Home » Știri » Ce restricții au fost prelungite în București și până la ce dată. Măsurile impuse în contextul pandemiei Covid-19

Ce restricții au fost prelungite în București și până la ce dată. Măsurile impuse în contextul pandemiei Covid-19

Manolică Anca / 02.11.2020, 17:42
Ce restricții au fost prelungite în București și până la ce dată. Măsurile impuse în contextul pandemiei Covid-19

În urma Ședinței Extraordinare a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență de luni, 2 noiembrie 2020, prefectul Traian Berbeceanu și primarul Nicușor Dan au făcut o serie de declarații. Iată ce restricții au fost prelungite în București și până la ce dată.

Ce restricții au fost prelungite în București și până la ce dată

În ședința Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență s-a decis, în unanimitate, ca toate măsurile restrictive ce au fost stabilite anterior, în Scenariul Roșu, să fie prelungite cu încă două săptămâni.

Astfel, copiii nu se vor întoarce la școală, ci vor continua să învețe online, de acasă, până pe data de 16 noiembrie. Obligatorie rămâne și purtarea măștii, atât în spațiile închise, cât și în cele deschise. Iar în ceea ce privește activitatea restaurantelor, cafenelelor, precum și activitățile desfășurate în teatre, cinematografe sau săli cu jocuri de noroc vor fi, în continuare, sistate.

Școlile rămân, în continuare, închise până pe 16 noiembrie
Școlile rămân, în continuare, închise până pe 16 noiembrie

Parcurile se închid după ora 22:00

Așa se arată o viitoare sesizare către Comitetul Național pentru Situații de Urgență. În urma consultărilor din sedință, aceștia au ajuns la concluzia că:

„După ora 22:00 atunci când activitățile localurilor și teraselor din Municipiul București încetează, foarte mulți tineri se întâlnesc în anumite zone, în parcuri și în zone de agrement, și au loc acolo adevărate petreceri cu nerespectarea nici celor mai simple norme de protecție sanitară și de distanțare.” a declarat Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei.

În ceea ce privește controalele din târguri și piețe, Traian Berbeceanu a spus că a fost lansată o rugăminte către fiecare primar de sector să prezinte o situație a fiecărei piețe ce intră în teritoriul său. Acestea vor trebui să aiba un plan foarte bine pus la punct în ceea ce privește intrările și ieșirile, cu marcaje evidente și circuite ce trebuie respectate întocmai.

„Se impune o mai atentă urmărire a respectării restricțiilor impuse”

Traian Berbeceanu s-a arătat nemulțumit de nerespectarea măsurilor impuse în ceea ce privește decalarea programului de muncă la instituțiilor de stat, cât și la cele private. Astfel, acesta a reamintit că este foarte important ca, în cazul în care salariatul nu poate lucra în regim de telemuncă, să beneficieze de un program special de mers la birou, împărțit pe grupe și ore diferite. Scopul este acela de a evita aglomerările de la metrou sau din toate celelalte mijloace de transport în comun.

”Prin măsurile pentru diminuarea impactului tipului de risc se prevede că, în situația în care nu se poate desfășura activitatea de către salariat în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu și în vederea evitării aglomerării transportului public, instituțiile și operatorii economici publici și privați organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră.”, a declarat prefectul.

Masca rămâne obligatorie și în spatiile deschise
Masca rămâne obligatorie și în spatiile deschise

Ce restricții au fost prelungite în București. Comunicatul Instituției Prefectului Municipiului București

Conform comunicatului de presă publicat luni, 2 noiembrie 2020, de Instituția Prefectului Muicipiului București se precizează că:

„Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, a hotărât, având în vedere că rata de incidență cumulată, calculată la 14 zile, a îmbolnăvirilor cu SARS CoV-2 nu a scăzut sub valoarea de 3/1000 locuitori, la data de 02.11.2020 înregistrându-se incidența de 3,91/1.000 de locuitori, să se mențină pentru următoarele 14 zile, începând cu ora 00:00 a zilei de 03.11.2020 până la ora 24:00 a zilei de 16.11.2020 următoarele măsuri”:

  • obligativitatea purtării măștii de protecție, cu acoperirea nasului și a gurii, de către toate persoanele care au de peste 5 ani, în toate spațiile publice deschise;
  • este interzisă organizarea și desfășurarea activităților în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte;
  • este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor;
  • activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități;
  • interzicerea activității cu publicul a operatorilor economici din domeniul jocurilor de noroc;
  • suspendarea temporă a activităţilor didactice care presupun prezenţa faţă în faţă din unităţile de învăţământ, cursurile susținându-se exclusiv online.
Mai mult, „La nivelul Instituției Prefectului – Municipiul București, s-a stabilit măsura ca funcționarii instituției să înceapă programul de lucru, din data de 03.11.2020, de la ora 07.00, respectiv de la ora 09.00.” se mai arată în comunicatul emis de Prefectură.