Home » Când, unde, cum » Top 10 cele mai scumpe alimente de pe planetă. Incredibil ce se află pe listă

Top 10 cele mai scumpe alimente de pe planetă. Incredibil ce se află pe listă

Manolică Anca / 17.11.2021, 14:45
Top 10 cele mai scumpe alimente de pe planetă. Incredibil ce se află pe listă

Cu siguranță, despre unele dintre cele mai scumpe alimente de pe planetă nici nu am auzit mulți dintre noi. Altele nici măcar nu se vând în Romania. Prețurile exorbitante la care se comercializează sigur ți-ar face o gaură mare în buget. Iată ce se află pe primele locuri.

Cele mai scumpe alimente de pe planetă

Elite Readers a realizat un top cu cele mai scumpe alimente din lume în baza mai multor criterii, printre care cel mai mare preț și cât de greu sunt de găsit acestea.

  • Șunca iberică uscată – Jamon Iberico

Aceast timp de șuncă este un produs tradiţional din sudul Spaniei şi care se obţine din carnea porcului negru iberic. Animalele sunt lăsate libere înainte de a fi trecute la o dietă bogată în calorii pe bază de cereale şi ghinde. Potrivit experților, o dietă în care predomină cerealele face ca această carne să capete o aromă asemănătoare cu prosciutto. În schimb, o dietă care se bazează pe ghinde oferă un gust specific cărnii şi un preţ pe măsură poate ajunge și la peste 400 de dolari kilogramul.

  • Cele mai scumpe alimente de pe planetă. Friptură japoneză Kobe Wagyu

Carnea kobe reprezintă un tip special de carne wagyu (care se traduce literalmente prin „vacă japoneză”), ce este recunoscută pe plan mondial pentru straturile de grăsime care se formează între fibrele musculare. Grație caracteristicilor specifice ale acestui tip de carne, un kilogram de vită Kobe poate să ajungă chiar şi 600 de dolari.

  • Brânză Moose

Acest tip de brânză se face din lapte de elan. Ea se pregătește la ferma Moose House din Suedia și este considerată cea mai scumpă brânză. Un kilogram ajunge și la 1,074 de dolari.

  • Pui Ayam Cemani
Cele mai scumpe alimente de pe planetă
Cele mai scumpe alimente de pe planetă

Puiul este una dintre cele mai comune şi apreciate surse de carne, însă această rasă este total diferită. Datorită hiperpigmentării, carnea, organele și oasele sale sunt negre, la fel și penele, cu excepția unei străluciri verzi. În Indonezia acestui tip de carne îi sunt atribuite proprietăţi vindecătoare, în timp ce în Statele Unite ale Americii pigmentarea deosebită face ca un singur pui să coste chiar şi 2.500 de dolari.

  • Șofran

Șofranul este considerat a fi cel mai scump condiment din lume, care poate fi vândut cu un preț între 100 și 400 de dolari. Este atât de scump pentru că acesta se culege doar cu mâna și numai într-o anumită perioadă a anului. Un kilogram de acest condiment este echivalent cu 300.000 de flori.

  • Cele mai scumpe alimente de pe planetă. Trufe albe

În Europa, trufele albe se găsesc la un preț de peste 2.000 de dolari per kilogram. Condițiile deosebite necesare pentru cultivarea lor fac din ele unul dintre cele mai scumpe alimente din lume.

  • Supa de cuib de rândunică

Extrem de populară în gastronomia chineză, aceasta se vine la un preț de 3.000 de dolari per kilogram. Prețul exorbitant se datorează faptului că peste 90% din această supă conține salivă de pasăre. Mai mult, colectarea cuiburilor de rândunică este o muncă foarte periculoasă, fiindcă acestea, de obicei, își fac cuiburile pe stânci.

  • Cafea Kopi Luwak
Cea mai scumpă cafea din lume
Cea mai scumpă cafea din lume

Kopi Luwak, populară în Indonezia, Filipine și în sudul Indiei, este considerată cea mai scumpă cafea din lume. Metoda tradițională indoneziană prin care se produce acest tip de cafea presupune un proces riguros de selecție a boabelor colectate din excrementele animalelor. Cafeaua ajunge la 1.200 de dolari per kilogram.

  • Cele mai scumpe alimente de pe planetă. Ciuperci Matsutake

Sunt considerate printre cele mai rare delicatese din lume, care nu se vând mai ieftin de 600 de dolari per kilogram. În mod normal, ele pote fi găsite în Japonia, dar pot fi cumpărate și în țările asiatice.

  • Caviar Albino

Cel mai scump aliment din lume, care costă 9100 de dolari per kilogram. Acest caviar este compus din icre de sturion, pește care se găsește de obicei în Marea Caspică.