Home » Când, unde, cum » Care este cel mai pur loc de pe planetă? Răspunsul surprinzător

Care este cel mai pur loc de pe planetă? Răspunsul surprinzător

Manolică Anca / 05.08.2022, 12:38
Care este cel mai pur loc de pe planetă? Răspunsul surprinzător

Tu te-ai întrebat vreodată care este cel mai pur loc de pe planetă? Cu aproape șapte miliarde de oameni care trăiesc pe Pământ, găsirea de locuri neatinse în această lume devine din ce în ce mai dificilă. Totuși, există! Descoperă care este, în rândurile de mai jos. La acest răspuns nu te-ai fi așteptat.

Cel mai pur loc de pe planetă

Ei bine, dacă acum încerci să ghicești unde se află această locație, probabil că te vei înșela, deoarece se află într-un laborator. Vorbim despre LUX-ZEPLIN (LZ), un laborator situat la 1,5 kilometri sub pământ, într-o mină de aur abandonată din Statele Unite. Acesta este catalogat ca fiind cel mai pur loc de pe planetă.

Se află în interiorul Centrului de Cercetare Sanford Underground și este cel mai sensibil detector din lume de materie întunecată, despre care se presupune că este lipiciul invizibil care ține universul laolaltă.

LUX-ZEPLIN (LZ) este un experiment cu materie întunecată de nouă generație, selectat de Departamentul de Energie al SUA (DOE) ca fiind unul dintre cele trei experimente „G2” (pentru Generation 2) cu materie întunecată.

Căutarea materiei negre, în subteran

Experimentul LUX-ZEPLIN (LZ), a cărui primă rundă a durat mai mult de trei luni și a luat sfârșit în aprilie, nu a găsit niciun semn de particule ipotetice de materie întunecată numite particule masive cu interacțiune slabă (WIMP) în spațiu. Se crede că WIMP-urile s-au format în mod natural după Big Bang și, prin urmare, ar putea oferi o explicație pentru materia întunecată.

Cel mai pur loc de pe planetă
Cel mai pur loc de pe planetă

În ciuda lipsei de date concrete, oamenii de știință au confirmat că experimentul condus de Departamentul de Energie al SUA funcționează conform planului, lăsând posibilitatea de a găsi materie întunecată în rundele viitoare.

De ce este, totuși, cel mai pur loc?

În primul rând, este subterană, izolată de praf și radiații, având în vedere că razele cosmice ne bombardează constant atmosfera. Acest lucru îi crește sensibilitatea și șansele de detectare a semnalelor. El este conceput pentru a capta chiar și semnale extrem de slabe, care ar putea fi particule de materie întunecată.

În al doilea rând, este un rezervor de titan umplut cu xenon lichid ultrapur: mai exact, este umplut cu 10 tone din acest gaz nobil, care poate duce la niveluri foarte ridicate de purificare și, astfel, poate purifica majoritatea poluanților. Dacă experimentul detectează o explozie de lumină, aceasta va fi detectată de senzorii LZ.

Colaborarea LZ este formată din aproximativ 250 de oameni de știință din 35 de instituții din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Portugalia și Coreea. Numele LZ provine de la fuziunea a două experimente anterioare de detectare a materiei întunecate: LUX (Large Underground Xenon) și ZEPLIN (ZonEd Proportional scintillation in LIquid Noble gases).