Home » Știri » De ce să nu bei cafeaua pe stomacul gol. La ce riscuri te expui de fapt

De ce să nu bei cafeaua pe stomacul gol. La ce riscuri te expui de fapt

Alexandru Cazacu / 09.02.2021, 12:00
De ce să nu bei cafeaua pe stomacul gol. La ce riscuri te expui de fapt

Mulți dintre noi obișnuim ca primul lucru care îl facem dimineața este să preparăm cafeaua. Consumul de cafea are mai multe beneficii pentru organismul uman, cu toate acestea, se pare că aceasta nu ar trebui băută pe stomacul gol.

De ce să nu bei cafeaua pe stomacul gol

Puțini sunt cei care nu au acest ritual la începutul unei noi zile. Deși poate aduce și beneficii, cafeaua poate să fie dăunătoare pentru sistemul digestiv. Îndrăgita băutură poate duce la producerea de acid în stomac, iar acesta va irita mucoasa stomacului și va produce arsuri sau indigestie, dacă nu ați mâncat nimic înainte. Mai mult de atât, chiar și consumul de cafea decafeinizată poate avea aceleași urmări.

Totodată, acesta nu este singurul efect nedorit al consumului de cafe pe stomacul gol. Potrivit specialiștilor, dacă bei cafeaua fără să mănânci nimic poți avea stări de nervozitate, agitație sau schimbări de dispoziție. De asemenea, va spori și simptomele de anxietate, poate stimula ritmul cardiac sau poate provoca incapacitatea de concentrare.

Așadar, o cafea pe stomacul gol, în loc să te ajute și să îți dea energia necesară, îți poate sabota ritmul circadian. Deoarece atunci când te trezești, ceasul tău intern eliberează cortizol care te face să fii în alertă. Spre deosebire de ce se crede, potrivit studiilor, o ceașcă de cafea pe stomacul gol duce la scăderea nivelurilor acestui hormon, așadar vei deveni mai somnoros, potrivit descoperă.ro.

Ce poți păți dacă bei cafea pe stomacul gol
Ce poți păți dacă bei cafea pe stomacul gol

Benefici ale cafelei

Pe de altă parte, cafeaua poate aduce și unele beneficii pentru organism, dacă nu este consumată pe stomacul gol. Efectele consumului acestui lichid au fost studiate și se pare că pot fi și pozitive.

Un risc mai scăzut de Demență

Potrivit oamenilor de știință,  persoanele care consumă moderat cafea spre deosebire de cele care nu consumă de loc sau foarte puțin, au mai puține șanse să facă Alzheimer mai târziu în viață. Mai mult, un studiu din 2009 a constatat că băutorii moderați de cafea au risc mai scăzut să dezvolte demență.

Cafeaua poate fi un laxativ

De asemenea, consumul de cafea poate ajuta și la prevenirea constipației. Mai mult de atât, aceasta poate provoca mișcări ale intestinului excesiv de largi. Efectul stimulativ al consumului de cafea asupra colonului se găsește atât în ​​cafeaua cu cafeina dar și în cea decafeinizată.

Antioxidant

Cafeaua conține mai mulți compuși cu efecte antioxidante și care reduc deteriorarea celulelor cu potențial oxidativ. Potrivit mai multor studii, în boabele de cafea prăjite există mai multe substanțe care protejează celulele. Dintre toate modurile în care poate fi preparată, espresso este cel care are randamentul cel mai mare ca și antioxidant.

Cafeaua poate reduce riscul de diabet

Mulți specialiști în sănătate din lumea întreagă susțin că există o asociere între consumul de cafea și riscul de diabet mai mic. Asta mai ales pentru că s-a dovedit că pericolul de a suferi de această afecțiune scade cu 7% pentru fiecare ceașcă de cafea consumată. Totodată, unele studii epidemiologice au demonstrat că cei care consumă mai multă cafea au cu 50% mai puține șanse de a suferi de diabet.