Home » Când, unde, cum » Ce prevede Articolul 4. România și alte state NATO au cerut activarea acestui articol, în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei

Ce prevede Articolul 4. România și alte state NATO au cerut activarea acestui articol, în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei

Alexandru Cazacu / 24.02.2022, 14:16
Ce prevede Articolul 4. România și alte state NATO au cerut activarea acestui articol, în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei

Nu cu mult timp în urmă, atât România, cât și alte țări membre NATO au solicitat activarea Articolului 4 din Tratatul Alianței Nord-Atlantice. Decizia vine după atacurile declanșate joi dimineață de către Rusia în Ucraina, care pare să fie o acțiune pe scară largă și nu doar o operațiune pentru protejarea civililor din Donbas. Haideți să vedem ce prevede Articolul 4.

Ce prevede Articolul 4. România și alte state NATO au cerut activarea acestui articol

Joi, ca urmare a atacului declanșat de Rusia în Ucraina, guvernul polonez a anunțat că a solicitat NATO articolului 4 din Tratatul Alianței, care prevede consultări dacă este amenințată securitatea uneia dintre părțile semnatare.

„Acum un moment, ambasadorul (polonez) la Bruxelles a înaintat o astfel de cerere secretarului general al NATO, împreună cu un grup de aliați”, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Müller.

După cum prevedere articolul menționat, părțile semnatare vor avea consultări ori de câte ori vor considera că integritatea teritorială, independența politică sau securitatea le este amenințată. Și alte state au avut cereri similare. Printre statele care au avut cereri similare se numără și Estonia, Letonia și Lituania.

Bogdan Aurescu a cerut Misiunii României la NATO activarea Articolului 4

De asemenea, cererea de activare a Articolului 4 din Tratatul de la Washington a fost făcută și de către Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe.

„În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, am cerut Misiunii României la NATO să ceară împreună cu alți aliați activarea art. 4 din Tratatul de la Washington – care stabilește un mecanism de consultare între aliați – cu privire la impactul situației actuale asupra securității aliaților”, a anunțat Bogdan Aurescu, pe Twitter, potrivit observatornews.ro.

Ce prevede Articolul 4. România și alte state au cerut activarea acestuia
Ce prevede Articolul 4. România și alte state au cerut activarea acestuia

Klaus Iohannis: „Niciun cetățean al României nu are motiv să se teamă!”

În urma atacurilor Rusiei în Ucraina de joi dimineață, dorind să transmită un mesaj important pentru români, Klaus Iohannis a anunțat pe pagina sa de Facebook că cetățenii României nu au niciun motiv să se teamă, deoarece țara noastră este membră NATO și beneficiază de cele mai ample garanții de securitate din partea Alianței.

De asemenea, președintele României și-a exprimat solidaritatea față de poporul ucrainean, care se confruntă acum cu agresiunea Rusiei. Klaus Iohannis i-a asigurat pe românii se pe teritoriul Ucrainei că, inclusiv prin misiuni diplomatice și consulare, România este pregătită să ofere asistența necesară.

„Ne exprimăm solidaritatea deplină cu Ucraina și cu poporul ucrainean confruntat cu agresiunea Federației Ruse și reafirmăm sprijinul deplin al României pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. (…)Niciun cetățean al României nu are motiv să se teamă! Cetățenii României, ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice, beneficiază pe deplin de cele mai ample garanții de securitate din istoria sa”, este o parte din mesajul președintelui României.

Reamintim faptul că, joi dimineață, forțele militare rusești au declanșat atacuri în Ucraina cu rachete, tancuri și tiruri de artilerie, în ceea ce nu pare a fi doar o incursiune pentru protejarea civililor din Donbas, ci mai degrabă acțiune pe scară largă. În această dimineață, președintele rus Vladimir Putin a anunțat o operațiune militară specială în Ucraina.