Home » Când, unde, cum » Câți bani câștigă o îngrijitoare româncă în Germania și ce sarcini are, de fapt. Salariul pe care îl încasează lunar

Câți bani câștigă o îngrijitoare româncă în Germania și ce sarcini are, de fapt. Salariul pe care îl încasează lunar

Alexandru Cazacu / 01.06.2022, 13:20
Câți bani câștigă o îngrijitoare româncă în Germania și ce sarcini are, de fapt. Salariul pe care îl încasează lunar

În 2015, având probleme financiare majore, o româncă a decis să plece în Germania la muncă. Femeia este asistentă calificată și lucrează de atunci ca îngrijitoare, la fel ca și mulți alți est-europeni. Liana, care are de fapt alt nume, are grijă de bătrâni 24 de ore pe zi. Dar cât câștigă o îngrijitoare româncă în Germania? Ei bine, răspunsul la această întrebare îl veți afla în rândurile următoare.

Câți bani câștigă o îngrijitoare româncă în Germania

După cum spuneam, de când a ajuns în Germania, Liana este îngrijitoare pentru bătrâni. Românca are grijă de vârstnici 24 de ore pe zi, așa că locuiește cu aceștia. Atunci când vorbește despre meseria sa, Liana este foarte mândră. În cadrul unui interviu pentru, ea a spus: „Este vorba de a fi acolo pentru bătrâni, de a le oferi momente frumoase”.

Totuși, după ce începe să își enumere sarcinile zilnice, ne putem da seama că această slujbă nu este tocmai una ușoară. Pentru eforturile sale, îngrijitoarea româncă încasează lunar aproximativ 1.500, însă uneori suma este mai mare, după cum spune chiar ea.

Ziua Lianei începe cu pregătirea micului dejun. Când clienții ei se trezesc, ea se spală pe dinți, se spală pe față, îi îmbracă. „Fiecare zi este puțin diferită, merg și la cumpărături și îi întreb pe bătrâni ce le-ar plăcea să mănânce ca să-l gătesc mai târziu”, spune românca de 53 de ani, potrivit stiridiaspora.ro.

Ce sarcini are o îngrijitoare româncă în Germania

Românca își începe ziua pregătind micul dejun. Când clienții săi se trezesc, Liana îi spală pe dinți, pe față și îi îmbracă. Însă nu toate zilele sunt la fel. Ea spune că uneori merge și la cumpărături, după ce îi întreabă pe bătrâni ce ar vrea să mănânce în ziua respectivă.

„Fiecare zi este puțin diferită, merg și la cumpărături și îi întreb pe bătrâni ce le-ar plăcea să mănânce ca să-l gătesc mai târziu”, spune îngrijitoarea în vârstă de 53 de ani.

De asemenea, Liana se ocupă și de medicamentele clienților săi, însă asta nu este o problemă pentru ea, mai ales că este asistentă de meserie.

Câți bani câștigă o îngrijitoare româncă în Germania și ce sarcini are
Câți bani câștigă o îngrijitoare româncă în Germania și ce sarcini are

Străinătatea i-a oferit o viață mai bună

Conform sursei citate, în Germania, salariul minim brut este de aproximativ 1.702 euro, iar într-o săptămână se lucrează 40 de ore. Astfel, cu deduceri se ajunge la o medie de 1.100 – 1.300 euro net.

Deși veniturile sale nu sunt mari, Liana este mulțumită cu suma pe care o încasează. Cel mai probabil, asta și datorită faptului că în România ar câștigat mult mai puțin. Românca își întreține familia cu salariul încasat ca îngrijitoare și susține că nu mai are griji ca în 2015, când era cât pe ce să își piardă locuința. „Acum am o viață diferită, străinătatea mi-a oferit o viață mai bună decât înainte”, mai spune ea.

În ceea ce privește importanța acestui job, după o conversație cu îngrijitoarea româncă, ne dăm seama că este foarte mare. Din 2015 și până în prezent, Liana a văzut mulți oameni murind, persoane pe care a apucat să le cunoască. „Întotdeauna este greu, dar îmi spun că am făcut totul, am făcut bine”, spune românca.

Ba chiar mai mult de atât, ea susține că uneori este „epuizată psihic”, mai ales că a trăit cu persoanele respective.