Home » Știri » Știri sociale » Ce ar putea să se întâmple cu pensiile românilor de la 1 ianuarie 2023. Vestea vine de la ministrul de Finanțe

Ce ar putea să se întâmple cu pensiile românilor de la 1 ianuarie 2023. Vestea vine de la ministrul de Finanțe

Alexandru Cazacu / 01.08.2022, 10:22
Ce ar putea să se întâmple cu pensiile românilor de la 1 ianuarie 2023. Vestea vine de la ministrul de Finanțe

Vești bune pentru pensionarii din România! Noile modificări le-ar putea aduce surprize plăcute începând din 2023. Ministrul de Finanțe a anunțat că Guvernul are în vedere majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023. Schimbările, care urmează să apară anul viitor, arată că aproximativ 1 milion de cetățeni din această categorie ar putea încasa bani în plus.

Ce s-ar putea întâmpla cu pensiile românilor de la 1 ianuarie 2023

În ultima perioadă se vorbește tot mai mult pe tema unor ajustări cu privire la impozitarea pensiilor. Ei bine, pensiile care depășesc 3.000 de lei ar putea fi scutite de la prevederea respectivă. Deocamdată, scutiți de la măsura în cauză sunt pensionarii care încasează lunar mai puțin de 2.000 de lei. Conform modificărilor ce apar în 2023, circa 1 milion de pensionari ar putea primi până la 100 de lei în plus, lunar.

Ministrul Adrian Câciu a dat asigurări că toate pensiile se vor majora de la 1 ianuarie 2023, însă nu a precizat și cu cât se vor mări acestea. Totodată, Câciu a subliniat că acest detaliu va veni în urma „votului” în care economia țării funcționează în anul curent.

„Cu siguranță, pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor crește, acest răspuns va veni în urma ”votului” în care economia funcționează în acest an. Dar, cu siguranță, o creștere va fi, astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puțin pe al doilea semestru să fie compensată”, a declarat ministrul de Finanțe.

Adrian Câziu: „Analiza este în derulare”

Autoritățile discută și pe tema creșterii plafonului până la care pensionarii români să fie scutiți de plata impozitului de 10%. În acest moment, pensionarii care încasează o pensie lunară mai mică de 2.000 de lei sunt scutiți de la plata acestuia.

Din acest punct de vedere, ministrul de Finanțe susține că analiza este în desfășurare, fiind făcută în funcție de celelalte sisteme de pensii, excepție făcând sistemul public de pensii.

„Analiza este în derulare. Vreau să fiu foarte clar cu privire la sistemul public de pensii. În sistemul public de pensii nu este impozitat până la valoarea de 2.000 de lei, lucrurile așa vor rămâne. Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017. Între timp, lucrurile au evoluat din perspectiva inflației.

În analiza pe care o facem avem în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepția sistemului public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar cu condiția neimpozitării părții de contributivitate”, a adăugat ministrul Câciu.

Ce ar putea să se întâmple cu pensiile românilor de la 1 ianuarie 2023
Ce ar putea să se întâmple cu pensiile românilor de la 1 ianuarie 2023

Până la ce data își mai pot cumpăra românii vechime pentru pensie

Persoanele care au nevoie de vechime în muncă pentru pensie o mai pot cumpăra până în vara anului 2023, după care legislația nu va mai permite acest lucru. Așadar, românii care nu au vechimea necesară mai pot cumpăra vechime doar până la finele lunii august 2023.

În prezent, pentru ieșirea la pensie, legislația prevede o vechime de cel puțin 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani în cazul pensiei pentru limita de vârstă.