Home » Când, unde, cum » Ce este vax, declarat cuvântul anului 2021 de către Oxford English Dictionary

Ce este vax, declarat cuvântul anului 2021 de către Oxford English Dictionary

Cojocaru Cristian / 01.11.2021, 16:07
Ce este vax, declarat cuvântul anului 2021 de către Oxford English Dictionary

Duminică, cuvântul ”Vax” a fost declarat cuvântul anului 2021 de către Oxford English Dictionary. Află ce reprezintă acest termen și cum a ajuns cel mai popular cuvânt.

Ce reprezintă cuvântul anului ”Vax”

Duminică, Oxford a declarat „Vax” drept Cuvântul anului pentru 2021, spunând că termenul „s-a injectat în sângele limbii engleze în anuol 2021”. În raportul lingvistic recent care a fost publicat duminică, echipa Oxford English Dictionary (OED) a declarat că alegerea cuvântului pentru 2021 de către lexicografi, reprezintă o versiune prescurtată a vaccinului și a vaccinului.

Acesta reflectă campania de inoculare pe scară largă contra pandemiei organizată de țări pentru combaterea bolilor respiratorii. Utilizarea cuvântului a crescut de peste 72 de ori față de anul trecut, iar aceasta a inclus termeni precum dublu-vaxxed, unvaxxed și anti-vaxxer care fac referire la cei cu schema completă de vaccinare, cei nevaccinați precum și cei care sunt împotriva vaccinului anti-Covid.

”Acest termen a fost întâlnit în anii 1980, dar conform corpusului nostru a fost folosit rar până în acest an. Când adaugi la asta versatilitatea sa în formarea altor cuvinte – vaxxie, vax-a-thon, vaxinista – a devenit clar că vax era remarcabil în mulțime”, a spus editorul principal al OED, Fiona McPherson, în raportul lingvistic.

Blogul OED a urmărit cuvântul încă din anul 1812. Pe blog apare faptul că: ”Pe de altă parte, originile anti-vax se regăsesc până la părintele vaccinării însuși, Edward Jenner, care în anul 1812 i-a scris unui prieten să se plângă că „Anti-Vacks mă asaltează cu toată forța pe care o pot aduna în ziare” – anti-vacks aici fiind pluralul de la anti-vack, o formă anterioară a mai cunoscutului anti-vax”.

vax cuvântul anului
”Vax” a fost cel mai utilizat cuvant in ultimul an, fiind declarat cuvantul anului in 2021

Anul 2021 a fost anul ”vax”

După cum afirmă cei de la Oxford, indiferent dacă un individ a fost în anul 2021 ”vaxxed”, ”dublu-vaxxed” sau ”nevaxxed”, acest limbaj este legat de campania de vaccinare care a pătruns adânc în viețile oamenilor. Astfel, într-o scurtă perioadă de timp, cuvântul a devenit o parte critică a comunicării noastre de zi cu zi, iar corpusul de monitorizare a cuvintelor Oxford a urmărit o creștere la nivel mondial a vocabularului care face referire la vaccin și campania de vaccinare.

Cuvânul ”vax” pe care Oxford îl descrie în sensul colocvial al vaccinului sau al vaccinării, a înregistrat o creștere deosebit de bruscă a frecvenței sale de utilizare pe măsură ce lumea se lupta deja cu pandemia de Coronavirus. Acest lucru are loc chiar dacă termenul în sine de vaccin a fost încorporat în limba engleză cu câteva secole în urmă, undeva la sfârșitul anilor 1790.

Acesta a fost momentul în care termenul a fost inventat oficial și a fost urmat curând după aceea de cuvinte legate de opoziția față de vaccinare, cum ar fi anti-vaccinist și nu numai. Cuvântul în sine vaccin era deja foarte frecvent utilizat. După luna septembrie a anului 2020 și până în luna septembrie a anului 2021. acest termen și-a dublat frecvența cu care a fost utilizat în baza campaniei globale de vaccinare.

”Schimbările tumultoase ale Covid și promisiunea și livrarea vaccinurilor au stimulat o dezvoltare socială și tehnologică rapidă, fiind catalizatori tipici pentru schimbarea limbii”, a declarat Oxford.