Home » Când, unde, cum » Care sunt cele mai grele cuvinte de pronunțat din Limba română

Care sunt cele mai grele cuvinte de pronunțat din Limba română

Ileana Mladinoiu / 12.05.2021, 14:18
Care sunt cele mai grele cuvinte de pronunțat din Limba română

O spunem, o repetăm, o redimensionăm, limba română este o limbă complicată, fără să o comparăm cu chineza ori japoneza. De aceea, este o încântare constantă pentru cei care știu să aprecieze disconfortul persoanelor din alte țări ce îndrăznesc să vorbească românește.

Dicționarele nu rămân niciodată fără idei pentru a ne “răni” gurile sărace cu cuvinte nepronunțabile. Se știe, ortografia unui cuvânt îți oferă pronunția, iar nivelul sonor este ca o tocană tradițională, mai ales pentru copilul ce abia învață să vorbească.

De multe ori, ortografia nu este atât de transparentă, așa cum este cazul de exemplu în sârbă și croată (dar și în română). Trebuie doar să vedeți un cuvânt scris pentru a ghici cu ușurință pronunția acestuia.

Fără a fi la fel de opacă, dacă ne referim la engleză, ortografia românească este suficient de capricioasă pentru a oferi greutate chiar și celor mai agili vorbitori.

Voltaire spunea că „scrisul este pictura vocii: cu cât seamănă mai mult, cu atât este mai bine”.

Pentru a vă îmbunătăți nivelul de competență în limba română, nu subestimați importanța pronunției. Trebuie să exersați în fiecare zi pentru a progresa.

Într-un clasament european al ţărilor care au cuvinte lungi, România se află în top, pe locul al treilea. Cel mai lung cuvânt din Europa provine din Germania şi înseamnă Legea Monitorizării Etichetării cărnii de vită:

“Rindfleischetikettierungsueberwachungsaufgabenuebertragungsgesetz”

Care sunt cele mai grele cuvinte de pronunțat din Limba română

Ghenadie Râbacov, masterand în filologie romanică, lector drd. la Universitatea de Stat din Moldova, expert în cadrul Institului Superior de Studii Franceze din Chișinău, numește cuvintele lungi și greu de pronunțat  “cuvinte-gigant.”

Pot fi găsite în cărți de chimie și de medicină, mai puțin în dicționare.

Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză

Cu 44 de litere, este cel mai lung cuvânt ce există în limba română. “Kilometricul” termen a fost menționat, pentru prima dată, în Dicționarul Oxford al limbii engleze ca un cuvânt fictiv, inventat în anul 1935 de Everett M. Smith, președintele de atunci al Ligii Naționale de Puzzle din New York.

În realitate, spune Ghenadie pe blogul său de educație și cultură, „cuvântul reprezintă transcrierea termenului englezesc pneumonoultramicroscopicsilicovolcanocoiniosis, o boală pulmonară provocată de  inhalarea prafului de siliciu vulcanic care, depunându-se în bronhii, afectează funcționarea normală a plămânilor”.

Difosfopiridinnucleotidpirofosfataza

Are 36 de litere și denumește o enzimă ce catalizează reacția de disociere între o bază azotată activată sub formă de trifosfat în forma monofosfatata AMP (adenozinmonofosfat).

Hippopotomonstrosesquipedaliofobia

Deși pare amuzant, fobia de cuvinte lungi este reprezentată de acest termen format din 34 de litere.

Encefalomielopoliradiculonevrita

Cu 32 de litere, cuvântul desemnează o afecțiune inflamatorie a sistemului nervos central și periferic ce provoacă dureri, furnicături, senzație de amețeală și uneori chiar paralizii.

Care sunt cele mai grele cuvinte de pronuntat
Care sunt cele mai grele cuvinte de pronuntat

Conjunctivodacriocistorinostomie

Cuvântul ce conține 32 de litere este numele unei proceduri oftalmologice de reconstrucție a sistemului de drenaj al lacrimilor.

Gastropiloroduodenojejunostomie

Cu 31 de litere, cuvântul înseamnă creare operatorie a unei anastomoze, o  comunicație naturală sau artificială /chirurgicală între două vase sanguine, între două segmente ale tubului digestiv etc.) între stomac, pilor și duoden, pe de o parte, și o ansă jejunală, pe de altă parte.

Diclordifeniltriclormetilmetan

Are 30 de litere și este numele științific al substanței cunoscute sub denumirea abreviată DDT, un compus chimic folosit ca insecticid, interzis în majoritatea țărilor din cauza persistenței și a toxicității.

Electroglotospectrografie

25 de litere compun acest cuvânt care vine din fr. électroglottospectrographie.. Potrivit DEX, este o “metodă de stabilire a compoziției armonice a semnalelor vorbirii prin analiza impulsurilor obținute cu electroglotograful”.

Angiocardiopneumografie

Cu 23 de literere se denumește radiografia cavității inimii și a vaselor mari ale toracelui, după injectarea unei substanțe radioopace.

Sternocleidomastoidian

Cele 22 de litere din componența sa dau numele unui mușchi pereche care se fixează de stern, de claviculă și de apofiza mastoidă, cu rol în înclinarea laterală a capului și în rotirea acestuia.

Electroencefalografie

21 de litere are numele procedeului de studiere a activității electrice a creierului, bazat pe aplicarea unor electrozi pe pielea capului și pe înregistrarea grafică, sub formă de unde, a curenților corespunzători acestei activități.

Electrocorticografie

Cuvântul are 20 de litere și se traduce prin “tehnică de studiere a activității electrice a scoarței cerebrale, care constă în aplicarea unor electrozi pe suprafața creierului”.

Oftalmodiafanoscopie

Tot cu 20 de litere, cuvântul înseamnă tot o tehnică, dar de examinare a polului posterior al globului ocular prin transiluminare prin gură, cu ajutorul unui instrument numit oftalmodiafanoscop.

Otorinolaringologie

Coborâm la 19 litere pe care le are cuvântul denumind o ramură a medicinii ce se ocupă cu studiul bolilor anatomice și fiziologice ale următoarelor organe: ureche, gât, nas.

Ribonucleoproteină

18 litere are cuvântul ce denumește complexul macromolecular alcătuit din proteine și acid ribonucleic.

Incognoscibilitate

Cu același număr de litere, respectiv 18, găsim în dicționar cuvântul care numește însușirea sau starea de a fi incognoscibil (ce nu poate fi cunscut de rațiunea omenească).

După cum observați, sunt cuvinte destul de specializate și apar extrem de rar sau chiar deloc în vorbirea curentă sau în textele de uz general.