Home » Life & Style » Ucraina – 7 lucruri uimitoare despre a doua țară din Europa ca suprafață. De unde provine numele și ce semnifică

Ucraina – 7 lucruri uimitoare despre a doua țară din Europa ca suprafață. De unde provine numele și ce semnifică

Voicu Costin / 28.01.2022, 08:00
Ucraina – 7 lucruri uimitoare despre a doua țară din Europa ca suprafață. De unde provine numele și ce semnifică

Ucraina este cunoscută în Europa ca a doua cea mai mare țară ca suprafață. Pe lângă istoria de mii de ani și sistemul de transport dezvoltat, atrage milioane de turiști anual. Gradul de sărăcie este destul de avansat fiind și o țară foarte coruptă. Acest lucru se observă și la diferența dintre moneda europeană – euro și moneda națională, grivna. Haideți să vedem câteva lucruri uimitoare despre Ucraina, pe care este posibil să nu le știți!

De unde vine numele Ucrainei

Numele provine din termenul ukraina din slava veche răsăriteană, termen ce înseamnă „la margine”, „teritoriu de graniță” sau „în teren”. Este derivat din u („lângă”) și substantivul slav krai („regat, ținut”).

Teritoriul și-a primit acest nume, fiindcă în momentul invaziei tătare din secolul al XIII-lea, se afla în zona de frontieră a Rusiei medievale. A fost cunoscută și sub numele de „Rusia Mică”, prin contrast cu „Rusia Mare”, când principatul său s-a separat de restul Rusiei, în urma invaziei tătare. În limba ucraineană kraina înseamnă „țară”.

Alte informații despre Ucraina

Este o țară din Europa de Est, a două țară ca mărime din Europa după Rusia, cu care se învecinează la est și nord-est. Unele surse consideră că ar fi cea mai mare țară din Europa, având în vedere că 77% din masa totală a terenurilor din Rusiase află în Asia, în timp ce restul este în Europa.

Ucraina are granițe cu Belarus la nord, Polonia, Slovacia și Ungaria la vest, România și Moldova la sud și are o coastă de-a lungul Mării Azov și Mării Negre. Se întinde pe o suprafață de 603.628 km² și are o populație de 41,3 milioane. Este a opta țară ca populație din Europa. Capitala țării este Kiev.

Ucraina este o țară în curs de dezvoltare, ocupând locul 74 în indicele dezvoltării umane. Este cea mai săracă ţară din Europa, care suferă de o rată a sărăciei foarte ridicată, precum şi de corupţie severă. Cu toate acestea, din cauza terenurilor sale agricole fertile extinse, Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume. De asemenea, menține a treia cea mai mare armată din Europa, după Rusia și Franța.

7 lucruri uimitoare despre Ucraina

  1. Centrul geografic al Europei este situat în Ucraina. În anul 1886, geografii Imperiului Austro-Ungar, folosind tehnologia epocii, au stabilit centrul geografic al Europei în satul Dilove.
  2. În 1986, pe când făcea parte din fosta Uniune Sovietică, țara a fost spulberată de o explozie la centrala nucleară de la Cernobîl. Evenimentul este considerat cel mai grav dezastru al unei centrale nucleare din istorie, din punct de vedere al victimelor și al costurilor.
  3. Orașul Druzhkivka din regiunea Donețk este printre singurele locuri din lume în care se păstrează copaci fosilizați. Copacii au o vechime de aproape 250 de milioane de ani și creează o întreagă pădure fosilizată care se întinde pe o suprafață de 1 hectar!
  4. Prima lampă cu gaz din istorie a fost inventată în orașul Lviv din Ucraina.
  5. În 2014, Rusia a anexat Peninsula Crimeea, teritoriu ucrainean, pe care și România l-a avut în trecut.
  6. Ucraina găzduiește șapte situri protejate de Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Acestea includ Catedrala Sfânta Sofia din Kiev și centrul istoric al Liovului, Universitatea Cernăuți, precum și biserici unice de lemn din Carpați și pădurile de fagi care le înconjoară.
  7. Arsenalna, de-a lungul liniei de tren Sviatoshynsko-Brovarska din Kiev, este cea mai adâncă stație de metrou din lume, la 105,5 metri sub pământ. Cu toate acestea, construcția lor a avut loc în perioada războiului rece. Amenințarea cu bombele nucleare a însemnat că astfel de stații adânci ar putea proteja cetățenii Kievului de un asemenea dezastru. Astfel, influența conflictului în secolul al XX-lea poate fi observată, chiar și în activități atât de banale precum naveta de dimineață la serviciu.