Home » Life & Style » Care sunt cei mai buni înlocuitori pentru cafea și ce beneficii au

Care sunt cei mai buni înlocuitori pentru cafea și ce beneficii au

Ileana Mladinoiu / 24.12.2020, 13:00
Care sunt cei mai buni înlocuitori pentru cafea și ce beneficii au

Cei mai buni înlocuitori pentru cafea. Lungă sau scurtă, cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume cu o multitudine de adepți. Se cultivă în peste 70 de țări, dintre care Brazilia și Columbia sunt principalii producători mondiali.

Sunt cazuri în care unii oameni sunt obligați să renunțe la cofeină sau teină și atunci vor apela la alternative delicioase. Însomnia, arsurile la stomac, palpitațiile, hipertensiunea, problemele cardiace pot fi efectele secundare ale consumului de cafea. De aceea, este mai bine să o înlocuiți cu băuturi la fel de gustoase și energizante și cu alte beneficii pentru sănătate.

Cei mai buni înlocuitori pentru cafea și ce beneficii au

1.Cicoarea

Consumată din antichitate în zona mediteraneană, cicoarea este o băutură care se bea cel mai bine atunci când te ridici în pat. Foarte asemănătoare cu păpădia cu care împărtășește gustul amar, cicoarea este tonică (deși este lipsită de cofeină) și  depurativă. În mod tradițional este folosită  pentru ameliorarea problemelor stomacale, drenarea ficatului, îmbunătățirea tranzitului intestinal, reducerea nivelului de zahăr din sânge. Cicoarea poate ajuta și la pierderea în greutate. Ca băutură fierbinte are aromă delicată de alune.

2.Cafeaua din orz

Pentru dependenții de cafea, cafeaua din orz este o alternativă reală, asemănătoare ca aromă și aspect cu excepția faptului că acest tip de cafea nu conține cafeină. Cu note ușoare de aromă de pâine sau alune prăjite, băutura face parte din tradiția italiană.

Cafeaua din orz este o sursă de vitamine și fibre, antioxidanți, minerale, ajutoare prețioase pentru un tranzit intestinal bun, cât și pentru circulația sanguină. La fel ca omologul său cu cofeină, acest înlocuitor își găsește locul și în patiserii, pentru prepararea eclerurilor sau tiramisu.

Cei care nu au voie să consume cafea, au multe variate de înlocuire
Cei care nu au voie să consume cafea, au multe variate de înlocuire

3.Cafeaua instant din grâu spelta

Acest înlocuitor al cafelei este preparat din boabe de grâu spelta prăjite. Se caracterizează prin bogăția sa în aminoacizi, magneziu, fosfor și calciu, ceea ce face din ea o excelentă băutură antistres. În ceea ce privește aroma, se poate spune că este similară cu cea a cafelei americane, dar foarte departe de Ristretto.

4.Cafeaua rooibos espresso

Derivat dintr-un tufiș care crește exclusiv în Africa de Sud, rooibos este la fel de apreciat pentru aroma sa ca și pentru beneficiile sale asupra tulburărilor de somn, piele și intestinale. Numit și ceai roșu pentru culoarea din infuzie, rooibos conține o cantitate mare de antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi, responsabili de îmbătrânirea prematură a celulelor noastre și de anumite tipuri de cancer. De asemenea, conține zinc, cu o acțiune antibacteriană și restaurativă asupra pielii. În cele din urmă, are avantajul de a remineraliza organismul. Deci, este ideală în perioadele de stres și oboseală. Are un gust puternic, răcoritor și relaxant.

În aparatele de cafea, rooibos produce o băutură cremoasă și delicioasă. Poate fi savurată și de femeile însărcinate și chiar de membrii mai tineri ai familiei.

Ceaiurile din plante

Ceaiurile din plante relaxante, reconfortante sau liniștitoare sunt bogate în ingrediente active care revitalizează corpul, facilitează digestia sau somnul. Dimineața, sunt de preferat așa-numitele plante tonice precum ginsengul, ghimbirul, angelica, guarana etc.

Avand proprietăți antioboseală, ceaiurile din plante stimulează organismul și cresc vigilența. Este ideală dimineața la trezire o infuzie de lămâie și ghimbir pentru a beneficia de proprietățile detoxifiante și alcaline ale lămâii, precum și de efectele tonice  ale ghimbirului.

Ileana Mlădinoiu