Home » Știri » Ce este și cum se manifestă happy hypoxia. Specialiștii trag un semnal de alarmă despre boala dată de coronavirus

Ce este și cum se manifestă happy hypoxia. Specialiștii trag un semnal de alarmă despre boala dată de coronavirus

Manolică Anca / 27.10.2020, 16:12
Ce este și cum se manifestă happy hypoxia. Specialiștii trag un semnal de alarmă despre boala dată de coronavirus

Radu Țincu, medic primar în secția de Terapie Intensivă de la Spitalul Floreasca, a explicat ce este și cum se manifestă happy hypoxia. Aceasta este o afecțiune gravă ce poate apărea în urma infecției cu noul coronavirus.

Ce este și cum se manifestă happy hypoxia

Medicul Radu Țincu a acordat un interviu pentru Digi24 în care a vorbit, pe larg, despre ce înseamnă „happy hypoxia” și cum se manifestă. Această denumire vine din limba engleză și este ca o contradicție: „happy” însemnând vesel, iar „hypoxia”, hipoxie, lipsă de aer.

Această afecțiune ne arată, încă o dată, cât de parșiv este virusul COVID-19. Un bolnav poate avea o saturație a oxigenului de până la 65 la sută, în condițiile în care nu ar trebui să scadă sub 93-94 la sută, și cu toate acestea, să nu prezinte simptome severe. Apoi, brusc, poate apărea o cădere ce necesită neapărat internarea la terapie intensivă.

Ce este si cum se manifesta happy hypoxia
Radu Tincu, medic primar in secția ATI de la Spitalul Floreasca

„În momentul în care îi monitorizăm, vedem că au un deficit în saturația oxigenului, o scădere a acestei saturații. Vin cu saturații de 65-70 la sută, fără să aibă neapărat o simptomatologie alarmantă. În mod normal, la un pacient care are o saturație atât de mică, ne așteptăm să resimtă mult mai acut lipsa de oxigen decât o face în realitate. Este ceea ce se numește „silent hypoxia” (hipoxia tăcută) și „happy hypoxia”. Este o hipoxie care nu-ți creează niciun fel de simptom decât în momentul în care ajungi să fii intubat. Suntem surprinși, vă spuneam, că acești pacienți au o simptomatologie foarte redusă comparativ cu starea lor, pe de o parte, iar pe de altă parte, imaginile tomografice sunt catastrofale, este o afectare pulmonară bilaterală, cu afectări de peste 50-60-70 la sută din ambele câmpuri pulmonare”, a explicat medicul Radu Țincu.

Ce este și cum se manifestă happy hypoxia. Este o discrepanță frapantă

Astfel, acești pacienți nu își dau seama de ceea ce se întâmplă în organismul lor până ajung în punctul critic, în care se impune intubarea. Cel mult, ar putea să acuze stări de oboseală sau apatie, dar acestea apar și în foarte multe alte cazuri.

O altă remarcă imporantă făcută de medic spune că dacă ar fi să comparăm această afecțiune un alt tip de infecție pulmonară, ce ar conduce tot către terapie intensivă, pacientul ar prezenta mult mai multe simptome.

„Aici este partea interesantă pe care SARS-CoV-2 o determină: pacientul are afectare pulmonară de peste 7o la sută, bilaterală, dar nu resimte acest lucru decât atunci când se produce căderea bruscă ce duce la intubare și ventilare mecanică a acestor pacienți”, a arătat Radu Țincu.

Acesta a completat și a spus că a văzut nenumărați pacienți cu complicații pulmonare severe, însă este o frapantă discrepanță între starea pacientului și imaginea radiografiei. Aceștia ar trebui să se simtă mult mai grav.

Ce se întâmplă la Terapie Intensivă

Atunci când plămânii au fost suficient de afectați, vor începe să dea semne că nu mai au oxigen pentru a putea respira corect. Și va fi necesară trasferarea pacientului la terapie intensivă pentru aplicarea manevrelor de ventilație mecanică non-invazivă. Acestea constau în aplicarea unor măști faciale speciale, conectate la un aparat de ventilație sau, în unele cazuri, li se conectează o copertină la nivelul capului, conectată și ea la un aparat de ventilație mecanică.

Ce este si cum se manifesta happy hypoxia
Ce este si cum se manifesta happy hypoxia

Dacă nici în acest fel nu va fi compensat deficitul pulmonar, se va ajunge la intubație și ventilație mecanică. Acesta poate reprezenta, pentru foarte mulți dintre pacienți, punctul final, deoarece rata de mortalitate este foarte ridicată, în acest caz. Acest lucru nu este cauzat de intubație, ci de faptul că nu mai există capacitate pulmonară suficientă pentru a se realiza schimburile gazoase.

„Este un sentiment îngrozitor”

Doctorul a vorbit și despre sentimentele care îi încearcă pe medici în aceste momente critice, în care, pur și simplu, sunt implorați de pacienți să îi ajute să respire.

„Cred că dintre tot ceea ce se întâmplă în medicină, pacientul resimte cel mai acut lipsa de aer. Este un sentiment îngrozitor acela în care ai masca cu oxigen pe figură și cu toată această mască, simți că nu mai ai suficient aer și că nu mai poți să respiri. Este momentul în care acești oameni solicită orice să le faci ca să-i ajuți să nu mai resimtă lipsa aceasta acută de aer. Este ca și cum te-ar strânge cineva de gât și nu poți să scapi din această strânsoare.”, a povestit acesta.

Pacienții vor rămâne cu traume serioase și vor fi tot mai speriați pentru că sunt conșțienți că aceste episoade se pot repeta și pot fi chiar mai grave.

Se vindecă plămânii 100%?

În cazul pacienților ai căror plămâni au fost extrem de afectați, vindecarea va fi de lungă durată. Persoanele care au fost scoși de la terapie intensivă rămân cu o imagine de afectare pulmonară bilaterală până la 3-4 săptămâni. Aceasta face ca recuperarea să fie foarte dificilă.

Din păcate, unii dintre pacienții vindecați de COVID-19 au rămas cu o reducere a capacității pulmonare și necesită folosirea aparatelor de oxigen și la domiciliu. Mai mult, este posibil ca mulți dintre aceștia să nu mai aibă o viață normală, a subliniat medicul Radu Țincu.