Home » Știri » Știri externe » Ce este bruceloza, noua epidemie care a izbucnit în China. Cum se transmite și cât de periculoasă este boala

Ce este bruceloza, noua epidemie care a izbucnit în China. Cum se transmite și cât de periculoasă este boala

Manolică Anca / 06.11.2020, 17:47
Ce este bruceloza, noua epidemie care a izbucnit în China. Cum se transmite și cât de periculoasă este boala

În timp ce pandemia de coronavirus continuă să facă ravagii în toată lumea, China pare că se confruntă cu o nouă epidemie. Peste 6.000 de persoane au fost testate pozitiv cu o bacterie. Ce este bruceloza, cum se transmite și cât de periculoasă este boala.

Ce este bruceloza. O nouă epidemie în China?

Bruceloza este o boală zooantroponoză, ce se caracterizează clinic prin febră intermitentă, afectarea sistemelor locomotor, nervos, cardiovascular, urinar, care dezvoltă frecvent forme cronice. Este o boală infecţioasă pe care oamenii o iau de la animalele bolnave.

Guvernul a testat peste 55.000 de locuitori din orașul Lanzhou, capitala provinciei Gansu din nord-vestul Chinei. Rezultatele nu au fost deloc îmbucurătoare, pentru că peste 6.000 de persoane au fost testate pozitive. Focarul a apărut după ce bacteria care provoacă bruceloză nu a fost corect manipulată. Aceasta s-a răspândit de la un laborator ce aparține unei companii bio-farmaceutice, producătoare de vaccinuri pentru animale.

Peste 6000 de chinezi au fost testați pozitiv
Peste 6000 de chinezi au fost testați pozitiv

Incidentul s-a produs în vara anului 2019, însă autoritățile chineze au făcut publice, abia acum, aceste informații. Totul se pare ca a pornit de la un dezinfectant expirat pe care un laborator public din Lanzhou l-a folosit pentru producția de vaccinuri anti-bruceloză destinate animalelor.

Astfel, pentru că procesul de sterilizare nu a fost făcut corect, bacteriile au ajuns în emisiile de gaze ale uzinei bio-farmaceutice. De acolo, s-a răspândit la Institutul de Cercetări Veterinare din apropiere, unde a infectat aproape 200 de persoane, în decembrie 2019.

Cum se transmite bruceloza și ce simptome prezintă

Se pare că bacteria provine de la oi, bovine şi porci și, în mod normal, nu ar trebui să se transmită de la om la om, ci numai de la animal la om.  Principalul factor de transmitere a acestei este consumul de lapte nefiert sau de produse lactate care provin de la vaci, oi sau capre bolnave de bruceloză.

Căile cele mai frecvente de infecţie sunt: digestivă, prin consumul de lapte contaminat şi tegumentară, prin contact cu ţesuturile animalelor infectate. Bacteria progresează de la poarta de intrare, la ganglionii limfatici regionali, apoi în ductul toracic şi în torentul sangvin.

Este cel mai frecvent întâlnită la veterinari, muncitorii din abatoare și fermieri. Aceșia se pot infecta din laboratoare, fie prin contact direct, fie prin inhalarea bacteriei.

Perioada de incubaţie este de la una la șase săptămâni. Debutul este insidios cu astenie, transpiraţii și febră creşte după amiaza şi scade în timpul nopţii. Ea prezintă fluctuaţii  foarte mari, unele forme cronice persistând luni sau chiar ani de zile.

Brucelele se localizează în ţesuturile splinei, ficatului, măduvei osoase, nodulilor limfatici sau rinichi. A fost observată formarea unor granuloame în ficat, splină şi măduvă osoasă. Osteomielita, meningita şi colecistita pot apare ocazional, dar pot cauza dureri profunde și pot îngrădi mișcările.

Bruceloza este o bacterie ce se poate transmite de la animal la om
Bruceloza este o bacterie ce se poate transmite de la animal la om

Tratamentul brucelozei

În cazul brucelozei, scopul terapiei medicale este de a controla simptomele, cât mai repede cu putință, pentru a preveni complicațiile și recăderile. Tratamentul brucelozei constă în antibioterapie timp de 6 săptămâni, ăn funcție de simptomatologie, recurgându-se la medicație antipiretică sau analgezică.

Prognosticul infecției este favorabil sub terapie antibiotică.