Home » Când, unde, cum » Ce religie au ucrainenii. Scurt istoric

Ce religie au ucrainenii. Scurt istoric

Alexandru Cazacu / 17.05.2022, 16:28
Ce religie au ucrainenii. Scurt istoric

Ucraina este o țară situată în estul Europei, fiind a doua ca mărime de pe continent după Rusia. Capitala este Kiev, iar țara se învecinează cu Belarus (la nord), Rusia (la nord-est), Marea Azov și Marea Neagră (la sud), Moldova și România (la sud-vest) și Ungaria, Slovacia și Polonia la vest. Cel mai probabil, toată lumea știe aceste lucruri despre Ucraina. Dar ce religie au ucrainenii? Ei bine, veți afla acest lucru în rândurile de mai jos.

Ce religie au ucrainenii

Religia predominantă în Ucraina, practicată de aproape jumătate din populație, este cea ortodoxă. Credincioșii ortodocși din Ucraina sunt împărțiți în trei ramuri. Cei mai mulți aparțin de Biserica Ortodoxă Ucraineană, aflată sub administrarea Patriarhiei Kievului. Apoi urmează Biserica Ortodoxă Ucraineană (Patriarhia Moscovei), iar un număr mai mic de creștini ortodocși aparțin Bisericii Ortodoxe Autocefale Ucrainene.

În ianuarie 2019, Patriarhia Kievului și bisericile autocefale au fost comasate într-un singur organism ca Biserica Ortodoxă a Ucrainei. În crearea noii biserici, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a oficializat independența comunității ortodoxe a Ucrainei, care se afla sub jurisdicția patriarhiei Moscovei din 1686.

Biserica Greco-Catolică Ucraineană

Pe locul al doilea ca număr de credincioși sunt greco-catolicii. Biserica Greco-Catolică Ucraineană îl recunoaște pe Papă ca lider al creștinătății, iar Întâistătătorul Bisericii este arhiepiscopul Sviatoslav Șevciuc.

De asemenea, în Ucraina există peste 800 de comunități romano-catolice, care adună un milion de credincioși romano-catolici (aproximativ 2,19% din populația Ucrainei). Acest grup constă preponderent din etnici polonezi care trăiesc în special în partea de vest a țării.

Puțin peste două procente din populația țării formează și creștinii protestanți. Totuși, numărul acestor credincioși a crescut mai mult după ce Ucraina și-a dobândit independența. Cel mai mare grup este Uniunea Evanghelică Baptistă, cu un număr de peste 150.000 de membri. A doua ca mărime dintre bisericile protestante este Biserica Penticostală (circa 110.000 de membri). Celelalte grupuri și uniuni penticostale adună un total de peste 300.000 de credincioși.

Ce religie au ucrainenii
Ce religie au ucrainenii

Musulmanii și evreii din Ucraina

Totodată, în Ucraina există aproximativ jumătate de milion de musulmani. În jur de 300.000 din aceștia sunt tătari din Crimeea. De fapt, din cele aproape 500 de comunități musulmane înregistrate, 368 se află în peninsula Crimeea. În schimb, în capitala Ucrainei trăiesc circa 50.000 de musulmani, însă o mare parte din aceștia sunt născuți în afara granițelor țării.

Înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, comunitatea evreiască din Ucraina era mult mai mare, însă acum este doar o mică parte din ceea ce reprezenta. Cultul mozaic reprezintă doar 0,63% din populație. Conform datelor recensământului din 2001, în Ucraina existau circa 103.000 de evrei mozaici, însă unii lideri ai comunităților respective susțin că populația ar fi de aproximativ 300.000.

Deși nu există statistici cu privire la câți evreii ucraineni aparțin cultului mozaic, cert este faptul că iudaismul ortodox are cea mai puternică prezență în Ucraina. De asemenea, în Ucraina există și mici comunități reformate și conservatoare. La începutul lui 2006, în această țară existau nu mai puțin de 35 de comunități hinduse și peste 50 de comunități budiste, conform Wikipedia.