Home » Știri » Până când rămân închise școlile în București. Data anunțată pentru prelungirea școlii online

Până când rămân închise școlile în București. Data anunțată pentru prelungirea școlii online

Manolică Anca / 02.11.2020, 16:28
Până când rămân închise școlile în București. Data anunțată pentru prelungirea școlii online

Prefectul Traian Berbeceanu a anunțat luni, 2 noiembrie 2020, în urma ședinței Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență până când rămân închise școlile din București. Care este data până la care a fost prelungită școala online.

Până când rămân închise școlile din București

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât, în unanimitate, luni, 2 noiembrie 2020, ca măsurile restrictive în ceea ce privesc școlile să fie prelungite cu încă 14 zile. Astfel, elevii vor continua să învețe online, de acasă, până pe 16 noiembrie. 

Școlile rămân, în continuare închise, până pe 16 noiembrie 2020
Școlile rămân, în continuare închise, până pe 16 noiembrie 2020

Întrucât rata de infectare în București continuă să fie una foarte ridicată, de 3,91 la mie, decizia de prelungire a restricțiilor se aplică și în cazul celorlalte măsuri luate anterior. Masca va fi în continuare obligatorie în spațiile publice, restaurantele și cafenelele rămân închise în interior, iar activitățile desfășurate în interior, precum cele din în cinematografe, săli de spectacole, săli de jocuri de noroc continuă să rămână interzise.

Tocmai s-a încheiat ședința. În unanimitate s-a decis menținerea măsurilor care se află în vigoare până la 12 noapte, aprobate prin fosta hotărâre. Nu s-a considerat necesar și oportun să fie introduse măsuri noi. Măsurile vor fi până în data de 16 noiembrie la ora 12:00. (…) Nu s-a luat nicio altă măsură restrictivă”, a declarat Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei.

Nu este exclus să se închidă parcurile după ora 22.00

Acesta a mai spus că a fost discutată în sedință și măsura închiderii parcurilor pe timpul nopții, dar, până la urmă, nu a fost adoptată, deoarece „nu poate CMSU să adopte această măsură, fiind vorba despre prezumtive limitări de drepturi și libertăți”. Dar, nu este exclus să fie luată doar prin hotărâre de guvern.

Astfel s-a decis ca această problemă să fie sesizată la Comitetului Național pentru Situații de Urgență și să fie aplicabilă nu doar la nivel de București ci și la nivel național. În cazul în care gradul de infectare va trece de un anumit nivel, parcurile să se închidă după ora 22.00.

„După ora 22:00, atunci activitățile teraselor încetează, foarte mulți tineri se întâlnesc în parcuri și zone de agrement din București și au loc adevărate petreceri fără respectarea normelor de protecție și de distanțare. Noi așa am apreciat (că există risc de infectare, n.red.) și urmează să facem această sesizare către CNSU”.

Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei și Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei și Nicușor Dan, primarul general al Capitalei

Decalarea programului, nerespectată

Printre declarațiile făcute se numără și nemulțumirea cu privire la nerespectarea măsurilor impuse în cazul decalării programului de muncă al instituțiilor de stat, cât și al celor private.

Astfel, prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a reamintit că, prin hotărârea de guvern 856, s-a impus ca toți operatorii economici și toate instituțiile de stat sau private să decaleze programul de lucru al angajaților pentru evitarea aglomerației excesive, mai ales în mijloacele de transport în comun. Dar măsura nu a fost respectată: „Chiar la nivelul Prefecturii, astăzi am dat dispoziție ca începând de mâine, jumătate dintre funcționari să vină la 7, iar cealaltă jumătate la ora 9:00”.