Home » Când, unde, cum » Ce populație are România în 2021. Scăderea masivă înregistrată în ultimii 30 de ani

Ce populație are România în 2021. Scăderea masivă înregistrată în ultimii 30 de ani

Alexandru Cazacu / 27.10.2021, 16:17
Ce populație are România în 2021. Scăderea masivă înregistrată în ultimii 30 de ani

Din 1990 și până în prezent, România a înregistrat o scădere masivă a populației. În continuarea articolului veți afla care sunt principalele cauze care au dus la această scădere și ce populație are România în 2021.

Scădere masivă a populației în România

Mai exact, populația țării noastre a scăzut cu aproximativ patru milioane de locuitori, în ultimii 30 de ani. Se pare că principalii factori care au dus la această scădere impresionantă a populației sunt emigrările către Occident și reducerea constantă a natalității. În 2020, România a înregistrat cel mai scăzut număr de nașteri din 1967 și până în prezent. Spre exemplu, în 1990 au avut loc peste 300.000 de nașteri, iar anul trecut s-au născut doar aproximativ 160.000 de copii, iar peste jumătate din cuplurile din România au doar 1 copil.

Cu toate acestea, se pare că pandemia a mai schimbat puțin situația în ceea ce privește natalitatea. Așadar, în primele 8 luni ale acestui an numărul de nou născuți a mai crescut ușor. Ba chiar mai mult de atât, specialiștii sunt de părere că până la finele lui 2021 vom avea un total de 200.000 de bebeluși.

De asemenea, se pare că în ultima perioadă, femeile din România sunt mai interesate de carieră și decid să devină mame mai târziu. Potrivit cercetătorului Alina Botezat: ”Pentru femei, în ultimele 2 decenii au crescut oportunitățile de educație și profesionale. Femeile stau mai mult în sistemul educațional, iar acest lucru a determinat o amânare a vârstei la care ele decid să procreeze.

Ce populație are România în 2021

Ei bine, dacă în 1990, România avea o populație de peste 23 de milioane de locuitori, după 30 de ani de zile, datorită natalității în scădere constantă și a emigrației, aceasta a scăzut cu mai bine de 4 milioane de locuitori. Așadar, potrivit datelor celor de la worldometers.info, țara noastră are în acest moment o populație de aproximativ 19.070.700 locuitori. Cu toate acestea, datele sunt în schimbare.

Potrivit informațiilor biroului de statistică al UE (Eurostat), până în 2050, populația României va scădea până la aproximativ 15,5 milioane de locuitori, adică cu 20%. Asta din cauza natalității scăzute și al migrației.

Ce populație are România în 2021. Scăderea masivă înregistrată în ultimii 30 de ani
Ce populație are România în anul 2021. Scădere masivă în ultimii 30 de ani

Ce efecte are scăderea populației în România

Specialiștii susțin că pierderea a 4 milioane de locuitori din 1990 și până acum are efecte negative în câmpul muncii. Se pare că există deja un deficit mare de muncitori, iar printre cele mai afectate domenii se află construcțiile și HoReCa. Ba chiar mai mult de atât, acest lucru afectează și sistemul de pensii.

”Sistemul de pensii e finanțat din contribuțiile celor care lucrează în acest moment. În condițiile în care avem o paritate între persoanele active care plătesc și numărul de pensionari, acest procent nu permite creșteri ale pensiilor”, spune economistul Emilian Ducă, potrivit Digi24.

Potrivit experților, ideal și sustenabil ar fi ca raportul dintre salariați și pensionari să fie de 4 angajați activi la 1 pensionar. Cu toate acestea, în România, 10 salariați susțin 9 pensionari. Ei bine, dacă nu se corectează această situație până în 2030, bugetul de pensii nu va mai putea susține plățile pensionarilor, după cum scrie sursa citată.