Home » Știri » Ce se întâmplă în organism, atunci când consumi zahăr. Avertismentul crunt al specialistului

Ce se întâmplă în organism, atunci când consumi zahăr. Avertismentul crunt al specialistului

Manolică Anca / 16.10.2020, 17:38
Ce se întâmplă în organism, atunci când consumi zahăr. Avertismentul crunt al specialistului
Deja de foarte mult timp nu mai este un secret faptul că zahărul este extrem de periculos pentru organism. Din ce în ce mai mulți specialiști ne atrag atenția că acesta s-a transformat în unul din principalii factori responsabili de apariția bolilor de inimă și a afecțiunilor cronice. Ce se întâmplă când consumi zahăr. Avertismentul crunt al specialistului.

Ce se întâmplă când consumi zahăr

Specialistul în boli metabolice și nutriție, Răzvan Vasilescu, a acordat un interviu pentru antena3.ro în care vorbește despre cât de mult poate afecta calitatea vieții dacă îl consumăm în fiecare zi.
„L-am putea defini inamicul numărul 1. Zahărul este format din glucoză și fructoza, în proporții egale, este un dizaharid și îl putem încadra în clasa carbohidraților ca și macronutrient. Trebuie să separăm zahărul natural de zahărul adăugat, care aduce calorii goale. Un gram de zahăr aduce 4 calorii. Având grijă la zahăr, trebuie să ne gândim unde îl folosim. În primul rând în băuturile îndulcite, care sunt un adevărat pericol și aici mă refer, în special, la copii. Obezitatea în cazul lor se pare că apare și atunci când este aportul de băuturi îndulcite este crescut. 250 de ml de băutură îndulcită aduce aproximativ 20 de grame de zahăr, ceea ce este foarte mult.”
Ce se întâmplă în organism, atunci când consumi zahăr. Avertismentul crunt al specialistului
Ce se întâmplă în organism, atunci când consumi zahăr. Avertismentul crunt al specialistului
„Organizația Mondială a Sănătății recomandă, ca și doză maximă, 10% din aportul caloric, ceeea ce înseamnă aproximativ 25-30 de grame de zahăr adăugat, ca și porție totală pe zi. Dar nu este greu de ajuns. O linguriță are aproximativ 4-5 grame de zahăr, iar cine consumă cafea îndulcită pune o linguriță, două. Deci, din start, ar fi 8-10 grame de zahăr la cafeaua de dimineață. Este important să știm să citim eticheta, pentru că zahărul se ascunde sub multe forme denumiri, cum ar fi siropul de porumb, siropul de agave, maltoză, dextroză.” mai adaugă acesta.
În ceea ce privește nevoia de a consuma ceva dulce pe care o resimțim atât de des specialistul spune că:
„Zahărul este un drog, descarcă dopamină. În momentul în care suntem obosiți, stresați, avem nevoie de ceva care să descarce dopamină și e zahărul, produsele de patiserie, pâinea. Și, ca la orice drog, cantitatea crește în timp. Zahărul, pe lângă creșterea în greutate, se asociază și cu afecțiuni cardiovasculare, favorizează aterogeneza, bolile cardiovasculare, diabetul zaharat. De asemenea, un aport crescut de zahăr îți dă o energie pe un interval scurt de timp, absorbția este rapidă, glicemia crește, crește secreția de insulină, apoi repede scade glicemia în organism și apare senzația de oboseală și nevoia de a mânca în continuare.”

Consecințele negative ale zahărului asupra organismului

  1. Creștere în greutate – dulciurile sunt extrem de bogate în calorii și nu țin, sub nicio formă, de foame. În plus, dulciurile afectează nivelul de leptinaă hormonul care îi transmite corpului că a mâncat suficient;
  2. Rezistență la insulină și diabet – consumul unui număr mare de dulciuri poate declanșa în corp nevoia crescută de insulină, hormonul ce transformă mâncarea în energie;
  3. Boala ficatului gras – ficatul poate fi dat și el peste cap în cazul consumului unei doze mari de zahăr, inflamându-se din cauza modului în care corpul metabolizează fructoza – elementul-cheie în cazul apariției bolii ficatului gras non-alcoolic;
  4. Cancer pancreatic – consumul de dulciuri în exces conduce la apariția obezității și a diabetului, boli care cresc foarte mult riscul de apariție a cancerului pancreatic;
  5. Boli renale – zahărul în exces mărește rinichii și afectează, în mod clar, funcționarea lorCe se întâmplă în organism, atunci când consumi zahăr. Avertismentul crunt al specialistului
  6. Hipertensiune – digestia fructozei produce acidul uric, substanță chimică responsabilă în apariția hipertensiunii;
  7. Boli de inimă – diabetul si supraponderabilitatea sunt printre principalii factori de risc în cazul bolilor de inimă;
  8. Declin cognitiv – studiile arată că obsezitatea și diabetul favorizează și apariția bolii necrutățoare Alzheimer;
  9. Deficiențe nutriționale – copiii care beau sau manancă prea multe calorii dulci nu au un aport suficient de Vitamina D, calciu sau potasiu; așadar, vor fi mai obosiți și vor avea probleme cu mușchii și oasele;
  10. Gută – este provocată de excesul de acid uric din organism;
  11. Carii – zahărul este „cel mai mare dușman al dinților” sănătoși. Acestea apar atunci când bacteriile de pe dinți consumă zaharurile, formând un acid, ce distrge smalțul;
  12. Dependență – fiind ca un drog, organismul va simți mereu nevoia de a consuma ceva dulce.