Home » Când, unde, cum » Cele mai extreme locuri de pe Pâmânt. Top 20 recorduri uimitoare ale naturii

Cele mai extreme locuri de pe Pâmânt. Top 20 recorduri uimitoare ale naturii

Manolică Anca / 13.08.2021, 10:03
Cele mai extreme locuri de pe Pâmânt. Top 20 recorduri uimitoare ale naturii

Cele mai extreme locuri de pe Pâmânt. Planeta noastră nu încetează să ne surprindă prin diversitatea naturală pe care o oferă, dar mai ales prin extremele sale absolut fascinante care pun la încercare abilitățile omului de a se adapta în orice mediu. De la cea mai fierbinte zonă la cea mai rece sau cea mai înaltă, Pământul nu este pe deplin un mediu primitor.

Cele mai extreme locuri de pe Pâmânt

Fie că este vorba de cel mai uscat loc, de cel mai izolat arhipelag locuit sau de cea mai rece zonă din lume, natura nu încetează să ne impresioneze niciodată prin fenomene extraordinare cu care oamenii s-au obișnuit să convieţuiască, adaptându-se la temperaturi extreme sau explorând regiuni aproape neverosimile. Și tocmai aceste locuri ne fac parcă să apreciem și mai mult planeta pe care trăim. Hai să vedem un top cu cele mai extreme locuri de pe Pâmânt.

  1. Cel mai fierbinte loc din lume – Potrivit Organizației Meteorologice Mondiale, cea mai ridicată temperatură s-a înregistrat în anul 1913, la Valea Morții: 56,6 grade.Tot aici are loc un al fenomen unic în lume: roci de dimensiuni mari se mișcă încet și lasă urme lungi pe sol. Totul fără intervenție umană.
  2. Cel mai rece loc din lume – Cea mai joasă temperatură din istorie de pe Pămâd a fost de -89,2 grade Celsius, pe 21 iulie 1983. Aceasta s-a înregistrat în Vostok, o stațiune de cercetare din zona Antarcticii.
  3. Cele mai extreme locuri de pe Pâmânt. Locul cel mai arid – Vreme de 37 de ani, în deșertul Atakama a plouat numai de patru ori. Media anuala a precipitațiilor nu ajunge nici la un milimetru, în unele stațiile meteo nefiind înregistrat niciun strop de ploaie de când au început să se ia măsurători.

    Cel mai arid loc din lume
    Cel mai arid loc din lume

  4. Cel mai umed loc din lume – Un sat din Nord-Estul Indiei, Mawsynram, înregistrează precipitații medii anuale de 11.872 milimetri. Recordul a fost în 1985 de 26.000 milimetri.
  5. Așezarea cu cel mai lung nume – Localitatea este situată în Noua Zeelandă, iar numele său cuprinde nu mai puțin de 85 de litere. În limba maori, Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu înseamnă „Locul unde Tamatea, omul cu genunchi mari, care a urcat, a coborât și a înghițit pământ, a cântat din fluier pentru iubita lui”
  6. Cel mai vântos loc – În lunile de iarnă din Commonwealth Bay, o masă densă de aer înghețat, vântul Katabatic, formează vânturi de până la 240 km/h.
  7. Cele mai extreme locuri de pe Pâmânt. Cel mai activ vulcan – Începând din anul 1983, atunci când vulcanul Kilauea a erupt în partea de sud a insulei Hawaaii, activitatea sa nu s-a mai oprit. A distrus peste 200 de case, dar a creat alte peste 220 de hectare de pământ nou.
  8. Cel mai plat loc – Salar de Uyuni se întinde pe 10.500 kilometri pătrați, dar înălțimea sa variază cu mai puțin de un metru pe întreaga suprafață.
  9. Cel mai înzăpezit loc din lume – Deși numele te-ar trimite cu gândul la altceva, Paradise, o stațiune din Muntele Rainier, SUA, a înregistrat în iarna anului 1971 un strad de zăpadă de 28,5 metri.
  10. Cea mai populată zonă din lume – așa cum te așteptai, răspunsul este Tokyo. În anul 2018, populația zonei metropolitane ajunsese la 37,2 milioane, un record pentru un singur oraș.
  11. Cele mai extreme locuri de pe Pâmânt. Cea mai izolată insulă – orașul Tristan da Cunha se află la aproape 2.800 km depărtare de cel mai apropiat oraș, Cape Town, Africa de Sud.
  12. Cea mai mică insulă – Aflată la 45 de km de coastra de sud-vest a peninsulei Cornish, Anglia, Bishop Rock are numai 730 de metri păstrați.

    Bishop Rock, cea mai mică insulă din lume
    Bishop Rock, cea mai mică insulă din lume

  13. Cea mai mare altitudine din lume – Everest, cu 8.848 de metri. Acesta a primit numele după topograful Indiei, George Everest.
  14. Cel mai friguros loc populat – În Oimiakon, temperaturile scad iarna până la -50 de grade. Cea mai mică valoare a fost înregistrată în 1924, de -71,2 grade Celsius.
  15. Cel mai îndepărtat punct de centrul Pământului – Chimborazo (Ecuador) este punctul cel mai îndepăratat.
  16. Cele mai extreme locuri de pe Pâmânt – Cea mai mică altitudine – Aflată la 414 metri sub nivelul mării, Marea Moartă este una dintre cele mai sărate mase de apă din toată lumea.
  17. Cea mai înaltă cascadă – Apa din Angel Falls, Venezuela, are o cădere absolut spectaculoasă de la 979 de metri înălțime.
  18. Cea mai adâncă peșteră – În urma explorării ei inițiale, în 1956, peștera Krubera a fost cartografiată până la o adâncime de 2.196 de metri, pe o lungime de circa 2.5 kilometri.
  19. Cel mai scump loc din lume – Potrivit unui studiu realizat de Economist Intelligence Unit în 2020 cu privire la costul de trai, Singapore este cal de listă.
  20. Țara cu cei mai fericiți oameni – Un raport ONU din 2019, arată că Finlanda este țara cu cei mai fericiți oameni din lume, următoarele pe listă fiind Danemarca, Norevegia, Islanda și Olanda.