Home » Când, unde, cum » Ce l-a scos din minți pe Nicolae Ceaușescu la nepoata sa, Mihaela. Momentul care l-a înfuriat pe dictator

Ce l-a scos din minți pe Nicolae Ceaușescu la nepoata sa, Mihaela. Momentul care l-a înfuriat pe dictator

Ileana Mladinoiu / 24.10.2022, 16:49
Ce l-a scos din minți pe Nicolae Ceaușescu la nepoata sa, Mihaela. Momentul care l-a înfuriat pe dictator

Când a venit la putere în 1965, presa, și nu numai, l-a lăudat pe Nicolae Ceauşescu, care s-a bucurat de o mare popularitate în rândul opiniei publice atât din România, cât din străinătate, lăsând impresia unui lider reformator. Numele lui se pronunța cu tot felul de superlative: „cel mai iubit fiu al poporului”, „geniul Carpaților”, „Dunărea gândirii”, „firmamentul umanității”, „marele arhitect”, „Omul magnific”, „Ceaușescu este poporul” etc.

33 de ani de la moartea cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu

Pe 25 decembrie se vor împlini 33 de ani de când dictatorul român Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena Ceaușescu, au fost împușcați în urma unui proces sumar. Mulți români continuă să creadă că moartea dictatorului este legată de un blestem, pentru că și-a făcut mulți dușmani în rândul oamenilor, aducând teroarea în țară timp de aproape un sfert de secol.

Că a fost așa sau altfel, nu suntem în măsură să emitem judecăți, vrem doar să scoatem la suprafață aspecte din viața omului Ceaușescu, cel care și-a pălmuit nepoata, fiindcă l-a scos din minți. De ce a făcut-o și cine depune mărturie, în rândurile ce urmează.

Ce l-a scos din minți pe Nicolae Ceaușescu la nepoata sa

Mihaela Ceauşescu despre anii de liceu

Din povestirile Mihaelei, nepoata lui Ceaușescu, redate pe diverse site-uri sau la televiziuni, s-a aflat că în liceu i-a plăcut foarte mult să învețe, dar că mai făcea și năzbâtii (fuma și chiulea de la ore). A avut și nota scăzută la purtare. „Cea mai mare nebunie a noastră era să fumăm în curtea școlii, unde era sala de sport. Pentru asta am avut 6 la purtare, pentru că m-au prins fumând în curtea școlii”. A învățat în continuare și la Bacalaureat a luat 9,66.

Era în clasa care făcea toţi profesorii să tremure. A învăţat la liceul Petru Groza, azi Colegiul Naţional Tudor Vianu, colegă cu Serghei Mizil.

Mihaela Ceauşescu
Mihaela Ceauşescu

Cum era relația Mihaelei cu Tovarășul

Relația cu fostul dictator era rece, așa cum era și cu tatăl ei, Marin Ceaușescu. „Nu puteam să sar în brațe nici măcar în brațele tatălui meu. N-am sărit niciodată, ei fiind destul de reci. Tata abia în scrisoarea de adio ne-a mărturisit că ne iubește”. În rest, mărturisește Mihaela, nu mi-a spus niciodată în toată viața sa: „Sunt mândru de tine, te iubesc, fata mea”.

Mihaela ura vizitele la Nicolae Ceaușescu, deși familia ei era bine primită. Dintre toți unchii pe care îi avea, Nicolae Ceaușescu „era frumușel când era tânăr”. Așa îl percepea la cinci ani. Mihaela își mai amintește că Ceaușescu, după părerea ei, făcuse un an pe la Moscova și știa să vorbească puțin limba rusă. De aceea, imediat ce ajungea la el, acesta îi cerea să spună o poezie în limba rusă. „Ia spune-ne și tu o poezie în limba rusă”, auzea Mihaela. Acest lucru îl ura, deși mama îi reamintea să pregătească dinainte o poezie. „Vreau să spun că o singură poezie o spuneam de fiecare dată și nu și-au dat seama niciodată. Nu s-au prins pentru că nici nu dădeau o prea mare importanță, era totuși un moment de familie și nici nu prea știau limba”, a mai punctat ori de câte ori se ivea prilejul nepoata lui Nicolae Ceaușescu.

Deși tatăl ei era fratele mai mare al dictatorului, Mihaela nu a fost deloc un copil răsfăţat, aşa cum erau ceilalţi copii ai liderilor comunişti. De altfel, toate  rudele lui Ceaușescu erau controlate la sânge, fiind obligate să nu iasă din cuvântul acestuia. Totuși, Mihaela Ceaușescu era o fire nonconformistă, lucru ce l-a supărat foarte mult pe unchiul ei. Fata a eșuat în primă căsnicie, deoarece soțul acesteia era o fire mai brutală, atât fizic, cât psihic.

Momentul care l-a înfuriat pe dictator

Într-un interviu pentru evz.ro, Mihaela spune: „După ce m-am măritat, mi-am dat seama. Doamne, ce am făcut? Nu ne înțelegeam. M-am trezit și la cămin la Grozăvești, cu o valijoară mică”. Revolta a fost a lui și a izbucnit: „M-am însurat cu nepoata lui Ceaușescu ca să mă mut dintr-un cămin într-un alt cămin?!”. Cei doi nu s-au înțeles deloc. „Mamă, ce bătăi am luat… Doamne ferește! Era de o violență cumplită”.

Divorțul Mihaelei a întâmpinat probleme, deoarece dosarul ei din instanță dispărea de fiecare dată când trebuia să se prezinte la judecată. Avocata Mihaelei Ceaușescu a fost Paula Iacob, aceeași ca în cazul lui Nicu Ceaușescu după revoluție. Situația era complicată și e lesne de înțeles. Fostul șef de stat nu dorea mici în ruptul capului ca familia Ceaușescu să fie făcută de râs. Dorea ca cei doi să se despartă efectiv, fără ca divorțul să fie pronunțat vreodată.

„N-o să divorțezi niciodată, înțelegi? Pentru că în familia noastră nu poate să fie cineva divorțat, pentru că noi suntem o emblemă, ar fi spus Nicolae Ceaușescu”.

Replica Mihaelei a venit imediat: „Femeie divorțată nu se poate în familia Ceaușescu pentru că e o mare rușine și vă pătez onoarea. Dar o criminală în familie cum ați vedea? Pentru că la noapte eu îi iau gâtul. Eu îl omor la noapte și ce o să se întâmple? E mai bună varianta asta?”

Foarte supărat pe ideea nepoatei sale, Nicolae Ceaușescu a reacționat extrem de dur și a „cumințit-o” cu un dos de palmă. „Și atunci mi-a tras o palmă. Recunosc, unchi-miu, poc, așa o palmă”, a adăugat Mihaela  Ceaușescu pentru aceeași sursă.

Și într-un alt interviu acordat de data aceasta la „Sinteza Zilei”, (Antena 3), Mihaela Ceaușescu a relatat episoadele mai puțin plăcute din timpul căsniciei cu primul soţ al ei, transformată într-un coșmar. Atunci și-a exprimat în familie dorinţa de a divorţa de acesta. Pentru a nu se oficializa despărțirea, dictatorul i-a propus Mihaelei să trăiască separat de soțul ei, dar să rămână căsătoriți în acte. Ea nu a acceptat. „Zic, nu, păi eu am 29 de ani. Eu mai am dreptul la viață. Și viața mi-a mai dat două șanse în viață, nu? Zic, nu. Așa ceva nu accept”.

Iată propunerea lui Nicolae Ceaușescu pentru nepoata sa, desigur refuzată: „Tu rămâi cu fetele în apartament (n.red.-avea doi copii). O să îi găsim și lui un apartament. Stați separat, dar căsătoriți nu”.

Mama sa plângea, se ținea de mână cu mătușa ei (Elena Ceaușescu) și plângeau amândouă. „Ele plângeau, eu eram într-o stare de agitație extraordinară, pentru că altfel nu aș fi spus, dar a funcționat”. Apoi, mama sa i-ar fi spus: „L-a sunat unchi-tu pe taică-tu şi tata i-a zis, lăsaţi-o să divorţeze că asta e în stare de orice. Şi am divorţat”, a mai precizat Mihaela Ceauşescu.