Home » Când, unde, cum » Care este cel mai fierbinte loc de pe Pământ. Incredibil ce temperaturi se pot înregistra aici

Care este cel mai fierbinte loc de pe Pământ. Incredibil ce temperaturi se pot înregistra aici

Alexandru Cazacu / 04.01.2022, 13:24
Care este cel mai fierbinte loc de pe Pământ. Incredibil ce temperaturi se pot înregistra aici

Mulți sunt de părere că „Valea Morții” din California ar fi cel cel mai fierbinte loc de pe Terra, pentru că aici s-a înregistrat temperatura record de 56,7 grade Celsius, însă aceasta este doar temperatura aerului. Cercetările recente cu privire la cele mai extreme temperaturi ale suprafeței Pământului arată că este mult mai rău să pui piciorul într-un alt loc din lume. Hai să vedem care este cel mai fierbinte loc de pe Pământ și ce temperaturi se înregistrează aici.

Care este cel mai fierbinte loc de pe Pământ

După cum spuneam, noi cercetări au scos la iveală că în deșertul Lut (Iran) și deșertul Sonoran (America de Nord) se înregistrează cele mai ridicate temperaturi de pe suprafața Pământului. Datele din ultimele două decenii au arătat faptul că solul din aceste regiuni se poate încălzi uneori chiar până la 80,8 grade Celsius, potrivit Science Alert.

Așadar, conform datelor satelitare, în deșertul iranian Lut (Dash-e Lut) se înregistrează cea mai ridicată temperatură a suprafeței terestre. Această locație a înregistrat în mod constant, între 2002 și 2019, temperaturi extrem de mari. Cel mai probabil acest lucru se datorează faptului că deșertul este situat în munți, care captează aerul cald deasupra dunelor de nisip, mai ales în zonele acoperite de rocă vulcanică de culoare neagră.

Deșerturile care au bătut toate recordurile de temperatură

În 2011 a fost publicat un studiu potrivit căruia, deșertul Lut era unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe Glob. Acest lucru este acum susținut de noile descoperiri. Între anii 2004 și 2007, dar și în 2009, această zonă a cunoscut cele mai ridicate temperaturi de suprafață. Datele din 2005 arătau că regiunea a atins 70,7 grade Celsius, însă autorii noului studiu spun că cifrele de la vremea respectivă sunt cel mai probabil subestimate.

Folosind noua tehnologie a sateliților de la NASA, cercetătorii au putut să observe mai bine temperaturile suprafeței terestre. Așadar, s-a constatat că temperaturile din deșertul iranian sunt de fapt cu 10 grade mai mari decât se credea anterior.

Care este cel mai fierbinte loc de pe planetă
Deșertul Lut și Deșertul Sonora sunt cele mai fierbinți locuri de pe planetă

Potrivit oamenilor de știință, situat la granița Mexicului cu SUA, deșertul Sonora poate ajunge la temperaturi similare cu cele din deșertul Lut, însă nu la fel de frecvent. Sonora este amplasat într-o zonă ocolită de precipitații și la o altitudine destul de joasă, așadar nu sunt prea multe șanse ca aerul să se ridice și să se răcorească.

La fel ca și deșertul Dash-e Lut, Sonora este înconjurat de munți, iar căldura se menține în bazinul uscat. Temperatura atmosferică este cea care crește prima dată, iar apoi temperatura solului.

Ce rol au avut schimbările climatice la apariția acestor temperaturi extreme?

Deși nu este clar cât de mult au influențat schimbările climatice aceste temperaturi extrem de ridicate, însă cele mai fierbinți zile înregistrate de sateliți au avut loc în ultimii ani.

Oamenii de știință speră că cercetările viitoare din acest punct de vedere să scoată la lumină modul în care extremele s-au schimbat în trecut, dar și modul în care acestea vor afecta planeta noastră în viitor.