Home » Știri » Ce loc e bine să eviți pentru a nu risca infecția cu Covid-19. Semnalul de alarmă lansat de specialiști

Ce loc e bine să eviți pentru a nu risca infecția cu Covid-19. Semnalul de alarmă lansat de specialiști

Redactia Știri / 05.11.2020, 19:11
Ce loc e bine să eviți pentru a nu risca infecția cu Covid-19. Semnalul de alarmă lansat de specialiști

Numărul de îmbolnăviri cu COVID-19 crește de la o zi la alta în România, motiv pentru care specialiștii de la Comitetul Național pentru Situații de Urgență încearcă să stabilească măsurile adecvate pentru combaterea răspândirii infecțiilor cu coronavirus. Medicul Alexandru Rafila a ținut să lanseze un semnal de alarmă, avertizându-i pe români în legătură cu principala sursă de contaminare a virusului. Potrivit specialistului, acesta ar fi cel mai periculos loc în ceea ce privește infectarea cu coronavirus.

Principala sursă de contaminare a Covid-19

S-au scurs luni de zile de când pandemia cu Covid-19 ne-a dat viața peste cap și ne-a făcut să trăim într-o altă lume. Una în care restricțiile sunt la tot pasul, iar veștile proaste în ceea ce privește îmbolnăvirile/decesele cu acest virus sunt la ordinea zilei.

Spălați-vă pe mâini, purtați mască, păstrați distanța de cel puțin 1.5 m de ceilalți, acesta este mesajul pe care îl tot auzim de vreme lungă. În ciuda măsurilor care s-au luat, virusul continuă să lovească și să facă victime peste tot în lume.

În România, numărul de îmbolnăviri cu Covid-19 a crescut alarmant, apropiindu-se de 10 000 de cazuri pe zi. În această situație, specialiștii de la Comitetul Național pentru Situații de Urgență poartă discuții pentru a stabili măsurile necesare pentru combaterea răspândirii infecțiilor cu coronavirus.

Reprezentantul României la OMS, medicul Alexandra Rafil, a semnalat un aspect important pe care e bine să îl aibă oamenii în vedere. Acesta susține că principala sursă de contiminare a Covid-19 este transportul în comun.

Alexandru Rafila susține că transportul în comun este principala sursă de contaminare cu Covid-19
Alexandru Rafila susține că transportul în comun este principala sursă de contaminare cu Covid-19

„Purtăm mască în aer liber, purtăm mască în mijloacele de transport în comun, Boala se transmite în mijloacele de transport în comun, pentru că suntem prea înghesuiţi. Facem acelaşi lucru când mergem în pieţe. La noi s-a luat măsura închiderii restaurantelor fără să existe neapărat o evidenţă a numărului de cazuri apărute ca urmare a interacţiunii în restaurante. Eu continuu să susţin, şi nu cred că e numai opinia mea, că principala sursă de infecţie în acest moment este transportul în comun”, este de părere Alexandru Rafila, conform mediafax.ro.

Încă de la declanșarea pandemiei, studiile efectuate au arătat faptul că principalele surse de infecție țin de locul de muncă, transportul public, adunările sociale, restaurante, evenimente în spații închise, tocmai pentru că în aceste locuri oamenii obișnuiesc să se adune în număr mare, iar recomandările făcute de specialiștii nu sunt mereu respectate.

Vaccinul anti-Covid 19 în România

Așteptat cu nerăbdare în toată lumea, vaccinul anti-Covid 19 ar putea să ajungă în România în primul trimestru al anului 2021. Anunțul a fost făcut chiar de către președintele României, Klaus Iohannis.

Cei care vor beneficia în primă fază de vaccin sunt cei care fac parte din personalul medical, dar și persoanele aflate în grupele de risc.

„Ca parte a acordurilor încheiate de către Comisia Europeană, țării noastre îi revin 10,7 milioane de doze, prima tranșă urmând să ajungă, în cel mai favorabil scenariu, în primul trimestru al anului viitor.

Vaccinul anti-Covid 19 este așteptat în primul trimestru al anului 2021 în România
Vaccinul anti-Covid 19 este așteptat în primul trimestru al anului 2021 în România

Primii care vor fi vaccinați vor fi lucrătorii din sistemul medical și persoanele din grupele de risc, iar vaccinarea întregii populații va începe cel mai devreme în primăvară. Fac apel la personalul medical de a se pregăti și a se informa corect în vederea acestui proces de vaccinare.

Trebuie bine stabilite centrele de vaccinare, iar medicii de familie trebuie să fie la rândul lor instruiți. Vaccinul va fi esențial pentru controlul pandemiei și relansarea economiilor. Dar, până la apariția acestuia, este imperativ să respectăm cu maximă responsabilitate toate măsurile de protecție și prevenție pentru a limita cât mai mult numărul infectărilor.”, le-a transmis președintele românilor.

Pandemia cu Covid-19 a făcut prăpăd peste tot în lume. La nivel mondial, peste 1 milion de oameni au murit, iar peste 48,3 milioane de cazuri de îmbolnăviri au fost înregistrate.