Home » Când, unde, cum » Ce este punctul de pensie. Cum se calculează, de fapt, pensia

Ce este punctul de pensie. Cum se calculează, de fapt, pensia

Ileana Mladinoiu / 17.02.2023, 17:14
Ce este punctul de pensie. Cum se calculează, de fapt, pensia

Orice pensionar care primește pensie, indiferent de tipul ei, vede lunar pe cuponul său înscrise în dreapta sus total drepturi cuvenite, în stânga jos numărul de puncte, iar în dreapta, tot jos, valoarea punctului de pensii. Toate modificându-se atunci când intervin majorări ale punctului de pensie sau recalculări în cazul unor erori. Unii se întreabă pe bună dreptate ce reprezintă, de fapt, aceste cifre și cum se ajunge la suma virată în cont sau prin intermediul poștei. Adică, cum se calculează pensia lor.

Ce este punctul de pensie. În ce condiții se poate beneficia de pensie

Casele teritoriale de pensii, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale dau dovadă de transparență atunci când pe propriile site-uri oferă explicații legate de modul de calcul al pensiei, deși nu toți pensionarii dispun de tehnologie sau nu au priceperea necesară pentru a înțelege clar ce este punctul de pensie și că pensia se calculează folosindu-se un sistem bazat pe diferite puncte de pensie.

La noi în țară, toate categoriile de angajați și angajatori trebuie să achite obligațiile către stat pentru a dobândi calitatea de asigurat. Cotele de contribuții pentru sistemul de asigurări sociale și de sănătate sunt stabilite anual, diferențiat, atât pentru angajat, cât pentru angajator. Ele sunt bazate pe salariul brut.

Ca să poată beneficia de privilegiile oferite de legislația română, cetățenii români sau străinii cu permis de ședere permanentă în România trebuie să îndeplinească anumite condiții legale:

Să aibă un stagiu minim de cotizare de 15 ani;

Vârsta standard de pensionare să fie 63 de ani la femei și 65 de ani la bărbați.

Mai rețineți că pensiile existente în România sunt de 5 feluri: pentru limită de vârstă, pensie anticipată, pensie anticipată parțială, pensie de invaliditate și pensie de urmaș. Principala sursă de finanțare a sistemelor de pensii provine din contribuțiile la asigurările sociale plătite, repetăm, de către angajați și angajatori.

Cum se calculează, de fapt, pensia/cuantumul pensiei

Pentru a ajunge la cuantumul pensiei, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, se va înmulți punctajul mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul mediu anual realizat de asigurat este determinat prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se adună, după care, prin împărţirea la 12, rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

În ceea ce privește punctajul lunar, acesta se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Național de Statistică.

Dacă doriți să vă calculați singuri pensia, o puteți face utilizând programul gratuit găzduit de site-ul Lapensie.com.

Potrivit Casei de Pensii a Municipiului București, există și un punctaj lunar pentru perioadele asimilate:

Perioada asimilată unde se ia în calcul câștigul lunar;

Pensie de invaliditate- cuantumul pensiei de invaliditate;

Studiile universitare, Serviciul/stagiul military, Concediu de creștere a copilului- 25% din câștigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective;

Concediu pentru incapacitate temporară de muncă- cuantumul îndemnizatiei pentru incapacitate temporară de muncă.

De asemenea, este de luat în calcul și punctajul lunar, pentru stagiul potenţial acordat persoanelor în drept să obţină pensie de invaliditate:

  • 0,70 puncte, pentru gradul I de invaliditate;
  • 0,55 puncte, pentru gradul II de invaliditate;
  • 0,35 puncte, pentru gradul III de invaliditate.

Cum se acordă majorarea

Cu cât se majorează punctajele pentru perioadele lucrate în grupe de muncă, condiţii deosebite sau condiţii speciale:

  • cu 25%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în grupa a II-a de muncă sau în locuri încadrate în condiţii deosebite;
  • cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă sau în locuri încadrate în condiţii speciale;
  • cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în alte condiţii de muncă.

Reamintim că valoarea punctului de pensie a crescut de la 1 ianuarie 2023 la 1.785 de lei și începând de anul viitor valoarea punctului de pensie ar urma să crească cu rata medie anuală a inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, conform Antena 3.

Totodată, ministrul Muncii, Marius Budăi, într-o intervenție pentru Digi24, a vorbit și de reforma pensiilor, care ar trebui să fie gata până la 31 martie 2023. Acesta a susținut că noua formulă de calcul a pensiilor se va face pe baza legii 127.

„Vorbim de pensiile din sistemul public, în momentul în care introducem formula de calcul, pentru că noi am scris foarte clar în programul de guvernare, de când am intrat în noiembrie, că plecăm de la analiza legii 127. Pensiile în România ar fi fost recalculate și deja rezolvate dacă cineva la un moment dat nu punea legea pensiilor în paranteze, așa cum a pus și legea salarizării”.