Home » Știri » Se poate lua Covid-19 de la animalul de companie? Răspunsul la una dintre cele mai arzătoare întrebări din timpul pandemiei

Se poate lua Covid-19 de la animalul de companie? Răspunsul la una dintre cele mai arzătoare întrebări din timpul pandemiei

Bucur Ioana / 21.10.2020, 16:36

În timp ce numărul persoanelor infectate cu coronavirus crește alarmant de la o zi la alta, tot mai mulți se întreabă cât de periculos este virusul, de fapt, și pentru animalele de companie. Le putem infecta? Se poate lua COVID-19 de la ele? Specialiștii oferă răspunsul la una dintre cele mai arzătoare întrebări din vremea pandemiei.

Se poate lua Covid-19 de la animalul de companie?

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Societății Române de Microbiologie, cercetătorii au descoperit că, în 2002, în China, virusul SARS-CoV ar fi fost transmis la oameni de la zibete. Zece ani mai târziu, un alt tip de coronavirus, MERS-CoV, a fost transmis oamenilor de la cămile. Specialiștii au dezvăluit că, pe măsură ce atenția lumii medicale se îndreptă spre coronavirus, este posibil să se descopere tot mai multe tulpini. Prima ipoteză legată de apariția COVID-19 a fost aceea că virusul a apărut într-o piață de animale vii din Wuhan, China. Cu toate astea, sursa de origine animală a COVID-19 nu a fost încă identificată. Asta nu înseamnă că puteți lua noul coronavirus de la orice animal sau de la animalul de companie, scrie sursa.

Dacă la începutul pandemiei, nu existau dovezi că animalele de companie, cum ar fi pisicile și câinii, au fost infectate cu virusul sau l-au transmis, țări precum China și Belgia au raportat astefle de cazuri.

Se poate lua Covid-19 de la animalul de companie? Răspunsul la una dintre cele mai arzătoare întrebări ale oamenilor în vreme de pandemie
Se poate lua Covid-19 de la animalul de companie? Răspunsul la una dintre cele mai arzătoare întrebări ale oamenilor în vreme de pandemie

Pisică infectată cu COVID-19 de stăpân, în Belgia

La sfârșitul lunii martie, autoritățile din Belgia au anunțat că o pisică a fost infectată cu noul coronavirus, după ce a fost contaminate de stăpânu ei bolnav. Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Facultatea de Medicină Veterinară din Liège, care au catalogat evenimentul ca „un caz izolat” ce ar fi fost rezultatul unui „contact apropiat între animal și omul infectat”, a anunțat medicul Emmanuel  André, purtător de cuvânt al autorităţilor cu privire la această pandemie. Specialistul belgian a precizat că animalele pot lua COVID-19 de la oameni, însă „nu există motiv să credem că animalele ar putea fi vectori ai epidemiei în societatea noastră”.

În aceeași perioadă, în China au fost testați pozitiv cu COVID-19” doi câini. În timp ce pisica din Belgia suferea de probleme respiratorii şi digestive”, potrivit Agenţiei federală belgiană pentru siguranţa lanţului alimentar (Afsca) într-un comunicat, câinii din Hong Kong erau asimptomatici.

Riscul de transmitere a virusului de la animalele domestice la om este neglijabil în raport cu riscul de transmitere prin contact direct între oameni. (…) Recomandăm a se evita contactul apropiat cu el, a se spăla pe mâini după ce atingi un animal, a nu lăsa animalul să vă lingă pe faţă. Este vorba de a împiedica transmiterea virusului la animal şi de a evita ca el să nu devină purtător de virus”, a concluzionat Afsca.

Se poate lua Covid-19 de la animalul de companie? Răspunsul la una dintre cele mai arzătoare întrebări ale oamenilor în vreme de pandemie
Se poate lua Covid-19 de la animalul de companie? Răspunsul la una dintre cele mai arzătoare întrebări ale oamenilor în vreme de pandemie

Alertă în Olanda. Oameni, infectați cu noul coronavirus de animalele de la fermă

În luna martie, autoritățile medicale din Olanda dădeau alarma. Specialiștii spuneau că era posibil ca nurcile de la două ferme să fi transmis COVID-19 către om.

„Analizând rezultatele ultimelor studii cu privire la infectarea nurcilor din cele două ferme, putem spune că este plauzibil ca infecţia să fi avut loc de la nurci la oameni în cardul fermelor”, a precizat guvernul olandez într-un comunicat.

Cercetările făcute în acel moment arătaseră că toate animalele infectate cu noul coronavirus erau asimptomatice. Autoritățile au mai anunțat că exista bănuiala că un rol important în transmiterea între ferme.

Virusul găsit la două ferme este similar, iar trei pisici de la o fermă au fost depistate pozitiv. În cursul investigaţiei este recomandat ca fermele infectate să se asigure că pisicile nu pot intra sau părăsi perimetrul fermei”, se mai precizează în comunicat. ar fi putut s-o joace pisicile.