Home » Știri » Știri economice » Pensii 2023. La cât va ajunge pensia minimă, de la 1 ianuarie, după majorare

Pensii 2023. La cât va ajunge pensia minimă, de la 1 ianuarie, după majorare

Manolică Anca / 05.08.2022, 13:41
Pensii 2023. La cât va ajunge pensia minimă, de la 1 ianuarie, după majorare

Pensii 2023. Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, vine cu asigurări că toate pensiile vor creşte începând cu prima zi a anului viitor. Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, țara noastră s-a angajat să modifice legea pensiilor, astfel încât să fie eliminate inechităţile din sistem. Iată cât va valora pensia minimă, după majorare.

Bani mai mulți la pensii, din 2023

În ultima perioadă, inflația a afectat pe toată lumea, dar mai ales pe pensionarii din țara noastră care trăiesc cu pensia minimă. Din cei peste 5 milioane de pensionari de la noi din țară, mulți dintre ei sunt nevoiți să se descurce cu foarte puțini bani, în fiecare lună, mai ales în condițiile în care prețurile tuturor bunurilor au crescut foarte mult.

Problema este una veche, însă această explozie a prețurilor din 2022 ne aduce tot mai aproape de pragul sărăciei. Un sfert dintre pensionarii români sunt nevoiți să se descurce cu venituri de 1.000 de lei, iar pensia medie ajunge undeva la 1.600 de lei.

De aceea, este mai mult decât necesar să existe o majorare a pensiilor minime în viitorul apropiat. Astfel că, țara noastră s-a angajat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să modifice legea pensiilor, pentru a fi eliminate inechităţile din sistem.

La cât va ajunge pensia minimă, de la 1 ianuarie

Pensiile urmează să fie majorate, modificările fiind valabile de la 1 ianuarie 2023. Dar, cu toate că Ministrul Finanțelor i-a asigurat pe seniorii români că va exista această creștere, încă nu a oferit și date clare cu privire la sumele exacte. Această majorare trebuie să compenseze pierderea puterii de cumpărare, din ultima perioadă.

„Cu siguranţă, pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma „votului” în care economia funcţionează în acest an. Dar, cu siguranţă, o creştere va fi, astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin pe al doilea semestru să fie compensată”, a spus ministrul Adrian Câciu.

Totodată, acesta a dorit să îi liniștească și mai mult pe cei cu venituri mici și a precizat clar că pensiile până în 2000 de lei nu vor fi impozitate. Reamintim și faptul că pensionarii au primit anul acesta o majorare de 10% a punctului de pensie, de la 1.442 lei la 1.586 lei, iar pensia minimă a crescut cu 25%.

Ce se întâmplă cu pensiile militare

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a vorbit și el despre angajamentul de a modifica statutul actual al celor care activează în domeniul Apărării. El a mărturisit că meseria de militar implică multe sacrificii, și nu poate fi echivalentă cu cea de muncitor necalificat.

Recent, Ministrul de Interne a subliniat faptul că jumătate dintre cei care au lucrat în MAI au pensii de sub 4000 de lei.

„Pe de altă parte, când vorbim de MAI, ieri aveam 100.222 de pensionari și am arătat că aproape jumătate dintre aceștia au pensie sub 4.000 de lei iar peste 13.000 de pensionari au pensie sub 2.000 de lei. Eu nu cred că putem vorbi despre pensii speciale pensii sub 2.000 de lei”, a spus Lucian Bode.