp de cel puțin 90 de ani. Ce convenție veche stă la baza acestei decizii a Înaltei Curți din Regatul Unit.

Testamentul Prințului Philip va fi sigilat vreme de 90 de ani

Au trecut mai bine de cinci luni de la decesul Prințului Consort și acum apar tot mai multe întrebări în ceea e privește testamentul Prințului Philip. Ei bine, Înalta Curte din Regat a decis că documentul va rămâne secret în următorii 90 de ani pentru a proteja „demnitatea și statutul” Reginei Elisabeta a II-a.

La baza acestei decizii stă o convenţie veche de 100 de ani ca, după decesul unui membru de rang înalt al familiei regale, să fie cerut Curţii de Justiţie să fie sigilat testamentul acestuia. Asta semnifică faptul că, față de majoritatea testamentelor pentru care este permis probatoriu, documentul nu va fi făcut public. Va exista un proces privat, abia peste 90 de ani, în care se va decide dacă poate fi desigilat.

Audierea a avut loc în luna iulie, în privat

Audierea pentru cererea de sigilare s-a desfășurat în privat în luna iulie, fiind susţinută de Andrew McFarlane, judecător de rang înalt. El a ascultat argumentele avocaţilor care reprezintă averea Prințului, ale procurorului general, ale principalului consultant legal al Guvernului şi a făcut publică decizia joi, 17 septembrie, a publicat decizia joi.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Prinţul Philip
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Prinţul Philip

Judecătorul a declarat că, în calitate de președinte al diviziei speciale pentru familia regală, are în custodia sa unui seif care conține mai mult de 30 de plicuri, fiecare conținând testamentul sigilat al membrilor decedați ai familiei regale. Mai mult, a spus că este prima dată în mai bine de un secol, când se stabilește un proces prin care aceste testamente ar putea fi făcute publice. Primul membru al familiei al cărui testament a fost sigilat de Curte este prinţul Francis de Teck, fratele mai tânăr al reginei Mary, decedat în 1910.

„Am considerat că, din cauza poziției constituționale a Suveranului, este adecvat să avem o practică specială în ceea ce privește testamentele regale. Este necesar să se consolideze protecția acordată aspectelor cu adevărat private ale vieții acestui grup limitat de persoane, pentru a menține demnitatea Suveranei și a membrilor apropiați ai familiei sale”, a spus Andrew McFarlane.

El a mai spus că nu a văzut testamentul prinţului Philip şi că nici nu ştie ce conţine, în afară de data executării şi identitatea executorului desemnat. De asemenea, a ținut să precizeze și motivul pentru care a ales ca audierea să fie în privat. Motivul este acela de a nu se fi general „publicitate și conjecturi foarte semnificative” care ar fi „înfrânt scopul cererii”.

Prinţul Philip, soţul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, s-a stins din viață pe 9 aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani, în patul său din Castelul Windsor. El a fost înmormântat pe 17 aprilie la Castelul Windsor, funeraliile desfășurându-se într-un cadru restrâns, la care au participat doar 30 de persoane, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus.