Home » Știri » Ce spune despre tine obiceiul de a roade unghiile

Ce spune despre tine obiceiul de a roade unghiile

Violeta Badea / 13.01.2021, 10:04
Ce spune despre tine obiceiul de a roade unghiile

Ce spune despre tine obiceiul de a roade unghiile. Mulţi oameni din întreaga lume au obiceiul de a-şi roade unghiile. Rosul unghiilor porneşte, de regulă, din copilărie şi poate continua până la maturitate. Unii reuşesc să scape de acest tic, dar pentru alţii este dificil să renunţe la el. Ce spune acest obicei despre comportamentul tău? Indică un aspect pozitiv sau unul negativ? Vom vedea în continuare dacă este un motiv de îngrijorare sau nu.

Ce spune despre tine obiceiul de a roade unghiile

Cele mai multe persoane s-au ales cu obiceiul de a-şi roade unghiile încă din copilărie şi au crezut că reprezintă doar un tic prost de care vor scăpa mai târziu. Dar specialiştii au dezvăluit că acest comportament poate arăta câteva aspecte esenţiale, ba chiar afecţiuni de care suferim fără să ne dăm seama.

În primul rând, rosul unghiilor şi al pielii din jurul acesteia poate afecta aspectul mâinilor, însă, mai grav, este faptul că permite bacteriilor să circule de pe mână la gură. Atfel, ne putem alege cu anumite virusuri periculoase care să ne afecteze sănătatea.

În al doilea rând, psihologii avertizează că aceste persoane pot avea la bază o afecţiune mentală destul de serioasă. Oamenii care au acest comportament tind să fie perfecţioniste, stau prost cu răbdarea sau au tendinţa de a se plictisi repede. Un studiu a arătat că aceste persoane nu au capabilitatea de a se relaxa şi de a reflecta mai mult asupra deciziilor pe care urmează să le ia.

Persoanele care isi rod unghiile sunt perfectioniste
Persoanele care isi rod unghiile sunt perfectioniste

Obiceiul de a roade unghiile NU ascunde tulburări de anxietate

În trecut s-a crezut că oamenii care au acest comportament repetitiv pot avea stări de anxietate şi rosul unghiilor poate fi un obicei prin care încearcă să se relaxeze. Această teorie a avut sens până când oamenii de știință au aflat că anxietatea nu este de fapt cauza principală a acestui mod manifestare a nervozității.

Din punct de vedere ştiinţific, instinctele nu apar fără să existe un motiv în spatele lor. Cercetătorii au constat că rosul unghiilor este pentru persoanele perfecţioniste. Cele mai multe persoane la care observi acest tic nervos sunt suprasolicitate şi vor să rezolve totul până la cele mai mici detalii. De asemenea, plictiseala şi frustrarea sunt două aspecte care declanşează această manifestare. Din moment ce a devenit un obicei, poate fi ceva ce fac pentru a scăpa de plictiseală şi, astfel, îşi ocupă timpul.

Care sunt avantajele obiceiului de a roade unghiile

  • Te scapă de stres – acest obicei nepoliticos te ajută să te descarci de tensiunea acumulată. La fel ca şi fumatul, rosul unghiilor te ajută să te simţi mai bine
  • Lucrezi mai bine în condiţii de stres – în timp ce practici acest comportament te eliberezi de stresul acumulat şi dai un randament mult mai bun.  Mai mult decât atât devii entuziasmat şi nerăbdător să îţi duci obiectivul la bun sfârşit.

Cum scapi de acest obicei

În trecut, copiilor li se ungea degetele cu anumite substanţe cu gust prost sau iute. Dar aceste metode nu au dat întotdeauna rezultate. În zilele noastre, farmaciile pun la vânzare tot felul de produse care să te ajute să scapi de acest tic. O ală metodă este să-ţi tai unghiile foarte scurte sau să-ţi acoperi mâinile cu mănuşi.

De asemenea, este recomandat să vă ocupaţi mâinile cu alte activităţi precum: gătitul, cântatul la un instrument sau orice activitate care vă face să uitaţi de acest obicei. Ceea ce mai puteţi încerca este să mestecaţi gumă. Vedeţi care variantă vi se pare mai plăcută. Pentru a scăpa de acest comportament poate fi nevoie de timp şi răbdare.