Home » Tehnologie & Știinta » 9 cele mai ciudate lucruri descoperite în spațiul cosmic, în 2021

9 cele mai ciudate lucruri descoperite în spațiul cosmic, în 2021

Cojocaru Cristian / 31.12.2021, 12:01
9 cele mai ciudate lucruri descoperite în spațiul cosmic, în 2021

Orbitând deasupra Pământului la peste 480 de kilometri înălțime, telescopul spațial Hubble vine cu noi descoperiri care duc cercetările științifice la un al nivel. Oamenii de știință au putut astfel observa cele mai ciudate lucruri din spațiul cosmic. Iată câteva dintre cele mai interesante descoperiri efectuate de către aceștia în anul 2021.

Cele mai ciudate lucruri care au fost descoperite în spațiul cosmic în anul 2021

Chiar dacă pe Pământ, ne-am confruntat cu un alt an pandemic, descoperirile spațiale au continuat și în acest an. Astfel, multe dintre acestea au surprins oamenii de știință, lucru care ne-a amintit că universul devine din ce în ce mai străin cu cât ne îndepărtăm mai mult de Pământ. Află care au fost cele mai ciudate lucruri descoperite în spațiul cosmic în anul 2021.

Un „Pac Man” care înghite stele

Rămășițele gazoase ale unei supernove antice a căpătat o formă similară cu cea a lui Pac Man. Acest obiect a fost recunoscut oficial sub numele de N 63 A, fiind produsul unei stele care s-a prăbușit sub propria greutate în Marele Nor Magellanic, care se află la 163.000 de ani lumină de Calea Lactee.

Planeta ultra-rară din centura lui Orion

În 2021, oamenii de știință au găsit dovezi cu privire la ceea ce pare a fi cel mai rar tip de planetă din Univers. Sistemul stelar, cunoscut sub numele de GW Orionis se află la aproximativ 1.300 de ani lumină de Pământ și reprezintă trei inele portocalii care seamănă cu un ochi de taur uriaș. În centrul acestui ochi se află trei stele. Dintre acestea, două se află într-o orbită strânsă, în timp ce cea de-a treia orbitează larg în jurul celorlalte două.

Într-o lucrare publicată pe 17 septembrie în jurnalul Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, cercetătorii s-au bazat pe date anterioare pentru a arăta că o nealiniere instabilă a celor trei inele ale sistemului stelar este aproape sigur cauzată de prezența unei planete mari, de dimensiunea lui Jupiter. în interiorul unuia dintre inele. Dacă va fi confirmată de cercetările viitoare, această lume enormă va deveni prima planetă „circumtriplă” sau planetă care orbitează trei stele, detectată vreodată în univers.

Un tun energetic al unei găuri negre în formă de helix

În 2019, cercetătorii au lansat prima și, până acum, singura fotografie a unei găuri negre supermasive, un obiect gigantic de aproximativ 6,5 miliarde de ori mai mare decât Soarele și situat la aproximativ 55 de milioane de ani lumină de Pământ în galaxia Messier 87. Anul acesta, oamenii de știință au analizat din nou obiectului monstru folosind observatorul Very Large Array din New Mexico, concentrându-se acum asupra jetului enorm de materie și energie care iese din centrul găurii negre.

Analiza echipei a arătat că jetul uriaș nu este o linie dreaptă, ci mai degrabă a fost contorsionat într-o structură bizară de „dublu helix” de un câmp magnetic în formă de tirbușon care iese din gaura neagră și iese în spațiu . Acesta este cel mai lung câmp magnetic detectat vreodată într-un jet galactic, au spus cercetătorii, și oferă o imagine nouă a unuia dintre cele mai comune fenomene din univers.

O „barieră” invizibilă care protejează centrul galaxiei

Centrul Căii Lactee funcționează ca un accelerator uriaș de particule, aruncând fascicule de materie încărcată numite raze cosmice în Univers aproape cu viteza luminii. Când cercetătorii au încercat să cartografieze densitatea razelor cosmice din apropierea centrului galactic într-un studiu din 9 noiembrie în revista Nature Communications, au descoperit ceva uluitor: chiar dacă razele cosmice au țâșnit din centrul galaxiei în masă, o „barieră” misterioasă a împiedicat o mare parte a razelor cosmice să intre în centru. Echipa a putut doar specula cu privire la sursa acestei bariere de raze cosmice, dar a sugerat că ar putea fi un amestec de câmpuri magnetice legate de gaura neagră centrală a galaxiei noastre.

ciudate lucruri spațiul cosmic
Protoclusterul descoperit contine mai mult de 60 de galaxii

Un „santier naval” masiv de galaxii antice

Într-un studiu din 26 octombrie din revista Astronomy & Astrophysics, oamenii de știință au împărtășit descoperirea unui „șantier naval” masiv în care sunt construite galaxii, similar cu cel în care a crescut Calea Lactee. Structura gigantică, numită protocluster, conține mai mult de 60 de galaxii și se află la 11 miliarde de ani lumină de Pământ, plasându-l într-o parte a Universului care are doar 3 miliarde de ani.

Protoclustere ca acesta se formează în regiunile spațiului unde fire lungi de gaz, numite filamente, se încrucișează. Galaxiile tinere care se unesc în acest „șantier naval” par să crească cu o viteză impresionantă, aproape nerealistă, după cum au spus cercetătorii. Descoperirea sugerează că protoclusterele antice au fost mult mai eficiente în asamblarea fundațiilor Universului modern decât și-au imaginat cercetătorii.

O „cavitate” de 500 de ani lumină în Calea Lactee

Doi nori de gaz, apar unul lângă altul în Calea Lactee. Cunoscuți sub numele de „clustere moleculare”, aceste provincii enorme de gaz care formează stele se întind pe cer, părând să formeze o punte între constelațiile Taur și Perseus. Este o poveste cerească despre dragoste încrucișată și, conform cercetărilor recente, este și o iluzie optică uriașă.

Noile hărți 3D ale regiunii realizate cu ajutorul observatorului spațial Gaia de la Agenția Spațială Europeană, arată că acești nori sunt de fapt la sute de ani lumină unul de celălalt, separați de o sferă enormă, goală, complet absentă de gaz, praf și stele. Supranumită Supershell Perseus-Taur, această prăpastie nou detectată se întinde pe o lățime de aproximativ 500 de ani lumină, potrivit unui studiu publicat pe 22 septembrie în The Astrophysical Journal Letters și probabil a fost creată de o supernovă cu milioane de ani în urmă.

„Tunelul” magnetic răsucit care înconjoară sistemul solar

Pământul, împreună cu restul sistemului solar și unele stele din apropiere, ar putea fi prinși într-un tunel magnetic gigantic, iar astronomii nu înțeleg fenomenul. Un tub magnetic lung de 1.000 de ani lumină și invizibil cu ochiul liber, ar putea înconjura sistemul solar, după cum au afirmat astronomii într-o lucrare.

Investigația echipei asupra a două dintre cele mai strălucitoare structuri de gaz din cartierul nostru galactic, North Polar Spur și Fan Region, a arătat că cele două structuri ar putea fi legate, chiar dacă sunt situate pe părți diferite. Ceea ce leagă aceste structuri sunt niște fire lungi și răsucite de particule încărcate și câmpuri magnetice, asemănătoare unui „tunel curbat” care înfășoară totul între ele, inclusiv sistemul solar, au spus cercetătorii.

Prima vedere a unei stele „spaghetificate”

Când o stea ghinionistă se aventurează prea aproape de o gaură neagră, steaua este întinsă într-un proces numit „spaghetificare”. În mai, cercetătorii au văzut acest proces care se întâmplă direct pentru prima dată, când o gaură neagră situată la 750 de milioane de ani lumină de Pământ și cu o greutate de 30 de milioane de ori mai mare decât masa Soarelui a prins o stea care trecea.

Întâlnirea a produs un fulger de lumină optică, raze X și unde radio pe care telescoapele de pe Pământ le-au putut detecta în mod clar. Dar a dezvăluit, de asemenea, un model neobișnuit de linii de absorbție în jurul stâlpului găurii negre, arătând un fir lung de lumină înfășurat de multe ori în jurul găurii negre, ca un ghem de fire. Deoarece majoritatea liniilor de absorbție apar de obicei în apropierea ecuatorului găurii negre, cercetătorii au concluzionat că trebuie să fie martorii unei spaghetificări stelare.

O „colibă ​​misterioasă” pe partea îndepărtată a Lunii

Roverul Yutu 2 din China a observat anomalia în formă de cub pe 29 octombrie, obiectul ieșind chiar deasupra unui orizont altfel uniform. Lui Yutu îi va lua două sau trei luni pentru a obține o analiză mai atentă și, sperăm, un răspuns satisfăcător, conform Administrației Naționale a Spațiului Chinei.