Home » Când, unde, cum » Ce pensie primesc românii dacă muncesc mai puțin de 15 ani. Detaliul menționat clar în noua lege a pensiilor

Ce pensie primesc românii dacă muncesc mai puțin de 15 ani. Detaliul menționat clar în noua lege a pensiilor

Alexandru Cazacu / 08.02.2022, 11:02
Ce pensie primesc românii dacă muncesc mai puțin de 15 ani. Detaliul menționat clar în noua lege a pensiilor

Cu siguranță, mulți dintre românii care urmează să iasă la pensie și care au cotizat mai puțin de 15 ani se întreabă câți bani vor încasa de la statul român odată cu împlinirea vârstei de pensionare. Dacă și tu te afli printre aceștia, în articolul de mai jos vei afla ce pensie primesc românii care au lucrat mai puțin de 15 ani. Hai să vedem ce spune noua lege a pensiilor din acest punct de vedere.

Ce pensie încasează românii care muncesc mai puțin de 15 ani. Noua lege a pensiilor menționează clar

Mai exact, persoanele care au lucrat pentru o perioadă mai mică de 15 ani și care au cotizat la stat o perioadă cuprinsă între 10 și 15 ani vor încasa pensia minimă, în funcție de salariul minim brut și de stagiul de cotizare. Concret, această pensie se va stabili în funcție de stagiul de cotizare realizat de persoana respectivă, într-un procent de 40% din salariul minim brut.

În plus, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 și 14 ani (inclusiv), aici se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. În concluzie, pensia românilor va depinde acum, în mare parte, de numărul de ani în care aceștia au cotizat la stat. Pe de altă parte, românii care au o vechime de minim 15 ani vor primi 45% din salariul minim brut, iar pentru fiecare an în plus se va adăuga câte 1%.

„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la dată intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară”, prevede noua lege a pensiilor, potrivit Antena 3.

Ce pensie vor primi de la stat românii care muncesc mai puțin de 15 ani
Ce pensie vor primi de la stat românii care muncesc mai puțin de 15 ani

O nouă formulă de clacul pentru noua lege a pensiilor

Chiar din prima zi de guvernare, cei de la PSD anunțau că își doresc atât o nouă lege a pensiilor, cât și o nouă formulă de calcul. După cum se arată în document, o nouă formulă de calcul se va folosi în cazul persoanelor care au sub 15 ani de vechime în câmpul muncii, iar aceasta este prevăzută deja în draftul noii legi, în felul următor:

„În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o suma mai mare, atunci persoană o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare. Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă.

Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, mai prevede textul documentului.

Așadar, se pare că statul s-a gândit și la persoanele care au lucrat sub 15 ani de zile și au cotizat între 10 și 15 ani. Adică beneficiezi de pensie chiar dacă ai lucrat mai puțin de 15 ani, însă suma încasată va fi raportată la salariul minim brut. Cu toate acestea, rămâne acum de văzut când vor intra în dezbatere publică toate aceste modificări din noua lege a pensiilor.