Home » Când, unde, cum » Cât câștigă un medic de familie pentru fiecare pacient înscris. Primește banii ăștia chiar dacă nu are consultații

Cât câștigă un medic de familie pentru fiecare pacient înscris. Primește banii ăștia chiar dacă nu are consultații

Alexandru Cazacu / 15.07.2022, 11:16
Cât câștigă un medic de familie pentru fiecare pacient înscris. Primește banii ăștia chiar dacă nu are consultații

După cum bine știm, orice persoană cu domiciliu în România este înscrisă la un medic de familie. Dar cât câștigă un medic de familie pentru fiecare pacient înscris? Ei bine, răspunsul la această întrebare îl puteți afla în rândurile de mai jos. În caz că nu știați deja acest lucru, cu cât medicii au mai mulți pacienți înscriși, cu atât mai mulți bani primesc de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Cât câștigă un medic de familie pentru fiecare pacient înscris

După cum spuneam, medicii de familie primesc bani în funcție de numărul de persoane pe care le au înscrie. Astfel, performanța unui doctor îi aduce câștiguri mai mari. Evident, medicii de familie cu un număr mai mare de pacienți sunt mai solicitați. Așadar, cu cât numărul pacienților este mai ridica, cu atât medicul respectiv va încasa mai mulți bani de la CAS.

Este important să menționăm faptul că, tuturor persoanelor înscrise la medicii de familie le corespunde un punctaj anume. Concret, valoarea garantată a punctul „per capita” este de 8,95 de lei. Cu toate acestea, există și persoane care au un punctaj mai mare. Mai exact, este vorba despre copiii de până la 3 ani și persoanele care au peste 60 de ani. Aceste categorii sunt considerate a fi mai greu de îngrijit.

În schimb, pacienții cu vârste cuprinse între 4 și 59 de ani primesc 7,2 puncte. Așadar, ținând cont de faptul că, în primul trimestru a lui 2022, valoarea unui punct este de 8,95 de lei, punctele se înmulțesc cu această sumă.

Cât câștigă un medic de familie
Cât câștigă un medic de familie pentru fiecare pacient înscris

Medicii de familie încasează bani chiar dacă nu fac consultații

Interesant este că medicii de familia primesc bani și doar pentru numărul de persoane înscrise în evidența lor, chiar dacă pacienții nu vin la vreun consult. De exemplu, un doctor care, în 2022, are 1.000 de pacienți înscriși, iar toți sunt cu vârsta cuprinsă între 4 și 59 de ani, va primi de la CAS 8.950 de lei lunar, chiar dacă nu face nicio consultație.

Totuși, restul de bani pe care îi încasează medicii sunt în funcție de serviciile prestate. În situația în care un medic va supraveghea de două ori pe lună un sugar (de exemplu, din luna a 7-a și până în luna a 9-a inclusiv), vor fi prevăzute două consultații pentru fiecare lună.

„Referitor la plata unui medic de familie pentru un pacient din listă fără să facă nicio consultație facem următoarele precizări: Modalitățile de plată în asistența medicală primară sunt: plata ‘per capita’ prin tarif pe persoană asigurată, conform listei proprii de persoane înscrise asigurate, și plata prin tarif pe serviciu medical exprimat în punctaj pentru unele servicii medicale prevăzute de Ordinul MS/CNAS nr.397/836/2018.

Suma cuvenită prin plată ‘per capita’ se calculează prin înmulțirea numărului de puncte rezultat în raport cu numărul și structura pe grupe de vârstă a persoanelor asigurate înscrise în lista medicului de familie”, a explicat președintele-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Olt, Valentin Florin Ciocan, potrivit playtech.ro.

În ceea ce privește numărul de pacienți înscriși, un medic de familie din județul Olt a înregistrat un record incredibil. Mai exact, medicul respectiv are în evidență nu mai puțin de 3.519 pacienți. De menționat este faptul că, legea asistenței primare prevede doar un număr minim de pacienți pentru fiecare medic, însă nu și un număr maxim. Așadar, în mediul rural, un doctor trebuie să aibă cel puțin 450 de pacienți, iar în mediul urban minimum 800.