Home » Știri » 5 simptome ușoare de Covid-19. Când te poți trata acasă și când trebuie să mergi la spital. Mesajul clar al medicului

5 simptome ușoare de Covid-19. Când te poți trata acasă și când trebuie să mergi la spital. Mesajul clar al medicului

Redactia Știri / 23.10.2020, 18:23
5 simptome ușoare de Covid-19. Când te poți trata acasă și când trebuie să mergi la spital. Mesajul clar al medicului

În plină pandemie de coronavirus, specialiștii vin în ajutorul pacienților cu informații necesare să-i ajute să depășească cu bine această perioadă. Având în vedere că de câteva luni bune se dă o luptă crâncenă peste tot în lume împotriva acestui virus, personalul medical este epuizat, iar situația din spitale este îngrijorătoare în ceea ce privește numărul de locuri. Din acest motiv, este esențial ca pacienții să cunoască în ce condiții pot rămâne acasă, atunci când sunt diagnosticați cu coronavirus, și când trebuie neapărat să se interneze în spital. Factorul decisiv ține de simptomele pe care le manifestă pacientul.

Ce înseamnă simptome ușoare de coronavirus

Care sunt simptomele ușoare de Covid-19? De multe ori auzim persoane care mărturisesc că au fost depistate pozitiv cu coronavirus, fără să realizeze că au luat virusul și asta pentru că au fost asimptomatice.

Mai este însă și o altă categorie, cea a persoanelor cu forme ușoare de coronavirus. În această situație, evident cu acceptul medicului, pacientul poate să rămână în izolare la domiciliu, acolo unde se poate trata conform indicațiile specialistului.

Printre simptomele ușoare de Covid-19, unele dintre cele mai frecvente sunt:

  • durere de gât
  • tuse slabă
  • scaune diareice
  • lipsa gustului
  • lipsa mirosului

Recomandarea vine din partea unuia dintre cei mai cunoscuți medici din România.”Pacienții care au durere de gât, tuse care nu e intensă, scaune diareice, lipsa gustului, a mirosului, acestea sunt forme ușoare când pacienții pot rămâne acasă.

Medicul Virgil Musta, şeful Clinicii de Infecţioase de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara
Medicul Virgil Musta, şeful Clinicii de Infecţioase de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara

Dacă au semne de infecție de căi respiratorii, lipsă de aer, tuse intensă, febră, acestea recomandă internarea sau prezentarea la evaluare pentru a se lua decizii de internare sau de rămânere la domiciliu, în funcție și de locurile în spital”, a spus medicul Virgil Musta, şeful Clinicii de Infecţioase de la Spitalul Victor Babeş din Timișoara, conform digi24.ro.

Medicul de familie va monitoriza situația pacientului, diagnosticat cu coronavirus, care se află izolat acasă.

Coronavirus. Când trebuie să mergi la spital

Specialiștii avertizează însă că starea pacientului se poate înrăutăți după câteva zile, motiv pentru care dacă se ajunge în această situație el trebuie să apeleze imediat numărul de urgență și să se interneze.

„La acest virus, în 5 – 7 zile starea se înrăutățește, simptomele devin mai grave, atunci trebuie să sune la 112 ca să se interneze. Dacă durează peste o săptămână este bine să se prezinte pentru evaluare pentru a analiza sindromul inflamator sau de coagulare și să primească recomandări.

Evaluarea se face într-o singură zi, când se fac investigații biologice conform unui protocol. Pacientul poate fi trimis acasă sau, dacă se consideră că este cazul, să fie internat într-un spital nivel 1 sau spital suport”, a mai spus medicul Virgil Musta la Digi.

Bolile care cresc șansele de deces

Un studiu realizat de oamenii de știință din America arată faptul că persoanele, care de-a lungul timpului s-au confruntat cu anumite boli severe, au șanse mai mare de deces în cazul în care ajung să se infecteze cu coronavirus.

Cercetările au fost realizate de specialiștii de la Colegiul de Medicină al Universității Penn din Statele Unite ale Americii, care au avut ca material de studiu datele a 65.000 de pacienți cu COVID-19 din diferite țări.

Pe lista afecțiunilor medicale ce pot duce la deces, în cazul infectării cu coronavirus, se află boli cardiovasculare sau bolile de rinichi. Având în vederea concluzia care a reieșit în urma studiului realizat, specialiștii atrag atenția medicului să monitorizeze atent starea de sănătate a pacienților infectați cu covid, astfel încât să identifice din timp acele persoane aflate în categoria de risc.