Home » Știri » Ce țări din Europa nu fac parte din Uniunea Europeană și de ce nu au aderat până în acest moment

Ce țări din Europa nu fac parte din Uniunea Europeană și de ce nu au aderat până în acest moment

Pană Emanuela / 20.11.2021, 11:00
Ce țări din Europa nu fac parte din Uniunea Europeană și de ce nu au aderat până în acest moment

Uniunea Europeană (UE) este o uniune eco-politică între mai multe țări europene, cunoscute sub denumirea de „state membre“. În prezent, Uniunea Europeană curinde 27 de țări existente în Europa, ultima care a aderat la uniune fiind Croația, în 2013. Există, însă, și țări europene care nu fac parte din UE, întrucât nu îndeplinesc anumite condiții. Despre ce este mai exact vorba, afli în continuare.

Țările europene care nu fac parte din UE

La momentul scrierii acestui material, Uniunea Europeană nu este un stat (federație sau confederație), în sensul clasic al termenului, cum nu este nici o organizație internațională interguvernamentală. Cu alte cuvinte, Uniunea Europeană este mai puțin decât o entitate statală, dar mai mult decât o organizație internațională.

UE întrunește elemente comune și de la stat și de la organizație, reprezentând un nou actor al relațiilor internaționale contemporane. În prezent, Uniunea Europeană este formată din 27 de țări, asta după ce Regatul Unit a părăsit uniunea. Printre țările europene cu titlul de state membre ale UE se află și România, care a aderat la uniune în 2007.

În momentul de față, există 23 de țări situate pe continentul Europei care nu fac parte din Uniunea Europeană din anumite motive, printre care faptul că nu îndeplinesc criteriile zonei euro, ori nu vor să facă parte din priectul eco-politic. Acestea sunt:

  1. Albania;
  2. Andorra;
  3. Armenia;
  4. Azerbaidjan;
  5. Belarus;
  6. Bosnia și Herțegovina;
  7. Georgia;
  8. Islanda;
  9. Kazahstan;
  10. Kosovo;
  11. Liechtenstein;
  12. Macedonia;
  13. Moldova;
  14. Monaco;
  15. Muntenegru;
  16. Norvegia;
  17. Rusia;
  18. San Marino;
  19. Serbia;
  20. Elveția;
  21. Turcia;
  22. Ucraina;
  23. Vatican.

Din ce motive nu au aderat până acum

Trecând de la general la particular, vă spunem că, în ciuda faptului că se află pe teritoriul Europei, Albania nu face parte din UE, cu toate că a fost o „țară potențial candidat“ de la 2000, când a fost recunoscută. În iunie 2014, Albania a fost un candidat oficial pentru aderarea la UE, fiind angajată pe scară largă cu instituțiile UE, cum ar fi NATO.

Ce țări din Europa nu fac parte din UE și de ce
Ce țări din Europa nu fac parte din UE și de ce

O altă poveste interesantă în ceea ce privește relația cu Uniunea Europeană este Belarus, UE excluzând statul din politica PEV, care este un instrument de relații cu țările înconjurătoare. Relația dintre țară și Uniune s-a deteriorat în momentul în care Alexandru Lukașenko a devenit liderul Belarusului, în 1994.

Drept „țară potențial candidată“ a fost recunoscută și Bosnia și Herțegovina, începând cu anul 2003. În februarie 2016, țara s-a adresat oficial pentru aderarea la UE, cu încă un răspuns de la Consiliul UE.

Kosovo, țară care și-a declarat oficial independența față de Serbia în februarie 2008, își integrează treptat problemele economice, juridice și sociale cu UE, pentru a-și asigura un loc în Uniune în viitorul apropiat. În momentul de față, este recunoscută doar ca „potențial candidat“.

În ciuda faptului că își are locul ei pe „Bătrânul Continent“, Macedonia nu face parte încă din Uniunea Europeană. În anul 2005 s-a numărat printre candidații la aderarea la UE, fiind abia acum pe agenda Uniunii. Țara a înaintat cererea de aderare în anul 2004, iar unul dintre principalele motive pentru care aderarea ei a fost blocată este obiecția Greciei față de numele său – Macedonia – care a făcut ca Uniunea să se refere la aceasta ca la „Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei“.

Dacă ar fi să formulăm o concluzie, am putea spune că, deși multe alte țări se află în zona europeană, ele nu sunt (încă) state membre UE. Ba mai mult, țări precum Rusia luptă împotriva Uniunii.