Home » Sănătate » Ce dezvăluie unghiile despre sănătatea ta. 7 afecțiuni cu care te poți confrunta

Ce dezvăluie unghiile despre sănătatea ta. 7 afecțiuni cu care te poți confrunta

Violeta Badea / 26.02.2021, 10:03
Ce dezvăluie unghiile despre sănătatea ta. 7 afecțiuni cu care te poți confrunta

Ce dezvăluie unghiile despre sănătatea ta. 7 afecțiuni cu care te poți confrunta. Credeai că unghiile sunt doar un detaliu de care să ții cont pentru igienă sau pentru frumusețe? Ei bine, te-ai înșelat! Medicii pot afla informații esențiale despre starea ta de sănătate. În acest articol veți afla cu ce afecțiuni te poți confrunta în funcție de starea unghiilor tale.

Ce dezvăluie unghiile despre sănătatea ta

Unghiile au foarte multe funcții importante: protejează țesuturile, ne ajută să apucăm obiecte sau sunt indicatori pentru starea noastră de sănătate, iar asta nu e tot. Medicii dermatologi îți pot spune lucruri importante despre sănătatea ta. Culoarea, textura și aspectul sunt semne și simptome pentru afecțiuni precum: diabetul zaharat, boli cardiovasculare, onicomicoza, anemie sau chiar cancer.

Unghiile sunt folosite pentru examinarea sănătății încă de pe vremea lui Hippocrate. Se spunea că liniile, urmele de traumatisme, petele albe sau decolorate sau faptul că se rup foarte ușor, toate aceste semne care apar la nivelul unghiilor au rolul de a indica existența unor infecții fungice, afecțiuni grave sau deficiențe de vitamine. Toate aceste lucruri sunt valabile și în zilele noastre. În continuare vă vom prezenta șapte afecțiuni cu care te poți confrunta.

Unghiile pot indica anumite boli
Unghiile pot indica anumite boli

1. Boli de tiroidă sau de rinichi

Onicoliza sau unghia care se ridică de pe deget indică afecțiuni ale tiroidei sau boli de rinichi. Semnul este acela că unghia începe să se desprindă de pe deget ușor, fără durere, iar afecțiunea se poate întinde pe toată lungimea unghiei sau doar în vârf. De asemenea, bacteriile și umezeala pot ajunge foarte repede sub unghie, iar acest lucru poate duce la apariția infecțiilor.

2. Boli pulmonare

Unghiile curbate sunt un semn că suferiți de afecțiuni pulmonare. Muți oameni cred că aspectul acesta este moștenit din familie, dar de fapt poate ascunde o afecțiune gravă a plămânilor. E recomandat să vă adresați imediat medicului pentru mai multe investigații.

3. Anxietate și stres

Dacă vă roadeți unghiile, este cel mai probabil vorba de un tic mai vechi. Cu toate acestea, în unele cazuri este un semn de anxietate persistentă care ar trebui tratată. De asemenea, se poate ajunge la anumite infecții recurente.

4. Boli de rinichi sau ficat

Unghiile care sunt pe jumătate albe, iar cealaltă jumătate prezintă o culoare roz sau mai închis la culoare înseamnă că vă confruntați cu anumite probleme de rinichi sau de ficat. Aceste boli provoacă deseori decolorări ale pielii sau unghiilor.

Unghiile galbene
Unghiile galbene

5. Diabet

În cazul în care obișnuiți să vă dați cu ojă unghiile, probabil ați observat că acestea capătă o culoare galbenă după ce ați îndepărtat oja. Acest lucru este ceva normal, dar problema apare atunci când unghiile rămân galbene pentru mai multe zile. În cele mai multe cazuri de vină este dibetul. Această boală poate îngălbeni unghiile, dar și pielea. Medicii spun că schimbarea culorii este provocată de lipirea glucozei de proteinele de colagen din unghii.

6. Semn al unor traumatisme

În momentul în care pe unghii își fac prezența anumite linii orizontale este un semn al anumitor traumatisme, al malnutriției sau al persoanelor care au făcut chimioterapie. De asemenea, această afecțiune mai este întâlnită la alpiniști, deoarece fac deplasări la altitudine mare.

7. Lipsa de vitamine

Unghiile pot indica deficiente nutriționale: nivelul scăzut de fier, biotină sau proteine. Dacă îți apar pete albe pe unghii, acesta poate fi un semn al anemiei sau lipsei de calciu.