În secolul al XVII-lea, consumul de cafea era pedepsit cu moartea. În acea vreme, se credea că licoarea avea efecte de modificare a creierului. Din fericire, astăzi putem bea câtă cafea dorim, beneficiile aduse sănătății fiind deloc de neglijat. Iată ce spun specialiștii despre câte căni de cafea este bine să bei pe zi.
Cafeaua consumată fără zahăr aduce o mulțime de beneficii organismului. Bogată în antioxidanți, magneziu și crom, cafeaua ajută la echilibrarea indexului glicemic și al secreției de insulină. Cât despre legătura cu sporirea nivelului de energie, este total adevărat. Cafeaua chiar ajută la creșterea puterii de concentrare și a atenției. Mai mult, cafeaua reduce riscul de infarct miocardic diabet, AVC, demență, infarct miocardic, cancer de ficat, boli respiratorii și infecții
Mai multe cercetări au arătat că oamenii obțin mai mulți antioxidanți în urma consumului de cafea, decât în urma consumului de fructe combinate cu legume. De fapt, unii specialiști sunt de părere ca această licoare este una dintre cele mai sănătoase, atât timp când nu este consumată în cantități considerabile și la ore nepotrivite.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Conform Bright Side, un grup de oameni de știință din Germania au descoperit că substanța din cafea, cofeina, îmbunătățește modul de funcționare al celulelor din vasele noastre de sânge. Astfel, cercetătorii vin cu răspunsul la întrebarea „câte căni de cafea este bine să bei pe zi?” și spun că patru căni pe zi reprezintă cantitatea optimă de cafea de care avem nevoie pentru a ne menține inima tânără mai mult timp. Un studiu realizat pe un eșantion de 400.000 de oameni din SUA a constatat că persoanele care beau cafea zilnic au mai puține șanse să moară din orice cauză decât persoanele care reduc consumul de cofeină.
Dacă am aflat beneficiile consumului de cafea, este bine să aflăm și că licoarea consumată în exces nu este deloc indicată. Persoanele care consumă în mod regulat prea multă cafea ar putea să se aștepte la anumite complicații de sănătate și la o acumulare de kilograme. Consumul a peste șase de espresso pe zi poate crește riscul de boli de inimă cu până la 22%. De asemenea, nu este indicat ca în cafea să se adauge zahăr, frișcă, îndulcitori sau alte arome apetisante care nu sunt deloc sănătoare. Acestea nu vor face decât să crească nivelul de zahăr în sânge și să crească riscul de apariție a altor probleme de sănătate.
Pentru a nu evita eventualele neplăceri legate de consumul de cafea, iată câteva sfaturi de care ar trebui să ții cont: