Home » Când, unde, cum » Câte arme nucleare există în lume și câte are de fapt Rusia

Câte arme nucleare există în lume și câte are de fapt Rusia

Alexandru Cazacu / 24.03.2022, 09:44
Câte arme nucleare există în lume și câte are de fapt Rusia

În zorii erei nucleare, Statele Unite sperau să mențină monopolul asupra noii sale arme, însă tehnologia și secretele pentru construirea bombei atomice s-au răspândit. Astfel, în zilele noastre, în lume există nu mai puțin de nouă state nucleare. Haideți să vedem câte arme nucleare există la nivel mondial și câte dintre ele sunt deținute de Rusia.

Câte arme nucleare există în lume

Statele Unite au testat prima armă nucleară în iulie 1945. La doar patru ani mai târziu, Uniunea Sovietică a efectuat prima sa explozie de testare nucleară. A urmat Marea Britanie (1952), Franța (1960) și China (1964). Ei bine, în zilele noastre există mai multe țări care dețin arme nucleare. Dar câte astfel de arme există la nivel mondial?

Ei bine, cele nouă state nucleare (Statele Unite, Rusia, Franța, India, Israel, Coreea de Nord, Pakistan, Marea Britanie și China) dețin în total un număr de circa 13.000 focoase nucleare, după cum spun cei de la Arms Control Association. Totuși, acest număr este estimat în funcție de informațiile făcute publice. Asta înseamnă că ar putea exista mult mai multe arme atomice pe care unele țări nu le-au declarat.

„Știm care țări au arme nucleare, însă nu știm exact câte arme nucleare au. Israelul, de exemplu, nu își recunoaște public programul. Numărul de arme nucleare pe care le are China este, de asemenea, un subiect major de dezbatere”, spune Anne Harrington, lector superior în relații internaționale la Universitatea Cardiff, potrivit Live Science.

Câte arme nucleare are Rusia

Se pare că după ce Războiul Rece s-a sfârșit, atât Statele Unite, cât și Rusia și-au redus arsenalele, iar stocurile de are nucleare sunt mult mai mici decât erau la apogeu, conform sursei citate anterior.

De exemplu, în 1967, SUA deținea un număr de 31.225 astfel de arme. La momentul prăbușirii Uniunii Sovietice, aproximativ „35.000 de arme atomice au rămas în mii de locuri pe o vastă masă de uscat eurasiatică care se întindea pe unsprezece fusuri orare”, potrivit unui raport scris de Graham Allison, analist de securitate națională la Harvard Kennedy School.

Câte arme nucleare există la nivel mondial și cate are Rusia
Câte arme nucleare există la nivel mondial și cate are Rusia

În zilele noastre, Rusia susține că are un număr de 6.257 de focoase nucleare. Pe de altă parte, Statele Unite ale Americii spun că au 5.550, după cum se arată pe fișa informativă publicată de cei de la Arms Control Association.

Matt Korda, manager la Proiectul de informare nucleară de la Federația Oamenilor de Știință Americani spune că: „Deși este dificil de știut cu exactitate cum se schimbă arsenalele nucleare, evaluăm că China, India, Coreea de Nord, Pakistan și Marea Britanie, precum și, posibil, Rusia, își măresc numărul de astfel de arme din stocurile lor”.

Cât de rapid pot fi lansate armele nucleare

Atât Rusia, cât și Statele Unite își țin o parte din focoasele nucleare în stare de alertă. Ei bine, asta înseamnă că acestea pot fi gata de lansare în mai puțin de un sfert de oră, spun specialiștii. Conform unui document din 2015, se estima că cele două mari puteri aveau fiecare în jur de 900 de arme nucleare în alertă, mai scrie sursa citată.