Home » Life & Style » Cafeaua care a vindecat un copil ce suferea de o boală neurologică rară. A fost pură întâmplare?

Cafeaua care a vindecat un copil ce suferea de o boală neurologică rară. A fost pură întâmplare?

Ileana Mladinoiu / 14.12.2020, 15:13
Cafeaua care a vindecat un copil ce suferea de o boală neurologică rară. A fost pură întâmplare?

Cafeaua care a vindecat un copil. De regulă, copiilor nu li se recomandă să bea cafea. Cu toate acestea, pentru un băiat din Madagascar suferind de o boală rară, cafeaua a constituit tratamentul original care i-a adus vindecarea.

Acest copil de 11 ani este un exemplu de șansă ce servește în mod neașteptat științei, oferind medicilor dovezi că un tratament eficient ar putea fi ascuns într-o simplă ceașcă de cafea.

Cum s-a manifestat boala micuțului malgaș

În jurul vârstei de 3 ani, băiețelul a început să sufere de mișcări involuntare ale feței și ale membrelor superioare, care durau de la câteva secunde până la zece minute. Originea convulsiilor nu fusese elucidată, dar acestea crescuseră până la 30 de episoade pe zi.

La 11 ani, copilul întâmpina o serie de probleme. De la mersul pe jos ori cu bicicleta, până la a putea scrie, împiedicându-i viața de zi cu zi și activitatea de școlar.

Boala rară numită diskinezie, scriu cei de la csid.ro, este o „anomalie a activității musculare caracterizată prin apariția unor mișcări anormale sau obstrucție în mişcările voluntare, acestea capătând un aspect anormal (mişcările anormale ale feţei, gâtului şi trunchiului)”.

Medicii au găsit un remediu original pentru boala sa. L-au pus să bea cafea. Într-adevăr, consumul de cafea dimineața și seara poate reduce considerabil mișcările bruște ale bolnavului. Potrivit oamenilor de știință, cafeaua are o durată de acțiune de 7 ore.

Modul miraculos prin care cafeaua a vindecat un copil cu o problemă neurologică foarte gravă
Modul miraculos prin care cafeaua a vindecat un copil cu o problemă neurologică foarte gravă

De ce tocmai cafeaua a devenit tratamentul copilului suferind de diskinezie

Oamenii de știință merg pe ideea că eficientă în dischinezie este cofeina, deoarece vindecă proteina bolnavă ADCY5 aflată în hiperactivitate, iar consumul de cofeină ajută la calmarea acesteia.

După ce au trecut câteva săptămâni de când băiețelul a început tratamentul cu cafea, părinții au contactat din nou medicii, deoarece cafeaua nu mai avea niciun efect asupra copilului lor. Mișcările anormale au reapărut imediat, cu frecvența și severitatea lor inițială. Au fost nevoie de patru zile pentru ca părinții să-și dea seama de greșeala lor (cumpăraseră cafea decofeinizată) și să reintroducă cafeaua cu cofeină, mișcările anormale disparând din nou.

Cu o greșală făcută la colțul unui raft de supermarket, familia a realizat nici mai mult nici mai puțin decât „un studiu clinic fortuit în viața reală”, spun medicii neurologi de la spitalul Pitié-Salpêtrière, în Analele Medicinii Interne.

„Cofeina este cel mai larg consumat medicament din lume, ceea ce înseamnă că știm deja multe despre efectele sale și siguranța sa, chiar și la copii”, scriu autorii, care consideră că prescripția sa ar trebui să fie luată în considerare acum la toți pacienții cu diskinezie legată de gena ADCY5.

Medicii parizieni au și o explicație logică pentru eficiența cofeinei: mutația genetică modifică activitatea unei enzime care, în creier, este cuplată cu receptorii țintă pentru cofeină.

Rămâne de confirmat, într-un mod controlat și la un număr mai mare de pacienți, studiul clinic dezvoltat neintenționat de această familie.

Cert este că licoarea mult îndrăgită în lumea adulților poate avea efecte surprinzătoare asupra sănătății oricui.

Ileana Mlădinoiu