Home » Când, unde, cum » Care este, de fapt, rolul sondei lambda în angrenajul unei mașini

Care este, de fapt, rolul sondei lambda în angrenajul unei mașini

Alexandru Cazacu / 21.10.2021, 13:34
Care este, de fapt, rolul sondei lambda în angrenajul unei mașini

Cu siguranță cei care au trecut cu mașinile prin service au auzit vorbindu-se despre sonda lambda, iar mulți dintre șoferi știu despre ce este vorba. Cu toate acestea, există și oameni care nu știu cum funcționează aceasta și care este rolul sondei lambda. Ei bine, dacă și tu te afli printre aceștia, noi te vom lămuri în următoarele rânduri.

Ce este sonda lambda

După cum spuneam, deși este folosită de foarte mulți ani pe mașini, nu toată lumea știe ce este sonda lambda. Ei bine, acesta este un senzor de oxigen, care are scopul de a măsura cantitatea proporțională de oxigen dintr-un lichid sau gaz.

Deși acest dispozitiv de măsurare a oxigenului a fost dezvoltat prin anii ’60, sonda lambda a fost utilizată pentru mașini abia spre sfârșitul anilor 1970. În caz că nu știați deja acest lucru, Volvo a fost primul producător care și-a echipat autoturismele cu un astfel de senzor. Cu toate acestea, pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, începând din 1990, toate mașinile prezintă un astfel de dispozitiv.

Evident, sonda lambda este de obicei montată pe sistemul de evacuare a mașinii, înainte de catalizator. Ei bine, dacă vorbim despre mașinile de generație mai nouă, acestea au cel puțin doi senzori de oxigen, atât înainte de catalizator, cât și după acesta.

Care este, de fapt, rolul sondei lambda

Ei bine, pentru ca motorul unei mașini să funcționeze eficient, raportul din oxigen și combustibil trebuie să fie corespunzător. Aici își face simțită prezența sonda lambda. După cum spuneam, acest senzor măsoară diferența dintre cantitatea de oxigen din gazul de eșapament și cea din atmosfera. Mai exact, reglează amestecul de aer-combustibil pentru ca motorul să funcționeze în parametri optimi.

Atunci când sonda lambda detectează prea mult oxigen în gazul de eșapament, acest lucru arată că motorul mașinii primește mai puțin combustibil decât este necesar. Așadar, aceste date sunt transmise în unitatea de control electric a motorului, care va mari cantitatea de combustibil din sistemul de injecție, ajustând nivelul. Pe de altă parte, dacă nivelul de oxigen este prea scăzut, atunci ECU va reduce cantitatea de combustibil.

Care este rolul sondei lambda în angrenajul unei mașini
Care este rolul sondei lambda în angrenajul unei mașini

Sonda lambda, unul dintre cei mai importanți senzori

După ce au trecut de sonda lambda, gazele de eșapament ajung în catalizatorul mașinii, unde se oxidează, iar emisiile sunt reduse cu până la 85 %. În caz că nu știați asta deja, catalizatoarele conțin platină, acesta fiind și principalul motiv pentru care au un preț mai ridicat față de alte piese auto.

Ei bine, datorită faptului că permite ECU (unitatea de control electronic) să ajusteze amestecul dintre aer și combustibil, putem spune că sona lambda este cu siguranță cel mai important senzor din cadrul sistemului de management al motorului (EMS). Dacă acest sonda lambda este defectă, înseamnă că EMS nu mai primește date despre concentrația de oxigen din gazele de eșapament, iar în acest caz motorul va fi forțat să funcționeze în buclă deschisă. Mai exact, motorul va ”ghici” raportul aer-combustibil, în consecință nu va funcționa corespunzător și va produce mai mute emisii de dioxid de carbon.