Home » Știri » Când este așteptat vaccinul anti-Covid 19 în România și cine ar putea să primească primele doze. Anunț important de la ministrul Sănătății

Când este așteptat vaccinul anti-Covid 19 în România și cine ar putea să primească primele doze. Anunț important de la ministrul Sănătății

Manolică Anca / 27.10.2020, 17:30
Când este așteptat vaccinul anti-Covid 19 în România și cine ar putea să primească primele doze. Anunț important de la ministrul Sănătății

Când ar putea să ajungă vaccinul anti-Covid 19 în România și cine ar putea să primească primele doze. Anunțul important al ministrului Sănătății care este așteptat de toată lumea. 

Când ar putea să ajungă vaccinul anti-Covid 19 în România

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a participat la videoconferința Profit Health Forum, unde a vorbit despre achizițiile pe care urmează să le facă țara noastră cu privire la mult-așteptatul vaccin anti-Covid.

Acesta a anunțat marți, 27 octombrie, că primele doze de vaccin anti-Covid vor ajunge în România la sfârșitul lunii decembrie, urmând ca, din luna ianuarie, să se înceapă cu vaccinarea personalului medical.

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru
Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a vorbit despre achizitionarea vaccinului anti-covid

Acest vaccin este cel contractat de Comisia Europeană, care a încheiat mai multe contracte cu diverse companii și insituții farma care sunt în plin proces de dezvoltare a vaccinurilor.

„Avem o primă tranșă care ar trebui să vină la sfârșitul lui decembrie și să începem în ianuarie. Intenția noastră este – și în planificarea pe care o avem – ca personalul medical să fie vaccinat în acea perioadă, pentru a putea avea o linie întâi solidă”, a declarat ministrul Sănătății în cadrul videoconferinței.

Pe lângă acestea, Nelu Tătaru a mai ținut să precizeze că autoritățile s-au străduit mult, în ultimele săptămâni, să extindă facilitățile de la Terapie Intensivă. În urmă cu opt luni, la apariția pandemiei în România, secțiile ATI aveau 740 de paturi disponibile. Acum, numărul acestora a crescut, ajungâng la 1 200. Mai mult, acesta a asigurat că, în perioada imediat următoare, vor fi asigurate 1 400 de paturi.

În ceea ce privește măsurile de restricție impuse în România, Ministrul Sănătății a subliniat faptul că acestea vor continua să existe și după ce numărul de infectări va scădea.

”Suntem în adaptarea pentru fiecare zi. Suntem în pregătirea următoarelor 3-4 săptămâni. Lumea trebuie să înțeleagă că acele restricții pe care le impunem acum vor merge încă 2-3 săptămâni și după ce numărul de cazuri va scădea. Fiindcă numai așa putem să limităm ce se întâmplă în acest moment.”,  a mai spus Nelu Tătaru.

Noi doze și de vaccin antigripal

În aceeași videoconferință, ministrul Sănătății a vorbit și despre achiziționarea a noi doze de vaccin antigripal, odată cu sosirea sezonului rece. Astfel, Ministerul Sănătății a contractat 2 970 000 de doze de vaccin antigripal, urmând ca, pe piața liberă, să fie puse în vânzare aproximativ alte 800 000 de doze, informează profit.ro.

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a vorbit despre achizitionarea vaccinul anti-covid
Vaccin antigripal

Nelu Tătaru a precizat că numărul de doze contractate a fost decis în urma datelor transmise de către medicii de familie în februarie. Conform acestora, au fost utilizate 1 450 000 de doze anul acesta. Totodată, pe piața liberă au fost puse la vânzare sezonul trecut aproximativ 500 000 de doze, urmând ca acum să crească cu aproximativ 300 000.

Acesta a adus în discuție și faptul că sunt pregătite unități sanitare speciale pentru tratarea separată a bolnavilor de gripă, având în vedere că, acest sezon gripal se suprapune cu pandemia de coronavirus.