Home » Știri » Diferența dintre răceală și Covid-19. Cele 3 simptome care fac deosebirea

Diferența dintre răceală și Covid-19. Cele 3 simptome care fac deosebirea

Bucur Ioana / 06.11.2020, 12:18
Diferența dintre răceală și Covid-19. Cele 3 simptome care fac deosebirea

Care este, de fapt, diferența dintre banala răceală și Covid-19? Cu toate că au cauze complet diferite, pot avea multe manifestări identice. Află care sunt simptomele care fac deosebirea.

Simptome identice, cauze diferite. Care este diferența dintre răceală și Covid-19?

În ciuda faptului că sunt cauzate de virusuri diferite, răceala și Covid-19 au, de multe ori, simptome identice. În contextul creșterii alarmante a numărului de infectări, suprapusă cu debutul sezonului răcelii și gripei, BBC a întocmit o listă ce explică diferența dintre răceală și Covid-19.

Este important de știut faptul că majoritatea pacienților infectați cu noul coronavirus vor avea cel puțin unul dintre simptomele cheie ale bolii: temperatură mare, tuse persistentă, pierderea sau modificarea mirosului și gustului.

Simptomele cheie ale infecției Covid-19
Simptomele cheie ale infecției Covid-19

Febra – simptom de răceală sau Covid-19?

Febra – temperatură ridicată – înseamnă orice valoare ce depășește pragul de 37,8 grade. Este, de fapt, un răspuns al sistemului imunitar în momentul în care apare o infecție în organism, nu doar Covid-19. Deși febra este unul dintre simptomele cheie ale coronavirusului, poate fi cauzată și de gripă. În cazul unei răceli, este puțin probabil să aveți temperatură ridicată.

Tusea este un simptom comun atât în cazul unei răceli cât și în infecția cu noul coronavirus. În mod normal, simptomele răcelii se instalează treptat și nu sunt severe. Pe lângă tuse, pot apărea strănuturi, dureri în gât și curgerea nasului. Febra, frisoanele, durerile musculare și durerile de cap sunt rare în cazul răcelilor.

În cazul infecției Covid-19, tusea este persistentă, unii bolnavi ajungând să aibă crize ce pot dura și până la o oră. Cei care suferă de tuse provocată de o afecțiune medicală de lungă durată, cum ar fi bronhopneumopatia obstructivă cronică, vor observa că aceasta se va înrăutăți. Este recomandat să vă testați pentru Covid-19 dacă dezvoltați o tuse nouă, persistentă.

Cum îți dai seama dacă ai Covid-19 sau doar o răceală
Cum îți dai seama dacă ai Covid-19 sau doar o răceală

Diferența dintre răceală și Covid-19. Strănutul are vreo legătură cu noul coronavirus?

Dacă nu este asociat cu febră, tuse sau pierderea gustului și mirosului, strănutul nu este un simptom al Covid-19. Cu toate astea, particulele lichide eliberate în urma strănutului pot răspândi alte infecții. De aceea, se recomandă acoperirea gurii cu un șervețel de hârtie, apoi spălatul pe mâini.

Toamna este anotimpul răcelilor și marchează debutul gripei sezoniere. Autoritățile sanitare atrag atenția că, doar dacă ne curge nasul, nu este un motiv întemeiat pentru face testul de Covid-19.

Strănutul, simptom de răceală sau de Covid-19?
Strănutul, simptom de răceală sau de Covid-19?

Diferența dintre răceală și Covid-19. Ce trebuie să faci dacă observi pierderea gustului și mirosului

Pierdea gustului și mirosului este unui dintre simptomele cheie ale infecției Covid-19. Ar putea fi vorba, totuși, și despre o răceală, însă este indicat să urmați toți pașii recomandați de autoritățile sanitare pentru a evita răspândirea bolii.

Pacienții infectați cu noul coronavirus prezintă o gamă largă de simptome, mai mult sau mai puțin grave. Trebuie ținut cont de faptul că boala este extrem de contagioasă, chiar și în cazul asimptomaticilor. Simptomele apar de obicei după cinci zile de la expunerea la coronavirus, însă durata poate varia până la două săptămâni.

Pentru a împiedica răspândirea Covid-19, este recomandat să purtați mască în mod corect, acoperind nasul și gura, să vă spalați pe mâini în mod regulat și să păstrați mereu distanța față de persoanele străine.