Home » Sănătate » Când ar putea fi gata vaccinul anti-Covid 19. Data anunțată de cercetătorii britanici

Când ar putea fi gata vaccinul anti-Covid 19. Data anunțată de cercetătorii britanici

Bucur Ioana / 27.10.2020, 10:52
Când ar putea fi gata vaccinul anti-Covid 19. Data anunțată de cercetătorii britanici

Cursa pentru apariția primului vaccin anti-Covid 19 este mai aproape de final decât am crede. Data a fost anunțată de cercetătorii britanici! Potrivit acestora, doar câteva săptămâni ne-ar despărți de prima armă împotriva pandemiei ce ne-ar putea ține în case de sărbători.

Cercetătorii britanici au făcut anunțul mult așteptat. Când ar putea fi gata vaccinul anti-Covid 19?

În contextul în care numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus, în întreaga lume, a depășit pragul de 43 de milioane, dezvoltarea unui vaccin anti-Covid 19 a devenit o chestiune de viață și de moarte. O echipă de cercetători de la Universitatea Oford, Marea Britanie, este la un pas de a câștiga cursa, șeful de proiect anunțând că vaccinul lor ar putea fi „gata până la Crăciun”.

Profesorul Adrian Hill, fondatorul și directorul Institutului Jenner din cadrul Universității Oxford, a declarat că vaccinul ar urma să primească toate aprobările înainte de Crăciun, iar primii care vor fi vaccinați vor fi medicii și persoanele în vârstă, înainte ca perioada de probă să ia sfârșit. Potrivit profesorului Hill, vaccinul ar urma să ajungă la locuitorii din Marea Britanie la începutul anului 2021.

În ce condiții vor putea beneficia oamenii, de fapt, de vaccinul anti-Covid 19?

Potrivit Daily Mail, în timpul unei conferințe online cu membri ai Oxford Magdalen College, profesorul Hill ar fi explicat: „Într-o primă etapă, vaccinul anti-Covid 19 va primi aprobare doar pentru uz în caz de maximă necesitate”.

„Autoritățile vor avea nevoie să vadă mai multe statistici despre efecte și siguranță, chiar și eficacitate, înainte de a da aprobarea unui produs cu care să fie vaccinată întreaga populație. În această țară (n.r. – Marea Britanie), prioritățile ne sunt foarte clare: îi vom vaccina pe cei din categoriile de risc înaintea tinerilor, care prezintă un risc mai mic de a dezvolta complicații în urma infectării. Cred că multe țări vor proceda la fel. Anul acesta avem nevoie de o aprobare pentru uz în caz de urgențe, ce ne va permite să îi imunizăm pe cei care sunt, cu adevărat, în pericol. Restul populației va putea primi vaccinul anti-Covid 19 la începutul anului viitor, cel mai probabil”, a mai spus Adrian Hill.

Vaccinul anti-Covid 19, anunțat de cercetători
Medicii și vârstnicii, primii din Marea Britanie care vor primi vaccinul anti-Covid 19

20.000 de voluntari au primit vaccinul anti-Covid 19 al cercetătorilor britanici de la Universitatea Oxford

Vaccinul anti-Covid 19 dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Oxford se află în etapa a treia a testelor clinice. La studiu s-au înscris peste 20.000 de voluntari din Marea Britanie, Brazilia, Africa de Sud și Japonia. Vaccinul se numește ChAdOx1 nCoV-19 și a fost obținut din virusul ChAdOx1, care este o varianată „slăbită” a virusului responsabil pentru banală răceală ce afectează cimpanzeii, dar care a fost modificat genetic pentru a se putea dezvolta și în organismul uman.

„Vaccinând oamenii cu ChAdOx1 nCoV-19, sperăm să învățăm organismul să recunoască și să dezvolte un răspuns imun împotriva proteinei Spike ce va opri virusul SARS-CoV-2 să pătrundă în celulele corpului uman, prevenind, astfel, infectarea”, au explicat cercetătorii de la Oxford.

Autoritățile britanice nu sunt la fel de optimiste. Mesajul transmis de reprezentanții Ministerului Sănătății

În timp ce profesorul Adrian Hill este convins că britanicii vor avea acces la vaccinul anti-Covid 19 din primele luni ale anului viitor, Matt Hancock, reprezentant al Ministerului Sănătății britanic, a declarat că, de fapt, vaccinul va fi livrat, la scară largă, abia în vara anului 2021.

„Programul înaintează foarte bine, dar nu am ajuns încă la final. Nu cred că se va rezolva în acest an. Mă aștept ca lucrurile să se rezolve în prima jumătate a anului 2021”, a declarat Matt Hancock, pentru BBC.