Home » Când, unde, cum » Ce diferență există între prosciutto cotto și prosciutto crudo. Asta le deosebește de fapt

Ce diferență există între prosciutto cotto și prosciutto crudo. Asta le deosebește de fapt

Manolică Anca / 15.01.2022, 16:54
Ce diferență există între prosciutto cotto și prosciutto crudo. Asta le deosebește de fapt

Ne place prosciutto! Este sărat, cu o aromă delicată, perfect ca atare, în salate, sandvișuri sau ca aperitiv gourmet, iar o planșă de mezeluri nu este completă fără câteva pe ea. Dar știi ce diferență există între prosciutto cotto și prosciutto crudo? Descoperă ce deosebește aceste două preparate absolut delicioase și nelipsite din bucătăria italiană.

Bucătăria italiană, un deliciu absolut

O țară bogată în căldură, artă, muzică, arhitectură, istorie și, desigur, în gastronomie: frumoasa Italie este cunoscută în întreaga lume pentru deliciile sale culinare extraordinare – o țară care oferă mâncăruri apreciate de întreaga lume, unice și inimitabile.

Cine nu cunoaște pizza, lasagna, spaghete sau gelato? Acestea și multe altele se numără printre mâncărurile delicioase care s-au născut în Italia și care sunt apreciate pe tot mapamondul. Astăzi, restaurante italiene, pizzerii și trattorie care oferă preparate italiene clasice pot fi găsite în aproape fiecare țară.

Care este diferența între prosciutto cotto și prosciutto crudo

Crud sau gătit? Unii oameni sunt înnebuniți după prima variantă, în timp ce alții o mănâncă doar pe a doua. Prosciutto, fie că este crud sau gătit, este un produs de mezelărie obținut din pulpa unui porc adult. Mulți oameni cred că este vorba de o mezeluri, dar nu este așa: spre deosebire de salam și mortadella, pulpa de porc este prelucrată întreagă și apoi învelită în șorici. Dar ce diferențiază cele două tipuri de șuncă?

Prosciutto cotto sau „șunca fiartă” are o culoare roz și o aromă mai ușoară față de celălalt tip. Cotto înseamnă că întregul picior de porc este gătit prin fierbere lentă la aburi. În unele cazuri, poate fi condimentat sau sărat cu ierburi, mirodenii ori trufe. Datorită aromei sale mai ușoare, acesta este prosciutto-ul perfect pentru a fi folosit într-un sandviș simplu, sau feliat pe o singură bucată de pâine sau servit alături de ananas proaspăt și brânză Gorgonzola pentru a-l lăsa să strălucească.

Prosciutto cotto
Prosciutto cotto

Procesul de preparare a Prosciutto cotto

După dezosare, în șunca gătită se injectează o soluție salină, un amestec lichid de apă, sare, ierburi, condimente și sare nitritată, un aditiv necesar pentru a preveni contaminarea bacteriană, botulismul, și pentru a conferi cărnii culoarea roz (care altfel ar fi fost gri).

În producția industrială, se folosesc adesea și alți aditivi, cum ar fi dextroza (pentru a da aromă) și polifosfații, care rețin apa în carne. Șunca gătită industrial este adesea reconstituită din bucăți aglomerate de carne și apoi presată într-o formă. Șunca este apoi gătită în apă, bulion sau aburi timp de câteva ore înainte de a fi tăiată în felii.

Prosciutto Crudo, de cealalată parte, nu este niciodată gătit, de aici și numele „crud”. Prosciutto crudo are culoarea roșu intens, cu dungi de grăsime aromată. O felie de prosciutto crudo este foarte subțire și are o aromă intensă. Această șuncă se servește ca aperitiv cu brânzeturi cremoase, fructe și vin alb floral. De asemenea, poate fi înfășurată în jurul grisinelor sau consumată cu pepene galben proaspăt.

Prosciutto crudo
Prosciutto crudo

Procesul de preparare a Prosciutto Crudo

Șunca se pune la înmuiat în sare timp de aproximativ zece zile. Apoi se spală și se lasă să se usuce la o temperatură scăzută timp de 6-8 luni. După această etapă urmează maturarea: șunca este întinsă și lăsată la aer pentru a-și elibera aromele naturale. Suprafața slabă se unge cu grăsime de porc pentru a păstra frăgezimea cărnii. După lungi luni de maturare (până la 18), se îndepărtează stratul de deasupra, iar șunca este dezosată și tăiată în felii.