Home » Sănătate » Ce medicamente să nu cumperi niciodată de pe internet. „Sunt veritabile otrăvuri pentru viața fiecăruia dintre noi!”

Ce medicamente să nu cumperi niciodată de pe internet. „Sunt veritabile otrăvuri pentru viața fiecăruia dintre noi!”

Manolică Anca / 13.04.2022, 10:00
Ce medicamente să nu cumperi niciodată de pe internet. „Sunt veritabile otrăvuri pentru viața fiecăruia dintre noi!”

Medicul Tudor Ciuhodaru îi sfătuiește pe români să nu cumpere niciodată medicamente de pe internet. Acesta a atras atenția asupra pericolului imens pe care le pot avea asupra sănătății noastre. Ele trebuie cumpărate doar din farmacii sau locurile autorizate să comercializeze aceste substanțe. În ce context au venit aceste atenționări și ce transmite medicul.

Nu cumpăra niciodată medicamente de pe internet!

Tudor Ciuhodaru, medic specialist urgențe, atrage atenția asupra medicamentelor achiziționate din mediul online. Acesta spune că pericolul este unul foarte mare, pentru că nu știm niciodată ce cumpărăm, catalogându-le drept „bombe cu ceas”. Afirmațiile vin în contextul în care în ultimele zile au avut loc mai multe percheziții într-un dosar penal pentru înșelăciune și uz de fals informatic.

Un grup de persoane ar fi creat trei site-uri promovate în mediul online, care activa inclusiv pe piața românească, în care vindeau diverse medicamente false. Acestea erau descrise ca fiind benefice în vindecarea unor boli grave cancerul, cu scopul de a câștiga bani de pe spatele persoanelor bolnave, aflate în suferință.

„Sunt veritabile bombe cu ceas pentru sănătate! (..) Dacă vorbim despre medicamentele cumpărate de pe internet fără verificare, fără acreditare, ele pot avea efecte secundare nedorite, pot fi subdozate, pot avea numeroase efecte secundare toxice, iar ceea ce este cel mai grav este faptul că pot fi ineficiente.

Achiziția făcută de pe internet fără niciun fel de verificare în prealabil le pune efectiv viața în pericol. Nu știm ce aditiv s-a folosit, nu știm care este cantitatea de substanță activă utilizată, așa că astfel de substanțe practic sunt veritabile otrăvuri pentru viața fiecăruia dintre cei care achiziționează astfel de substanțe..”, a atras atenția medicul, într-o intervenție la Antena 3.

Atenție la medicamentele cumpărate de pe internet!
Atenție la medicamentele cumpărate de pe internet!

Cum au fost înșelate o mulțime de victime

Pentru ca aceștia să prezinte mai multă credibilitate, le solicitau persoanelor interesate de a cumpăra medicamentele și documentele medicale. Imediat după virarea banilor în contul bancar, în majoritatea cazurilor, victimele i-ar fi contactat pe reprezentanții site-urilor în pentru că termenul de livrare stabilit era cu mult depășit.

Aceștia inventau diferite scuze, precum „se vor restitui sumele achitate”, „medicamentele nu sunt disponibile în acest moment”, „nu a preluat curierul comanda”, „mai așteptați” ori se transmitea un alt termen de livrare, care desigur nu era respectat. În ultimă instanță, reprezentații site-urilor false nu mai răspundeau la e-mail-uri ori la apelurile telefonice, spun polițiștii.

Prejudiciul se ridică până la 100.000 de euro

Site-urile cu pricina erau promovate pe motoarele de căutare, precum Google, Yahoo. Medicamentele care se vindeau erau, de regulă, destinate tratării unor afecțiuni grave, cele mai multe dintre ele nefiind disponibile pe teritoriul țării noastre. Astfel, cei care căutau pe internet astfel de pastile puteau da foarte ușor de aceste site-uri.

Bazându-se pe încredere, ei accesau oferta și dădeau de un site care arăta foarte bine dezvoltat și discutau cu o persoană care părea să aibă cunoștințe vaste în domeniul medical.

Acești falsificatori nu aveau un stoc faptic existent ci, în funcție de comenzile plasate pe site-uri, cumpărau pastilele care erau disponibile și onorau doar comenzile pentru produsele pe care, la rândul lor, le puteau achiziționa.

Compania în cauză nu deținea autorizații de distribuție angro de medicamente emise de autoritățile competente din Marea Britanie ori Ungaria și nici nu avea autorizație de distribuție angro de medicamente pe piața românească.