Home » Când, unde, cum » Care este de fapt diferența dintre cauciucurile de iarnă și anvelopele all season

Care este de fapt diferența dintre cauciucurile de iarnă și anvelopele all season

Cojocaru Cristian / 12.10.2021, 12:07
Care este de fapt diferența dintre cauciucurile de iarnă și anvelopele all season

Sezonul pentru cauciucurile de iarnă este aproape de a începe, însă ar trebui să știi care este diferența între acestea și pneurile all season.

Ce face diferența dintre cauciucurile de iarnă și cele all season

Reprezintă o operațiune foarte importantă schimbarea cauciucurilor. Acest lucru pentru că siguranța atât a șoferului cât și a pasagerilor este foarte importantă și totodată pentru că aduce un plus de confort atunci când cauciucurile sunt adaptate la condițiile meteorologice. Șoferii ar trebui să opteze mereu pentru cea mai bună aderență, o frânare eficientă și o tracțiune cât mai mare.

Una dintre cele mai mari întrebări a șoferilor este cea care face referire la cauciucurile de iarnă în comparație cu cele all season. Pentru a evita înlocuirea anvelopelor odată cu schimbarea anotimpului, foarte mulți șoferi optează pentru pneuri all season. Astfel, ajung la dilema dacă sunt cele mai recomandate sau nu.

Cauciucurile de tip all season îmbină proprietățile celor de vară precum și a celor de iarnă, iar materialul utilizat este similar cu cel pentru cauciucurile de iarnă. Ele sunt concepute pentru regiuni cu climă moderată, acolo unde iernile sunt blânde. Aceste cauciucuri sunt concepute pentru a reda o performanță acceptabilă din punct de vedere al aderenței și al manevrabilității.

Chiar și așa, performanțele acestor cauciucuri nu pot fi comparate cu cele ale pneurilor de iarnă. În timpul sezonului cald, acestea se pot uza mult mai repede, iar rezistența lor la viteze crescute este mult mai mică. Nici din punct de vedere al tracțiunii, acestea nu excelează, iar aderența oferită este una inferioară în comaparație cu anvelopele de iarnă.

Profilul cauciucurilor all season este unul de iarnă, astfel că blocurile distanțate asigură o aderență pe zăpadă. Aceste cauciucuri sunt recomandate autovehiculelor cu o putere mai redusă, pentru o zonă cu o climă mai blândă și totodată pentru acei șoferi care nu conduc prea des în timpul iernii.

diferența cauciucurile
Avantajele si dezavantajele cauciucurilor all season

Avantajele cauciucurilor all season

În schimb, anvelopele de iarnă sunt special create pentru a face față cu brio condițiilor meteorologice, din punct de vedere al performanțelor cât și a materialelor folosite la fabricarea acestora. Profilele lor sunt speciale create pentru a dispersa zăpada și apa, având șanțuri speciale, adaptate carosabilelor umede.

O mașină care este echipată cu astfel de anvelope se poate conduce destul de ușor iarna, oferind o bună stabilitate, tracțiune puternică și frânare mai bună atât în condiții de umiditate cât și în condiții uscate. În România, în timpul sezonului rece sunt acceptate cauciucurile all season care au inscriptionate pe suprafata lor MS, M+S, M.S. sau M&S.

În ceea ce privește avantajele cauciucurilor all season, putem menționa faptul că acestea nu trebuie schimbate în funcție de sezon, prețul lro este mult mai mic în comparație cu cel al cauciucurilor de iarnă și totodată nu trebuie să ai un spațiu de depozitare. Dezavantajele acestui tip de cauciuc constau în faptul că uzura lor intervine mult mai rapid și totodată aderența acestora nu este cea mai bună, indiferent că vorbim despre vară sau iarnă.

Cauciucurile de iarnă sunt cele mai recomandate pentru temperaturile joase, iar echiparea cu astfel de cauciucuri îi determină pe șoferi să fie mult mai prudenți la volan. Totodată, pe drumurile umede, înghețate, alunecoase sau înzăpezite, aceste cauciucuri vor oferi o aderență mult mai bună și o distanță de frânare mai mică, în comparație cu cele all season.