Home » Life & Style » Animalul care face cafea. Secretul nebănuit al celei mai scumpe cafele din lume

Animalul care face cafea. Secretul nebănuit al celei mai scumpe cafele din lume

Manolică Anca / 16.02.2021, 17:37

Culeasă bob cu bob din excrementele unui animal nocturn, Kopi Luwak, căci așa se numește acest tip de cafea, și-a câștigat rapid renumele de cea mai scumpă cafea din lume, ajungând ca o pungă să coste chiar și 1.000 de dolari. Iată care este animalul care face cafea și cum se realizează întreg procesul.

Animalul care face cafea

Originară din Indonezia, cafeaua Kopi Luwak nu se diferențiază prin boabele sale aromate sau prin modul de preparare, ci prin procesul prin care se obține, proces care pe unii îi fascinează și pe alții îi dezgustă complet. Însă, această cafea a cunoscut o ascensiune fulminantă, o ceașcă de cafea ajungând să coste între 35 și 100 de dolari, iar o pungă de cafea poate scoate din buzunarele doritorilor chiar și 1.000 de dolari. Cel care a pus-o pe hartă a fost un englez, expert în cafea, Tony Wild, după ce a citit o notiţă apărută în „National Geographic Magazine”, în 1981.

În traducere, „Kopi Luwak” înseamnă „cafea de la zibete”. Așadar, animalul care face cafea este zibeta, un mamifer de talie mică, asemănător unui viezure sau unei pisici de casă. Procesul de obținere a cafelei presupune ca aceste animale să mănânce și să digere boabele de cafea, care mai apoi sunt colectate din excrementele acestora. Spălate şi curăţate, acestea se pare că au o aromă unică, ce este dată trecerea prin sistemul digestiv al luwak-ului şi prin intestinul gros, acolo unde se regăsesc glandele cu care acesta îşi marchează teritoriul. Aceste boabe de cafea sunt origiare din zonele tropicale ale Africii și Asiei, arbore care a fost „exportat” mai apoi și în America Latină. Deși cofeina din aceste semințe ar trebui să nu le placă animalelor, se pare că zibetelor le sunt pe plac.

„Provenind de la un animal sălbatic, greu de colectat, de o calitate variabilă, acest tip de cafea nu poate fi viabilă din punct de vedere comercial, ci doar o curiozitate în materie de cafea.”, a declarat Wild.

„Kopi Luwak” înseamnă „cafea de la zibete”
„Kopi Luwak” înseamnă „cafea de la zibete”

Animalele sunt ţinute în cuşti şi obligate să „producă” zeci de tone de cafea pe an

Metoda tradițională indoneziană prin care se produce acest tip de cafea presupune un proces riguros de selecție a boabelor colectate din excrementele animalelor. De-a lungul anilor, au existat însă motive de îngrijorare în ceea ce privește condițiile în care sunt ținute animalele. Astfel, s-a demonstrat faptul că o cafea obținută de la animalele închise în cuști are o calitate mult mai slabă față de cea a animalelor crescute într-un mediu sălbatic, pe o plantație de arbori de cafea.

Zibetele, animalul care face cafea
Zibetele, animalul care face cafea

Animalele sunt ţinute în cuşti şi obligate să „producă” zeci şi chiar sute de tone pe an. Este de prisos să spunem că animale sunt forţate să înghită cafeaua, pentru a putea da un randament mai bun. Un singur fermier poate obține 7.000 de kilograme de cafea de la 240 de animale ţinute în cuşcă.

A ajuns cea mai scumpă cafea din lume

Preţul unui kilogram de cafea a ajuns să varieze între 200 şi 400 de dolari în SUA sau chiar mai mult, devenind cea mai scumpă cafea din lume. Astfel, a devenit și ultima modă în materie, subiect de ştiri la CNN, de bârfă la Oprah ori obiect de recuzită în filmul „The Bucket List”, din a căruit distribuţie fac parte și Jack Nicholson şi Morgan Freeman.

De asemenea, nici vedetele de la noi nu s-au dat în lături din a o gusta. Printre acestea se numără și Mirela Retegan, fondatoarea „Gașca Zurli”. Aceasta a dorit să împărtășească cu cât mai multă lume experiența sa și a scris, într-un articol pe blogul său, despre cum a băut pentru prima dată această cafea.

Mirela Retegan, creatoarea „Gașca Zurli” / Sursă foto: mirelaretegan.ro
Mirela Retegan, creatoarea „Gașca Zurli” / Sursă foto: mirelaretegan.ro

„Cafeaua Luwak este o cafea din caca. La propriu. Se cultivă în Bali așa că nu am ratat ocazia să o gust. Am oprit într-o micuță cafenea și proprietarul ne-a spus povestea. Cafeaua se găsește în excrementele unui animal. Excrementele sunt spălate atent și uscate la soare 3 săptămâni. Așa uscate, sunt prăjite și primesc o aromă specială fără niciun pic de amar. Cafeaua nu se pune în espressor, nu se fierbe la ibric. Se pune în ceașcă și se face o infuzie cu apa care a fost lăsată un minut să stea după fierbere. Nu are nevoie nici de zahăr, nici de lapte. E cu adevărat o delicatesă. Prima gură a fost mai grea. Apoi, cafeaua era atât de bună că am uitat complet cum a venit pe lume.”, a descris Mirela Retegan.