Home » Când, unde, cum » Cât de mare este capitala Ucrainei. Totul despre Kiev. Suprafață, populație, istoric și semnificația denumirii

Cât de mare este capitala Ucrainei. Totul despre Kiev. Suprafață, populație, istoric și semnificația denumirii

Alexandru Cazacu / 25.02.2022, 16:32
Cât de mare este capitala Ucrainei. Totul despre Kiev. Suprafață, populație, istoric și semnificația denumirii

După cum bine știți Kievul este capitala Ucrainei, dar și cel mai mare oraș al țării. Pe lângă acestea, Kiev este și unui dintre cele mai vechi orașe din Europa de Est. În acest articol veți afla detalii importante despre despre Kiev. Ce suprafață și câți locuitori are, dar și care este semnificația numelui acestui oraș, vă vom spune în rândurile de mai jos.

Totul despre Kiev. Cât de mare este capitala Ucrainei și ce populație are

În anul 2003, capitala Ucrainei avea un număr de aproximativ 2,6 milioane de locuitori. Cu toate acestea, în Kiev locuiau și emigranți neînregistrați, așa că numărul locuitorilor ajunge la circa 3 milioane. Din punct de vedere administrativ, Kievul este municipiu subordonat nivelului național și nu face parte din Regiunea Kiev.

Cu o suprafață de 835,58 kilometri pătrați, acest oraș este un important centru științific, industrial și cultural din Europa de Est. În ceea ce privește infrastructura, aceasta este extensivă, în ciuda faptului că este destul de veche. De asemenea, în capitala Ucrainei există un sistem de transport în comun foarte dezvoltat.

De unde vine provine numele Kievului

Unii sunt de părere că denumirea capitalei Ucrainei este derivată din numele „Kîi”, acesta fiind unul dintre cei patru fondatori ai orașului. De-a lungul timpului, Kievul a trecut prin mai multe transformări, fiind un important centru comercial încă de prin secolul al V-lea.

Situată chiar pe drumul comercial dintre Scandinavia și Constantinopol, Kievul a plătit tribut hazarilor, până la mijlocul secolului al IX-lea când a fost ocupat de vikingi. Vreme de un secol, Kievul a jucat un rol foarte important în nobilimea varegilor (vikingilor), însă după jumătatea secolului al X-lea triburile pecenege au atacat și distrus orașul.

Totul despre Kiev. Cât de mare este și câți locuitori are capitala Ucrainei
Totul despre Kiev. Cât de mare este capitala Ucrainei și ce populație are

Lucruri mai puțin știute despre capitala Ucrainei

După mai bine de două veacuri, în jurul anilor 1200, Kievul era considerat unul dintre cele mai mari orașe ale lumii, însă după 1240, după orașul a avut iar de suferit, fiind distrus în timpul invaziilor mongole. În secolele care au urmat, orașul a pierdut mult din influența pe care o avea, fiind capitală de importanță marginală la periferia teritoriilor controlate de Lituania, Polonia, iar mai apoi de Rusia.

Capitala Ucrainei a cunoscut din nou o perioadă de prosperitate la sfârșitul secolului al XIX-lea, în timpul Revoluției Industriale din Imperiul Rus. Ulterior, abia după declararea independenței a Republicii Naționale Ucrainene, Kievul a devenit capitala acesteia.

Însă, o mare parte din capitala Ucrainei a avut de suferit din nou în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea și-a revenit repede în anii de după război, chiar dacă Kievul a fost ruinat aproape în totalitate. În 1991, după căderea Uniunii Sovietice, Ucraina și-a dobândit independența, iar Kievul a rămas capitală.

În ciuda tuturor acestor lucruri, capitala Ucrainei dispune astăzi de o bogată moștenire culturală și de nenumărate atracții turistice spectaculoase. În Kiev există multe muzee, teatre și clădiri istorice. Străjuit de statuia Arhanghelului Mihail, protectorul orașului, Kievul se poate laudă și cu multe clădiri moderne.