Home » Știri » Ce înseamnă HORECA. Acest sector a fost puternic lovit de pandemie

Ce înseamnă HORECA. Acest sector a fost puternic lovit de pandemie

Manolică Anca / 28.10.2020, 18:17
Ce înseamnă HORECA. Acest sector a fost puternic lovit de pandemie

Ți-au pus vreodată întrebarea ce înseamnă HORECA? Ei bine, aceasta este reprezintă prescurtarea foarte des folosită pentru industria ospitalității: Hoteluri, Restaurante și Cafenele. Din păcate, acesta este unul dintre sectoarele cele mai afectate din cauza pandemiei, restaurantele fiind ținute închise luni la rând.

Ce înseamnă HORECA

HORECA reprezintă un sector important al industriei serviciilor alimentare și se referă la spațiile de cazare și unitățile care servesc alimente și băuturi. În acest domeniu pot fi incluse atât pensiunile de mici dimensiuni care oferă spațiu de cazare și o unitate de servit masa, dar și un hotel de cinci stele cu toate facilitățile incluse.

Domeniul HORECA ar trebui să reprezinte o oportunitate de destindere și relaxare, fie că vorbim de vacanțe și spațiul de cazare sau de servirea unei mese sau a unei simple cafele, precum și posibilitatea de comandare acasă a mâncării.

Pandemia de coronavirus a inchis restaurantele
Pandemia de coronavirus a inchis restaurantele

Ce înseamnă HORECA. Sectorul într-o continuă transformare

Globalizarea și posibilitatea de a te deplasa mult mai ușor în orice colț al planetei au făcut ca această industrie să crească considerabil în ultimii ani. Prestatorii de servicii au căutat să își îmbunătățească, constant, activitatea.

Nu degeaba această industrie a devenit una dintre cele mai dinamice, de-a lungul timpului suferind multe schimbări datorate, în mare parte, consumatorilor. Aceștia au devenit din ce în ce mai pretențioși și acordă tot mai mult timp căutării restaurantului sau a hotelului care să se plieze perfect pe nevoile și dorințele sale.

Statisticile arată că turismul reprezintă 10% din economia mondială, iar persoanele care lucrează în acest sector ajung la 8% din piața muncii. Cu certitudine, se poate afirma că, la nivel mondial, domeniul turismului l-a depășit pe cel petrolier și cel al automobilelor,  devenind cel mai important sector al economiei globale.

Unul dintre cele mai afectate sectoare din cauza pandemiei

Apariția pandemiei de coronavirus a dat totul peste cap. Dacă nu ar fi existat aceasta, conform unor studii realizate, în anul 2020 ar fi trebuit să fie 1,6 miliarde de turiști la nivel global. Aceștia ar fi cheltuit aproximativ 2 000 de miliarde de dolari.

În România, odată cu instalarea stării de urgență în luna martie, a venit și decizia de a se închide toate restaurantele și cafenelele la interior. Și aceasta a durat până pe 1 septembrie a acestui an. O pierdere imensă pentru această industrie, care își va reveni cu greu.

Ministerul Muncii afirma, pe atunci, că aproape 500.000 de contracte de muncă au fost suspendate până pe data 30 martie din cauza extinderii pandemiei de COVID-19.

„La data de 30.03.2020 sunt 498.778 contracte de muncă suspendate ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2. În urma situaţiei de criză, cei mai afectaţi angajaţi sunt cei din industria prelucrătoare (130.442 contracte), din hote­luri şi restaurante (90.356 contracte) şi din comerţul cu ridicata şi amănuntul (81.695 contracte), potrivit codurilor CAEN ale companiilor“, a transmis Ministerul Muncii în luna martie.

Pandemia de coronavirus a inchis restaurantele
Pandemia de coronavirus a inchis restaurantele

În ceea ce privește restaurantele sau cafenele care au terasă, decizia ca acestea să se deschidă de la 1 iunie, a fost ca o gură de oxigen, pentru că au putut să fie folosite toată vara.

Ulterior, pe data de 1 sepembrie s-a decis și redeschiderea restaurantelor, dar cu foarte multe restricții de distanțare socială. Însă, bucuria nu a ținut mult în unele localități, pentru că, odată cu această creștere semnificativă a numărului de infectări cu COVID-19, s-a decis reînchiderea lor.

Numai în Bucureşti, aproximativ 4.000 de restaurante şi cafenele produc o treime din vânzările totale din România. Cifra de afaceri a restaurantelor din Capitală era, înainte de Covid, de 1,5 miliarde de euro. După impunerea primului val de restricții, 40% dintre operatorii din industrie și-au închis locațiile definitiv, iar cifra de afaceri a celor care au reușit să facă față crizei a scăzut cu 80%.

„Industria asta nu a fost parte din problemă, din contră, a fost parte din soluţie. Iar acum ce se va întâmpla foarte probabil, oamenii neavând locuri civilizate pentru a se relaxa în mod responsabil, probabil o să se întâmple ce s-a întâmplat la metrou în dimineaţa asta, o aglomerare din asta, scăpată complet de sub control. O să fie dramatic pentru că vă daţi seama că toate restaurantele îşi făcuseră nişte stocuri, deci arunci foarte multă marfă. Le spui colegilor tăi că nu ştii ce se va întâmpla, pe bună dreptate, ceea ce te face să pari un amator”, a declarat Răzvan Crişan, vicepreşedinte HORA, atunci când s-a luat, din nou, decizia închiderii restaurantelor, la începutul lunii octombrie.